Skatteunndragelse

Norge taper sju milliarder

Norske skattepliktige skjuler gigantformuer i utlandet, slår Riksrevisjonen fast.

RIKINGFLUKT: Byen Lugano i Sveits. Flere nordmenn har bosatt seg her det siste halvannet året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RIKINGFLUKT: Byen Lugano i Sveits. Flere nordmenn har bosatt seg her det siste halvannet året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk rapport fra Riksrevisjonen framgår det at det norske fellesskapet taper 7 milliarder kroner i året på at inntekt og formue skjules i utlandet og unndras skatt.

De kritiserer samtidig Skatteetaten for å ikke kontrollere nordmenns utenlandsformuer bedre.

- Etaten har i begrenset grad utnyttet opplysninger om norske skattepliktiges inntekter og formuer fra utlandet, og ordningen med bistandsanmodninger er for dårlig utnyttet. Virkemiddelbruken har vært for lite innrettet mot de store beløpene for skjult inntekt og formue i utlandet. Det kan ha redusert den opplevde risikoen for å bli oppdaget. Samlet sett er dette kritikkverdig, står det i vurderingen.

Hundretusener rapporterer ikke

Dette begrunnes blant annet med at rundt 344 000 personer med skatteplikt til Norge hadde utenlandskontoer. Så mange som 71 prosent av disse rapporterte ikke det i skattemeldingen, i tillegg til at mange ga ufullstendige opplysnigner.

«Mange av de som faktisk har inntekt og formue i utlandet, kjenner til rapporteringsplikten, men mange bryter reglene. Manglende innrapportering kan dermed skyldes manglende vilje, og ikke mangel på kunnskap», står det.

Millardær Kjell Inge Røkke skapte overskrifter da han annonserte at han flyttet til Sveits. Men to sjeldne samleobjekter får ikke bli med. Video: NTB, RøhneSelmer AS, Bjørn Langsem / Dagbladet. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Norske skattepliktige hadde i 2021 størst formue plassert i Sveits, viser tall i rapporten. Totalt tre milliarder kroner er innskudd fordelt på 1046 personer, noe som tilsvarer et gjennomsnittlig beløp på 2,9 millioner kroner per person.

Riksrevisjonen mener også det ikke er tilfredsstillende at Finansdepartementet ikke har sørget for tilstrekkelig kunnskap om graden av etterlevelse av globalskattplikten.

- Riksrevisjonens funn er alvorlige, og viser at det trengs en forsterket innsats for å sørge for at de rikeste blant oss betaler den skatten de skal, sier Seher Aydar i Rødt i en kommentar til Børsen.

- Dette er resultatet av en politisk villet handling, og en lenge varslet katastrofe. Solberg-regjeringa gjennomførte brutale kutt i Skatteetaten, og dagens regjering har ikke gjort nok for å reversere nedskjæringene. Dette på tross av høylytte advarsler fra fagforeningene om at det mangler hundrevis av årsverk for at Skatteetaten skal kunne gjøre jobben sin skikkelig.

- Urovekkende

Lan Marie Berg i MDG oppforderer Skatteetaten til å følge opp rapporten og legge inn en innsats for å avdekke skatteunndragelse i utlandet.

- Det er urovekkende at det er så store skattbare inntekter som staten hvert år ikke får på grunn av at folk aktivt forsøker å unndra seg skatt. Det innebærer mindre penger til helse, skole, velferd og alle de viktige tjenestene vi trenger i Norge. De mest ressurssterke er de som har råd til å planlegge på denne måten, og det medfører at forskjellene mellom rik og fattig øker, skriver hun i en kommentar til Børsen.

FELLESKAPET: Daværende arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik om Bjørn Dæhlies utflyting til Sveits. Reporter: Anniken Aronsen / Video: Christian Fjermeros Vis mer

I en pressemelding skriver Skatteetaten at de støtter de viktigste anbefalingene fra Riksrevisjonen og at de allerede har økt antall kontroller av verdier i utlandet.

- Vi retter kontrollinnsatsen vår mot de mest alvorlige sakene. I løpet av året har vi forsterket arbeidet for å avdekke skjulte inntekter og formuer i utlandet med flere titalls årsverk, og vil fortsette med det neste år. Dette området må sees opp mot andre risikoområder og mot helheten i vårt oppdrag og våre arbeidsmetoder for å sikre at riktig skatt blir betalt. Vi verdsetter imidlertid Riksrevisjonens undersøkelse og tar med oss anbefalingene videre, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer