Norge vekker oppsikt: - Helt og skurk

Norges rolle i den europeiske gasskrisa vekker oppsikt i USA.

GASSLEVERANDØR: Washington Post omtaler Norge som både helt og skurk i energisituasjonen i Europa i dag. I en større reportasje har de blant annet besøkt Kårstø utenfor Haugesund, som er Europas største prosessanlegg for gass. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GASSLEVERANDØR: Washington Post omtaler Norge som både helt og skurk i energisituasjonen i Europa i dag. I en større reportasje har de blant annet besøkt Kårstø utenfor Haugesund, som er Europas største prosessanlegg for gass. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Europa i svært hurtig tempo har gått bort fra russisk gass, har den norske eksporten økt til rekordhøye nivåer i 2022.

Samtidig som Norge i disse dager deler ut Nobels fredspris, tjener vi også store penger på den økte gasseksporten.

Dette paradokset er omtalt i en større reportasje i den amerikanske storavisa Washington Post.

Kalles krigsprofitør

Norge gikk i sommer forbi Russland som Europas største gassleverandør, og forsyner nå over 30 prosent av Tysklands gass.

Samtidig har Norge fra en rekke hold blitt kalt en krigsprofitør, fordi den økte gasseksporten også betyr enorme inntekter.

- Med mangel på naturgass og utsatte rørledninger har Europa sjelden hatt mer behov for Norge, men heller aldri mislikt Norge så mye, skriver avisa.

Det vises i artikkelen til den voksende kritikken mot Norges energiprofitt fra europeisk hold.

Kritiseres

Blant annet anklagde Polens statsminister Mateusz Morawiecki Norge for å profittere på krigen under et møte i mai.

Han anmodet Norge til å dele overskuddet med Ukraina.

I artikkelen kritiseres norske myndigheter for å være passive i møte med de høye gassprisene, blant annet ved å ikke engasjere seg for et pristak på gass.

- Det er ikke vår feil at Putin går til energikrig mot Europa, men det er opp til oss å bestemme hva vi gjør med det vi tjener på det, sier Miljøpartiet de Grønnes Lan Marie Berg til avisa.

Partiet har foreslått et solidartietsfond der inntektene som overskrider beregningene blant annet skal gå til Ukraina.

Lite sympati

Avisa har blant annet besøkt Stavanger og og Tysvær utenfor Haugesund, der henholdsvis store deler av norsk petroleumsbransje og prosessanlegget Kårstø ligger.

Flere avisa har intervjuet påpeker at prisene styres av markedskrefter.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Oljeveteran og bransjekjenner Bjørn Vidar Lerøen har lite sympati for europeiske land som kjøper gass av Norge.

- EU og kommisjonen klager på prisene, men det er markedspris. Hvis de hadde holdt seg til langtidskontrakter ville prisen vært lavere, sier han til Washington Post.

- Da lave oljepriser førte til tap av arbeidsplasser og uro i Norge i 2014, var det ingen i Brussel som spurte seg hvordan de kunne hjelpe Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer