Delelinjeavtalen

Norge tause:
- Fornuftig

Verken statsminister Jonas Gahr Støre eller utenriksminister Anniken Huitfeldt har ønsket å kommentere den russiske trusselen om å skrote delelinjeavtalen. Det mener eksperter er en fornuftig strategi.

DEN GANG DA: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen som gjør delelinje-avtalen i Barenthavet bindende i 2011. Foto: Cornelius Poppe / NTB
DEN GANG DA: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen som gjør delelinje-avtalen i Barenthavet bindende i 2011. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Leder for komiteen Leonid Eduardovitsj Slutskij er her sammen med oss. La oss be ham om å se nærmere på denne saken og deretter informere medlemmene, sa presidenten for den russiske Dumaen, Vjatsjeslav Volodin, i forrige uke.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA refererte Volodin her til sitt ønske om at nasjonalforsamlingen i Russland skal vurdere å skrote delelinjeavtalen med Norge.

Denne avtalen ble fra norsk side sluttført av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i 2010, og opprettet en grenselinje mellom de to landene i Barentshavet.

- Den avklarer hvem som har hvilke rettigheter på de forskjellige sidene av grensen. Da den ble bestemt, var det først og fremst spørsmål rundt utvinningen av olje som var på agendaen. Det er fortsatt et viktig spørsmål for begge land, sier Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt til Børsen.

I tillegg var det viktig å avgjøre hvem som hadde ansvar av fiskerimyndighetene.

- Fiskere fra begge land kan fiske på begge sider av grensen, men den norske kystvakta har ansvar på norsk side - og russiske myndigheter på russisk side, opplyser Moe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer