Norge vekker oppsikt: «Verdens billigste»

Etter et tiår med fallende kronekurs, mener ekspert at krona kan styrke seg markant i tida som kommer.

SKAL OPP: Flere økonomer mener at den norske krona vil styrke seg i de kommende åra. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAL OPP: Flere økonomer mener at den norske krona vil styrke seg i de kommende åra. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det aller meste i Norge blir stadig dyrere, med økte matvarepriser, skyhøye strømregninger og en svært høy inflasjon, er det ting ved Norge som faktisk vurderes som svært rimelig.

«Verdens billigste valuta» kaller Deutsche Bank den norske krona.

Det siste tiåret har den norske krona tapt en tredel av sin verdi mot euroen. Det er det største fallet blant samtlige i G10-gruppa, som er en liste over 10 av de mest omsatte valutaene i verden.

Varsler sterkere krone

Men nå er det altså oppgang i vente, ifølge ekspertene. Morgan Stanley anslår at den norske krona vil styrke seg 15 prosent mot dollaren dette året, noe som vil være best av de omtalte ti valutaene.

Årsaken til at økonomene tror på en krone-boom er blant annet Norges rolle som den viktigste leverandøren av naturgass til EU, etter at flyten av russisk gass har stoppet kraftig opp etter invasjonen av Ukraina.

I skrivende stund er én euro verdt 10,69 kroner. Det siste tiåret har den norske krona blitt stadig mer svekket målt mot euroen. Med andre ord: Det har blitt stadig dyrere for nordmenn å feriere i land med euro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer