Norge vekker oppsikt: - Helt og skurk

Norges rolle i den europeiske gasskrisa vekker oppsikt i USA.

GASSLEVERANDØR: Washington Post omtaler Norge som både helt og skurk i energisituasjonen i Europa i dag. I en større reportasje har de blant annet besøkt Kårstø utenfor Haugesund, som er Europas største prosessanlegg for gass. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GASSLEVERANDØR: Washington Post omtaler Norge som både helt og skurk i energisituasjonen i Europa i dag. I en større reportasje har de blant annet besøkt Kårstø utenfor Haugesund, som er Europas største prosessanlegg for gass. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Europa i svært hurtig tempo har gått bort fra russisk gass, har den norske eksporten økt til rekordhøye nivåer i 2022.

Samtidig som Norge i disse dager deler ut Nobels fredspris, tjener vi også store penger på den økte gasseksporten.

Dette paradokset er omtalt i en større reportasje i den amerikanske storavisa Washington Post.

Kalles krigsprofitør

Norge gikk i sommer forbi Russland som Europas største gassleverandør, og forsyner nå over 30 prosent av Tysklands gass.

Samtidig har Norge fra en rekke hold blitt kalt en krigsprofitør, fordi den økte gasseksporten også betyr enorme inntekter.

- Med mangel på naturgass og utsatte rørledninger har Europa sjelden hatt mer behov for Norge, men heller aldri mislikt Norge så mye, skriver avisa.

Det vises i artikkelen til den voksende kritikken mot Norges energiprofitt fra europeisk hold.

Kritiseres

Blant annet anklagde Polens statsminister Mateusz Morawiecki Norge for å profittere på krigen under et møte i mai.

Han anmodet Norge til å dele overskuddet med Ukraina.

I artikkelen kritiseres norske myndigheter for å være passive i møte med de høye gassprisene, blant annet ved å ikke engasjere seg for et pristak på gass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer