Coronakrisas vinnere og tapere

Norge splittet i to: - Urettferdig

Eventyrlig vekst og brutal kamp for å overleve.

CORONAKØ: Da pandemien inntraff, var det nær full stans på reising, restaurantbesøk og kulturelle opplevelser. Det har slått kraftig ut på detaljhandelen. Foto: Berit Roald / NTB
CORONAKØ: Da pandemien inntraff, var det nær full stans på reising, restaurantbesøk og kulturelle opplevelser. Det har slått kraftig ut på detaljhandelen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er nok et eksempel på hvor urettferdig verden er. De bransjene som slet mest før pandemien fikk også den tøffeste starten etter coronautbruddet, og vil sannsynligvis ikke greie å hente seg inn igjen i år.

Slik lyder den klare meldinga fra Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke Handel.

I den ferske kvartalsanalysen til Fair og Creditsafe tar han for seg hvordan coronapandemien har rammet norsk detaljhandel.

Ekstreme ytterpunkter

Mens flere bransjer har stått i en brutal kamp for overlevelse, har andre erfart en vekst uten sidestykke.

- Coronapandemien splittet på mange måter detaljhandelen i to. Fordi vi går hjemme med utsikt til kjøleskapet 24 timer i døgnet har de som selger varer du putter i kroppen, først og fremst dagligvarehandelen, gått som en kule gjennom hele coronaperioden, sier Andersen og fortsetter:

- Samtidig fikk de som selger det du har på kroppen, altså klær og sko, en fryktelig inngang til coronaperioden, med en umiddelbar nedgang på opp til 90 prosent i mars og april.

Han understreker at sistnevnte bransjer riktignok så en bedring i mai, juni, og juli, men at tallene i august nok en gang viste negativ vekst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer