Norge taus på Kina-messe

Fredag deltok Norge på åpningen av Kinas handelsmesse China International Import Expo (CIIE), hvor både Kina-president Xi Jinping og Belarus-president Aljaksandr Lukasjenka talte. Selv var Norge invitert av Kina til å være til stede på skjermen, ikke til å tale eller holde innlegg.

TAUS: Her er statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) ved Nærings- og fiskeridepartementet avbildet mens han følger åpningsseremonien til handelsmessen China International Import Expo via skjerm. Foto: Zhu Xingxin / China Daily / China International Import Expo
TAUS: Her er statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) ved Nærings- og fiskeridepartementet avbildet mens han følger åpningsseremonien til handelsmessen China International Import Expo via skjerm. Foto: Zhu Xingxin / China Daily / China International Import Expo Vis mer
Publisert

Fredag deltok statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) på åpningsseremonien til handelsmessen China International Import Expo (CIIE).

Der kunne han følge Kina-president Xi Jinpings tale og Belarus-president Aljaksandr Lukasjenkas innlegg. Selv var ikke Ingebrigtsen invitert til å holde et innlegg eller liknende, bare til å vises på skjermen.

«Statssekretær Ingebrigtsen var til stede digitalt på den offisielle åpningsseremonien til China International Import Expo (CIIE) 4. november. Selve arrangement pågår 5.-11. november hvert år i Shanghai. President Xi Jinping sto selv for den offisielle åpningen dagen før selve utstillingen startet», bekrefter fungerende kommunikasjonssjef Camilla Bredde Pettersen til Dagbladet og fortsetter:

«Norge har deltatt på politisk nivå i dette arrangementet hvert år siden starten i 2018, på invitasjon fra Kinas Ministry of Commerce. CIIE er en av de største messene i Kina og har høy oppmerksomhet. Norske bedrifter viser til CIIE som et viktig møtested for å treffe kunder og nå ut til det kinesiske markedet med varene sine».

STATSSEKRETÆR: Halvard Ingebrigtsen (t.v.). Her sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
STATSSEKRETÆR: Halvard Ingebrigtsen (t.v.). Her sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer

Til stede på skjerm

Dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i viser at Kinas ambassade i Norge først inviterte nærings- og fiskeriminister Jan Christian Vestre (Ap) til å delta på åpningsseremonien. «Hans eneste oppgave vil være å være til stede på skjermen. Vi ber ikke om at det holdes tale eller innlegg», forsikret ambassaden i et brev til NFD.

I en e-post til Kinas ambassade i Norge opplyste imidlertid en rådgiver i departementet at statssekretær Halvard Ingebrigtsen hadde anledning til å delta digitalt på åpningsseremonien. Deretter ba departementet Kina om å bekrefte at Ingebrigtsen bare skulle være til stede på skjermen, og at Kina ikke forventet at det skulle holdes en tale eller innlegg.

«Ja, vi bekrefter at statssekretærens eneste oppgave vil være å være til stede på skjermen. Arrangøren forventer ikke at han skal holde noen tale eller innlegg», svarte ambassaden.

Kommunikasjonssjef Pettersen bekrefter at Norge bare var invitert til å være til stede digitalt.

«Norge var invitert til å delta i åpningsseremonien sammen med flere enn 100 andre land. Norge var ikke invitert til å holde innlegg eller ha noen rolle utover å være til stede digitalt.»

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

EU-video fjernet

Åpningsseremonien ble innledet med en forhåndsinnspilt tale fra president Xi, som erklærte at framtida er lys og at Kina er forberedt på å samarbeide med alle land. Seinere under åpningsseremonien holdt Aljaksandr Lukasjenka et innlegg, som også ble presentert i form av en forhåndsinnspilt video, hvor han kunngjorde at Belarus og Kina var å regne som «jernbrødre».

I tillegg var det planlagt at en forhåndsinnspilt video av president Charles Michel i Det europeiske råd skulle vises, men den ble ikke vist likevel, bekrefter Det europeiske råd overfor nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået skriver at Michel kritiserte Russlands angrepskrig mot Ukraina i videoen. Han skal også ha sagt at Europa ønsker å unngå å bli for avhengig av andre, noe som også angår handel med Kina. I tillegg skal Michel ha sagt at Kina har et særlig ansvar for å benytte sin innflytelse på Russland til å avslutte krigen.

PRESIDENT: Xi Jinping i Kina. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB
PRESIDENT: Xi Jinping i Kina. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

Advarsler

Både USA, EU og Nato har advart om Kina. Et ambassadenotat som Dagbladet har fått innsyn i viser at regjeringen er kjent med at USAs nye nasjonale sikkerhetsstrategi peker på at det kan bli mer krevende for Norge og andre europeiske land å håndtere handelspolitikk og forholdet til Kina. Likevel har Norge fortsatt sine forhandlinger om en frihandelsavtale med det autoritære regimet.

I tillegg har Kina kviet seg for å gå imot Russland og president Vladimir Putin som følge av deres invasjon av Ukraina. Mens president Lukasjenka har stilt belarusiske områder til rådighet for russiske styrker både før og under invasjonen.

- Ikke særlig imponerende

Professor ved NTNU og ekspert på internasjonal politikk, Jo Jakobsen, sier til Dagbladet at Norges håndtering av forholdet til Kina ikke er særlig imponerende.

- Vår nærmeste allierte, særlig USA, vil legge press på Norge for å få oss til å tone ned samarbeidet med Kina. Dette har Norge valgt å ignorere i ganske mange år. Utfordringen er at jo mer avhengig man blir av Kina, desto større blir fallet når man på sikt antakeligvis blir presset til å koble seg fra Kina på forskjellige økonomiske områder. Norges håndtering av forholdet til Kina er ikke særlig imponerende, sier han til Dagbladet.

Jakobsen påpeker at han tidligere har uttalt at Norge oppfører seg som en underdanig småstat i møte med Kina.

- Gjennom normaliseringsavtalen har Norge lovet å ikke blande seg inn i Kinas sentrale interesser, noe som har gitt oss muligheten til å forhandle om en frihandelsavtale. Utfordringen er at om man blir for opptatt av eksportindustrien, kan man neglisjere problemene som medfølger, sier NTNU-professoren og fortsetter:

- USA sier helt klart at Kina er et problem, og til sjuende og sist må Norge forholde seg til USAs standpunkt. Dermed vil det ha en kostnad for Norge i framtida om vi fortsetter å oppføre oss underdanig i møte med Kina.

FØRES UT: Kinas ekspresident Hu Jintao ble geleidet ut under avslutningsseremonien på partikongressen i Beijing. Han har ikke blitt observert siden. Video: Reuters. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Møte med Kina

18. oktober avholdt Nærings- og fiskeridepartementet et møte med Kinas ambassade i Norge i forbindelse med at ambassaden har fått en ny handelsråd. Dit sendte NFD seks representanter.

«Møtet var på administrativt nivå og kom i stand etter initiativ fra den nye handelsråden, som ønsket å introdusere seg selv», uttaler fungerende kommunikasjonssjef Pettersen.

Kinas ambassade forslo at de kunne snakke om frihandelsforhandlingene, men det skjedde ikke, ifølge Pettersen.

«Frihandelsavtalen med Kina ble ikke diskutert i noen av disse møtene».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer