Norge sliter: - Pessimismen rår

Hver tredje NHO-bedrift venter kraftig motbakke det neste halve året. Bare en av seks tror framtida er lys.

SKUMRING: Det går mot vår og lysere kvelder, men for norsk næringsliv er utsiktene dystre for det kommende halve året. Foto: Heiko Junge / NTB
SKUMRING: Det går mot vår og lysere kvelder, men for norsk næringsliv er utsiktene dystre for det kommende halve året. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

NHOs ferske medlemsundersøkelse gir en netto andel pessimister på 17 prosent i norsk næringsliv.

Dette tallet er differansen mellom optimister og pessimister på et spørsmål om hvordan bedriftene vurderer utsiktene de neste seks månedene.

- Pessimismen rår, selv om vi nå er på det beste nivået siden september i fjor høst. Et stort flertall av våre medlemsbedrifter ser mørkt på framtida. Det gjelder også synet på ansettelser, investeringer og inntjening, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

Kraftig smell

Hele landet har flertall av pessimister, og bare fire av 16 bransjeforeninger har en overvekt av optimister, viser undersøkelsen der 2707 bedrifter har svart.

- Hva ligger bak disse tallene?

- Mange har fått en kraftig smell på kostnadssiden, faktisk den største på nesten 50 år. Mye er sendt videre til kundene, men konkurranse og kontrakter gjør at det ikke er mulig å sende alt videre. Da går det ut over bunnlinja, altså lønnsomheten, sier Dørum.

TALL: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum forteller om stor pessimisme blant medlemsbedriftene i Næringslivets hovedorganisasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TALL: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum forteller om stor pessimisme blant medlemsbedriftene i Næringslivets hovedorganisasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Dernest har veksten bremset rundt oss. Og så ligger det en forventet renteøkning som treffer mange av bedriftene. For eksempel bilbransjen, som knapt selger nye modeller. Eller bygg- og anlegg, som opplever en solid svikt i ordretilgangen på nye boliger, utdyper sjeføkonomen.

Historisk lavt

Størst andel optimister er det i oljesektoren, altså bedrifter som er organisert i NHO-foreningen Offshore Norge. Her er det en netto andel optimister på 20 prosent.

Også transportsektoren, finans og blant IKT-bedriftene er det et flertall av optimister.

I alle andre sektorer råder pessimismen, med de mørkeste utsiktene innen media, bygg og anlegg, service og handel og bilbransjen.

Litt over hver fjerde NHO-bedrift (26 prosent) sier at markedssituasjonen er god akkurat nå. Snaut to av ti (19 prosent) opplever at det butter i øyeblikket. Undersøkelsen er tatt opp 1.–7. mars, så dette er ferske tall.

- Det er litt flere nå i mars som sier det går bra og litt færre som sier det går dårlig. Men fortsatt ligger vi på historisk lave nivåer, bemerker Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer