Norge snur

Hjørnesteinsbedriften Kimek i Sør-Varanger får likevel lov til å gjøre ferdig reparasjonen av et russisk skip.

FÅR DISPENSASJON: Direktør i Kimek, Greger Mannsverk, mener godkjennelsen fra UD har tatt for lang tid. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
FÅR DISPENSASJON: Direktør i Kimek, Greger Mannsverk, mener godkjennelsen fra UD har tatt for lang tid. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verftet Kimek i Sør-Varanger får lov til å gjøre ferdig reparasjonen av et russisk skip. Det betyr at de ikke må si opp flere ansatte nå.

- Utenriksdepartementet har i dag sendt et brev til Kimek om saken, hvor det gis dispensasjon for å gjennomføre arbeid på et skip. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke gi mer informasjon om saken, sier Henrik Hoel, talsperson i UD til NTB.

- Holdt som gissel

Det var Sør-Varanger Avis som først omtalte at verftet får dispensasjon fra sanksjonene mot Russland. Avgjørelsen er tatt av embetsverket i departementet, opplyser Hoel til NTB.

Direktør Greger Mannsverk ved Kimek synes de tre månedene det tok å få godkjenningen fra UD var for lang tid.

- Båten skulle ha vært ute for to og en halv måned siden. Båten har blitt holdt som gissel, sier han til Sør-Varanger Avis.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Sør-Varanger, Guro Brandshaug, skriver på Facebook at hun er lettet og glad over avgjørelsen.

- Det er en god nyhet for hele Sør-Varanger, skriver hun.

- Alvorlig

Børsen har tidligere skrevet om hjørnesteinsbedriften i Kirkenes som ble hardt rammet av at regjeringa i mai sendte ut en påminnelse om sanksjonene mot Russland, og at de som bryter dem kan få en straff.

Det ble oppfattet som en innstramming av hva industrien kan levere til den russiske fiskenæringa, som Kimek i stor grad befatter seg med.

Dermed måtte bedriften si opp en rekke ansatte.

Nåværende ordfører i Sør-Varanger kommune, Lena Norum Bergeng (Ap), uttalte til Børsen i midten av juni at det vil få dramatiske følger for kommunen.

- Kimek er den største private bedriften vi har. Det har blitt en hjørnesteinsbedrift de siste åra. Så dette er svært alvorlig og vil få store ringvirkninger, sa hun da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer