Norge vekker oppsikt: «Verdens billigste»

Etter et tiår med fallende kronekurs, mener ekspert at krona kan styrke seg markant i tida som kommer.

SKAL OPP: Flere økonomer mener at den norske krona vil styrke seg i de kommende åra. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAL OPP: Flere økonomer mener at den norske krona vil styrke seg i de kommende åra. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det aller meste i Norge blir stadig dyrere, med økte matvarepriser, skyhøye strømregninger og en svært høy inflasjon, er det ting ved Norge som faktisk vurderes som svært rimelig.

«Verdens billigste valuta» kaller Deutsche Bank den norske krona.

Det siste tiåret har den norske krona tapt en tredel av sin verdi mot euroen. Det er det største fallet blant samtlige i G10-gruppa, som er en liste over 10 av de mest omsatte valutaene i verden.

Varsler sterkere krone

Men nå er det altså oppgang i vente, ifølge ekspertene. Morgan Stanley anslår at den norske krona vil styrke seg 15 prosent mot dollaren dette året, noe som vil være best av de omtalte ti valutaene.

Årsaken til at økonomene tror på en krone-boom er blant annet Norges rolle som den viktigste leverandøren av naturgass til EU, etter at flyten av russisk gass har stoppet kraftig opp etter invasjonen av Ukraina.

I skrivende stund er én euro verdt 10,69 kroner. Det siste tiåret har den norske krona blitt stadig mer svekket målt mot euroen. Med andre ord: Det har blitt stadig dyrere for nordmenn å feriere i land med euro.

Den tida skal nå være forbi, og vi er på vei inn i et skifte.

- Stort gap

Kristoffer Kjær Lomholt, valutastrateg i Danske Bank, sier til Bloomberg at den norske valutaen for første gang på veldig lenge ser «undervurdert ut». Han peker blant annet på det norske handelsoverskuddet, med enorme inntekter fra olje og gass. Samtidig er det flere andre momenter som taler i kronas favør.

- Dere har hatt hele oljeeventyret og det smittet over fra petroleumsindustrien til resten av samfunnet. Det økte kostnadsnivået. Det var en sterk motvind for krona. Det ser markant bedre ut nå, sier Lomholt til Børsen.

Den danske valutastrategen mener det helt generelt har vært en periode med mye motvind for krona, noe også lave energipriser har vært medvirkende til. Det bildet har, som de aller fleste har fått med seg, nå snudd.

- Våre anslag tilsier at en reell verdsetting av den norske krona er 8,50 mot euroen, sier Lomholt.

SPÅR STYRKET KRONE: Valutastrateg i Danske Bank, Kristoffer Kjær Lomholt. Foto: Danske Bank / Poul Christensen
SPÅR STYRKET KRONE: Valutastrateg i Danske Bank, Kristoffer Kjær Lomholt. Foto: Danske Bank / Poul Christensen Vis mer

Så sterk har ikke krona vært på nesten sju år, i mai 2015, og det er over 2 euro forskjell fra dagens kurs.

- Det er et stort gap, fastslår Lomholt.

Valutastrategen understreker at når man snakker om den verdsettelsen av krona, så er det innenfor en tidsperiode på ett til tre år.

- Det betyr ikke at krona skal styrkes i morgen. Det kan skje ting. Krona er den valutaen som reagerer kraftigst på nyheter, som inflasjon og råvarepriser. Det er en volatil størrelse. Men historien er en helt annen nå enn den var, påpeker Lomholt.

- Optimismen vil gå over

Et annet vesentlig moment for utviklingen i valutamarkedet er den kinesiske gjenåpningen. Det er en god støtte til industrien, noe som er med på å styrke euroen.

- En av de viktigste drivkreftene for styrkingen av euroen er den store graden av optimisme, eller vi kan kanskje si mindre grad av pessimisme og noe optimisme, i eurosonen, sier Lomholt.

Inn mot høsten var det ikke mangel på dystre spådommer - noe som var til å forstå. Europa gikk inn i en høst der de måtte klare å fylle gasslagrene nesten totalt uten gass fra Russland, som inntil invasjonen var Europas viktigste gassleverandør.

Et realt krafttak fra europeiske ledere gjorde at gasslagrene ble fylt, og en så langt uvanlig mild vinter, har gjort en god del dystre spådommer til skamme.

- Det var en høy grad av pessimisme, som vi snakket om i august og september. I løpet av høsten har det sett markant bedre ut. Naturgassprisene har blitt lavere, vinteren er mild og Kina-åpningen er en positiv vekstimpuls som ikke var en del av forventningene, forteller Lomholt.

De europeiske aksjene klarer seg også veldig godt i forhold til resten av verden.

Alt dette har vært viktige årsaker til at euroen har styrket seg den siste tida, noe som igjen har ført til at kronas verdi mot euroen er svekket.

- Vil gå over

Men, fastslår Lomholt:

- Denne eurooptimismen vil gå over.

Det vil altså føre til at den norske krona styrker seg. Som Bank of Americas strateger skrev det i et notat tidligere denne måneden:

«Vi tror fortsatt at markedene undervurderer de grunnleggende forholdene i Norge og undervurderer at Norge kan tjene på energiomleggingen som pågår i Europa».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer