Krever oljestopp:

Norge utfordres: - Vi må stoppe

Internasjonal allianse vil ha en global sluttdato for olje- og gassproduksjon.

KUTT: Danmark og Costa Rica utfordrer oljeproduserende land til å sette en sluttdato. De nevner ikke Norge spesifikt, men det er liten tvil om at Norge er en av målskivene for kritikken. Foto: Shutterstock / NTB
KUTT: Danmark og Costa Rica utfordrer oljeproduserende land til å sette en sluttdato. De nevner ikke Norge spesifikt, men det er liten tvil om at Norge er en av målskivene for kritikken. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vitenskapen er krystallklar. Vi kan ikke forhandle med naturen.

Beskjeden fra den danske klimaministeren, Dan Jørgensen, er krystallklar. Sammen med Costa Rica forsøker nå Danmark å få dratt i gang en internasjonal allianse, «Beyond Oil and Gas Alliance», hvis mål er å sette en sluttdato for olje- og gassproduksjon, som gjør at land oppfyller sine forpliktelser til Parisavtalen.

I den bindende avtalen heter det at man skal forsøke å holde den globale oppvarmingen under to grader fra førindustrielt nivå, og helst under 1,5 grader.

- Må stoppe

«Beyond Oil and Gas Alliance» skal formelt sett lanseres under de FNs klimakonferanse i Glasgow i november. Konferansen har fått navnet COP26.

Innen konferansestart håper de to landene å ha fått med seg mange andre land i kampen for å få en slutt på olje- og gassproduksjon.

- Det finnes ikke noe scenario der vi kan brenne all olje og gass vi finner der vi holder oss under 2 grader - og definitivt ikke 1,5. Det er ikke mulig, så vi må stoppe, sa Jørgensen under et webinar arrangert av Det internasjonale byrået for fornybar energi, ifølge CNBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.