Norge sliter: - Pessimismen rår

Hver tredje NHO-bedrift venter kraftig motbakke det neste halve året. Bare en av seks tror framtida er lys.

SKUMRING: Det går mot vår og lysere kvelder, men for norsk næringsliv er utsiktene dystre for det kommende halve året. Foto: Heiko Junge / NTB
SKUMRING: Det går mot vår og lysere kvelder, men for norsk næringsliv er utsiktene dystre for det kommende halve året. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

NHOs ferske medlemsundersøkelse gir en netto andel pessimister på 17 prosent i norsk næringsliv.

Dette tallet er differansen mellom optimister og pessimister på et spørsmål om hvordan bedriftene vurderer utsiktene de neste seks månedene.

- Pessimismen rår, selv om vi nå er på det beste nivået siden september i fjor høst. Et stort flertall av våre medlemsbedrifter ser mørkt på framtida. Det gjelder også synet på ansettelser, investeringer og inntjening, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

Kraftig smell

Hele landet har flertall av pessimister, og bare fire av 16 bransjeforeninger har en overvekt av optimister, viser undersøkelsen der 2707 bedrifter har svart.

- Hva ligger bak disse tallene?

- Mange har fått en kraftig smell på kostnadssiden, faktisk den største på nesten 50 år. Mye er sendt videre til kundene, men konkurranse og kontrakter gjør at det ikke er mulig å sende alt videre. Da går det ut over bunnlinja, altså lønnsomheten, sier Dørum.

- Dernest har veksten bremset rundt oss. Og så ligger det en forventet renteøkning som treffer mange av bedriftene. For eksempel bilbransjen, som knapt selger nye modeller. Eller bygg- og anlegg, som opplever en solid svikt i ordretilgangen på nye boliger, utdyper sjeføkonomen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.