Gaza-krigen:

Norge svarer etter dette

Flere eksperter mener videoklipp fra krigen i Gaza viser et M72-våpen som er produsert av norsk-finske Nammo. - Det er ikke solgt våpen fra Norge til Israel, sier Næringsdepartementet.

AVFYRER VÅPEN: Flere eksperter mener at dette klippet viser et M72-våpen som er produsert av norsk-finske Nammo. Videoen viser israelske soldater under en operasjon i Gaza i desember 2023. Reporter: Emma Dalen. Video: IDF. Vis mer
Publisert

Kort fortalt

  • Våpen av typen M72, produsert av Nammo, kan ha blitt brukt av Israel i krigen i Gaza, noe som har skapt sterke reaksjoner i Norge.
  • Nammo, som er 50 prosent eid av den norske stat, produserer M72 i Norge og USA.
  • Norge selger ikke våpen til Israel, men våpen produsert i USA kan selges til land Norge ikke selger forsvarsmateriell til.
  • Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter at det ikke er solgt våpen fra Norge til Israel.

I slutten av januar kunne flere eksperter overfør Børsen slå fast at våpen av typen M72 ble brukt som rakettkastere av Israel i krigen i Gaza.

Det er bare to steder i verden M72 blir produsert - på Nammos fabrikk på Raufoss, og på Nammos fabrikk i Mesa, Arizona. Det bekreftet Nammo selv.

- Uakseptabelt

Det har skapt sterke reaksjoner hos blant andre Palestinakomitéen og partiet Rødt.

Og SV-leder Kirsti Bergstø kom med en svært klar beskjed om hvordan hennes parti ser på saken.

- Det er fullstendig uakseptabelt at norske våpen eller våpen produsert av norskeide selskaper brukes i krigsforbrytelser i Gaza, sa Bergstø til Børsen.

Våpenprodusenten har imidlertid ikke bekreftet hvorvidt bildene i videoen over viser Nammo-produserte M72.

Nammos fabrikk i USA er underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk, men er heleid av norsk-finske Nammo - som er 50 prosent eid av den norske stat.

Den andre halvparten er eid av det finske selskapet Patria - som igjen er 49,9 prosent eid av norske Kongsberg Defence & Aerospace AS.

Norge selger ikke våpen til Israel. Varer som produseres i USA er imidlertid underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk.

Det inkluderer våpen produsert ved norskeide eller delvis norskeide selskapers amerikanske fabrikker. Dermed kan de selges til land Norge ikke selger forsvarsmateriell til - som Israel.

Børsen har stilt spørsmål til Nærings- og fiskeridepartementet både før og etter publisering av saken.

- Ikke solgt fra Norge til Israel

Og nå svarer statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Tore O. Sandvik. Til Børsen sier han at det «ikke er solgt våpen fra Norge til Israel».

- Eksport av våpen er gjenstand for det enkelte lands nasjonale regelverk. Forsvarsbedrifter i Norge må følge eksportkontroll-loven. Utenriksdepartementet er ansvarlig myndighet for eksportkontroll, sier Sandvik.

Han er klar på at den norske regjeringen har fordømt terrorhandlingene utført av Hamas, og «gjentatt Israels rett til selvforsvar».

- Vi har også fordømt blokaden av Gaza, og er tydelige på at det er uakseptabelt at kamphandlingene setter sykehus i Gaza ut av spill. Vi har sagt klart ifra at krigen ikke er forholdsmessige, sier Sandvik.

Har hatt dialog med Nammo

Ifølge statssekretæren har departementet, i lys av konflikten i Gaza, hatt dialog med Nammo om aktsomhetsvurderinger knyttet til menneskerettigheter og humanitærretten.

- For oss som eier er det sentrale å få trygghet for at selskapene er kjent med statens forventninger og faktisk gjør aktsomhetsvurderinger som staten som eier forventer av selskapene, sier Sandvik, og legger til:

- Det har vi forsikret oss om at Nammo gjør. Departementet kan ikke gjør aktsomhetsvurderingene for selskapene. Det er selskapene som må gjøre det.

I november i fjor sa utenriksminister Espen Barth Eide at «norske komponenter i utenlandske våpen» kan ende opp i Israel.

- Men da er det etter vår mening ikke norske våpen, for der er det regler for hva som utgjør et norsk våpen. Og der har vi strenge regler som vi mener holdes, sa Barth Eide.

Haster med våpenhvile

Statssekretær Sandvik mener uansett det haster med å få på plass en humanitær våpenhvile for å begrense de menneskelige lidelsene og hjelpe de som er rammet - særlig barna.

Torsdag var Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh ventet i Kairo i Egypt for forhandlinger om en mulig våpenhvile med Israel etter at Israel de siste dagene har sittet i forhandlinger i Paris med mellommenn fra Qatar og Egypt for å få på plass en avtale, skriver NTB.

Ifølge Qatar har de fått en positiv bekreftelse på et forslag om våpenhvile og frigivelse av gislene fra Hamas.

- Møtet i Paris lyktes i å bekrefte forslagene. Forslaget er godkjent av israelerne, og nå har vi fått en første positiv bekreftelse fra Hamas' side. Vi er optimistiske fordi begge sider nå er enige om premissene som kan lede fram til neste pause, sier Majed al-Ansari, talsperson for Qatars utenriksdepartement.

- Vi har håp om at vi i løpet av de neste par ukene kan dele gode nyheter.