Coronakrisas vinnere og tapere

Norge splittet i to: - Urettferdig

Eventyrlig vekst og brutal kamp for å overleve.

CORONAKØ: Da pandemien inntraff, var det nær full stans på reising, restaurantbesøk og kulturelle opplevelser. Det har slått kraftig ut på detaljhandelen. Foto: Berit Roald / NTB
CORONAKØ: Da pandemien inntraff, var det nær full stans på reising, restaurantbesøk og kulturelle opplevelser. Det har slått kraftig ut på detaljhandelen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er nok et eksempel på hvor urettferdig verden er. De bransjene som slet mest før pandemien fikk også den tøffeste starten etter coronautbruddet, og vil sannsynligvis ikke greie å hente seg inn igjen i år.

Slik lyder den klare meldinga fra Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke Handel.

I den ferske kvartalsanalysen til Fair og Creditsafe tar han for seg hvordan coronapandemien har rammet norsk detaljhandel.

VIL VÆRE ANONYME: Det årlig Burgund-slippet på Vinmonopolet får voksne mennesker til å legge seg i soveposen foran butikken i flere uker i forkant. De fleste av dem vil være helt anonyme. Her forklarer vi hvorfor. Video: Jon Even Andersen og Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Ekstreme ytterpunkter

Mens flere bransjer har stått i en brutal kamp for overlevelse, har andre erfart en vekst uten sidestykke.

- Coronapandemien splittet på mange måter detaljhandelen i to. Fordi vi går hjemme med utsikt til kjøleskapet 24 timer i døgnet har de som selger varer du putter i kroppen, først og fremst dagligvarehandelen, gått som en kule gjennom hele coronaperioden, sier Andersen og fortsetter:

- Samtidig fikk de som selger det du har på kroppen, altså klær og sko, en fryktelig inngang til coronaperioden, med en umiddelbar nedgang på opp til 90 prosent i mars og april.

Han understreker at sistnevnte bransjer riktignok så en bedring i mai, juni, og juli, men at tallene i august nok en gang viste negativ vekst.

Bransjevinnerne under pandemien:

 • Vinmonopolet (vekst på 24 prosent)
 • Dagligvare (vekst på 15 prosent)
 • Bredt vareutvalg (vekst på 10 prosent)
 • Apotek (vekst på 9 prosent)

Bransjetaperne under pandemien:

 • Klær (nedgang på 11 prosent)
 • Kosmetikk (nedgang på 13 prosent)
 • Sko (nedgang på 21 prosent)

Fire coronagrunner

Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen peker på fire hovedgrunner til at salget har tatt seg opp.

- Det er full stans i grensehandelen, taxfreehandel er i praksis borte og skjenkenæringen har hatt store begrensninger de siste månedene. På toppen av dette ferierte nordmenn i Norge i sommer.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Salgstallene avdekker store geografiske forskjeller. I grensekommunene er veksten langt over 100 prosent, anført av Kongsvinger med en vekst på 176 prosent, fulgt av kommuner som Halden, Sarpsborg og Fredrikstad.

- Andre steder er økningen et sted mellom 15 og 20 prosent. Det sier mye om hvor stor andel grensehandelen utgjør, slår Bing Lorentzen fast.

Det er lite belegg for at nordmenn har drukket mer alkohol under pandemien. Statistisk sentralbyrå meldte rett før helgen at nordmenns drikkemønster ikke har endret seg vesentlig i løpet av det siste året, tross økte salgstall for Vinmonopolet.

- Drastisk

Der sistnevnte kjede ifølge rapporten er den største «coronavinneren», jobber altså skobransjen i kraftig motvind.

- Hva tenker dere om å havne nederst på pallen?

- Et fall på 21 prosent stemmer dessverre ganske godt med dagens bilde – i alle fall hva gjelder fysiske butikker. Vi og resten av bransjen har registrert en stor nedgang, sier Sverre Klouman som eier og driver Lille Vinkel Sko.

PANDEMI: Mange forskere er enige og tror at coronavirusetviruset bli værende blant oss i flere år framover, selv om en rekke vaksiner er under utvikling. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

Selskapet markedsfører seg som en av landets ledende forhandlere av motesko til dame og herre. Kjeden har skodd kundene sine 1984, og har i dag seks fysiske butikker, samt nettbutikk.

- Vi registrerer vi en betydelig oppgang i netthandel, men en drastisk nedgang i de fysiske butikkene. Vi kobler dette blant annet til at flere har oppholdt seg hjemme under pandemien, sier Klouman til Børsen.

- Toget gått

Han opplyser at Lille Vinkel Sko, med sine 70 ansatte fordelt på litt under 40 årsverk, så langt i år har registrert et omsetningsfall på 15 prosent. Dersom coronasituasjonen ikke endrer seg, er det også her resultatet vil ende.

- Vi er ikke blant dem som er hardest rammet, siden vi har et sjuende ben å stå på, nemlig nettbutikken. Der var vi heldigvis tidlig ute, og har en stor kundemasse. For dem som startet nettbutikk da corona traff, hadde toget allerede gått.

Selv om kjeden er godt rustet for tida framover, legger ikke Klouman skjul på at en vaksine bør være nært forestående for bedriftens del.

- Vi har permittert flere, og sagt opp tre årsverk. En av de største utgiftene våre er husleie. Dersom vi ikke kommer i mål med en helt annen avtale med gårdeierne, er det absolutt en fare for at vi må stenge fysiske butikker i sentrum. Grunnen til at vi overlever i dag, er nettbutikken.

Hus og hage-boom

Nordmenn har ikke bare fylt opp glasset og tatt flere turer innom kjøleskapet. Ifølge rapporten har vi også brukt tiden på å rydde i redet, med kjempevekst innen interiør, hage og byggevare.

- Vi har gått mann av huse til hagesentre, møbel-, interiør- og byggevareforretninger. Disse bransjene har hatt en helt eventyrlig vekst de siste månedene, kommenterer Andersen, og viser til følgende tall:

 • Planter og blomster (vekst på 24 prosent)
 • Byggevare (vekst på 19 prosent)
 • Elektriske husholdningsapparater (vekst på 16 prosent)
 • Møbler (vekst på 12 prosent)

Varige endringer

Virke-direktøren tror mye vil vende tilbake til det normale når pandemien er under kontroll.

- Vi har allerede erfart at nordmenn hopper på sjansen så fort svenskegrensen åpner. Alt tyder derfor på at tjenestekonsumet vil ta seg opp igjen, og trendene som definerte markedet før pandemien også vil være aktuelle når vi vender tilbake til den nye normalen, mener han.

SAVNER HYTTA: Børsen møtte Kirsten Wilhelmsen etter en handletur i Norge, før fritidsboligen i Sverige står for tur. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Alt blir likevel ikke som før. Netthandel vokste jevnt og trutt med en årlig takt på drøye 10 prosent fram til corona. Så langt i år er veksten på hele 32 prosent.

- Netthandel vil fortsette å ha større vekst enn handel i fysisk butikk også etter pandemien. Men de fysiske butikkene vil ha en funksjon. Enten som framskutte lagre, eller som arenaer for å inspirere og begeistre kunder, tror Andersen.

- Andre endringer under oppseiling?

- Bærekraft! Unge legger langt større vekt på bærekraft enn tidligere generasjoner. De konsumerer også mindre. Ombruk og gjenbruk vil bli mer sentralt, og forbrukerne må kunne overbevises om at produktene er bærekraftige i alle ledd.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer