Rike utflyttere:

Norge vender rike utflyttere ryggen

Hver andre nordmann har lite sympati for bedriftseiere som flytter unna skatten.

RIKINGBY: Lugano i Sveits har tiltrukket seg flere nordmenn den siste tida, blant annet Kjell Inge Røkke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RIKINGBY: Lugano i Sveits har tiltrukket seg flere nordmenn den siste tida, blant annet Kjell Inge Røkke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

En etter en har rike nordmenn bestilt enveisbillett til Sveits de siste månedene. Blant dem er Kjell Inge Røkke, en av Norges aller rikeste, som valgte seg den sørlige perlen Lugano som sitt nye hjem.

Landet er kjent for lav formuesskatt, og det er derfor mange penger å spare for dem som sitter på store verdier.

Aker-toppen har imidlertid ikke oppgitt grunn for flyttingen, og i et brev til medaksjonærene skrev han bare at «det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa».

Det betyr også at staten Norge går glipp av skattepenger. Og det er ikke mange nordmenn som støtter dem som flytter formuene sine utenlands.

Halvparten negative til utflytting

En spørreundersøkelse Børsen har fått gjennomført av InFact viser at hver andre nordmann har sympati i liten eller svært liten grad med bedriftseierne som flytter unna skatten. Omtrent hver fjerde nordmann har svart at de har stor eller svært stor grad av sympati med utflytterne.

Det er dobbelt så mange menn som kvinner som har mye sympati for skatteflyktningene.

Børsen var tidligere i høst i Sveits, blant annet på besøk hos eiendomsinvestor Kjartan Aas i Andermatt. Han har aldri lagt skjul på at han forlot moderlandet på grunn av formuesskatten.

- Bedriftseiere og andre som liker konkurranse, vil gjerne konkurrere på like vilkår. Det blir spennende å se hvordan det går med oss som har flyttet, mot dem som blir igjen. Nå er det åpenbart flere av oss som stiller på linje med utenlandske investorer, sier han til Børsen.

STATSBUDSJETTET: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om milliardær-flukt: - Det må de få lov til. Vis mer

I Sør-Norge er det størst misnøye med utflytterne. Her svarer over 43 prosent at de har svært liten sympati for bedriftseierne som har meldt utflytting. Tett etterfulgt er Nord-Norge, men her finner man også mest sympati i befolkningen. Hele 27 prosent av nordlendingene støtter rikingenes utflytting.

Mener nordmenn ikke forstår

Professor emeritus i skatterett ved BI, Ole Gjems-Onstad, har forståelse for at det er lite sympati blant befolkningen. Han tror dette skyldes at de fleste ikke forstår helt hvordan formue- og utbytteskatten fungerer, og at utflytterne møter lite støtte blant politikere og i mediene.

- Debatten om formuesskatten viser at Norge er delt i to. Dem som er urolige overfor utflyttingen er dem som tror på privat verdiskapning og at vi er avhengige av det. Det er mange av dem som er dyktige til det som flytter nå. Venstresiden avviser ideologisk at det finnes privat verdiskaping, sier han til Børsen.

Han kaller regjeringens skatteskjerpelser for de rike «dramatiske», og tror at flere vil fortsette å flytte ut av landet.

- Hvis SV får gjennomslag for sin skattepolitikk, så gjør det nok det. De bryr seg ganske enkelt ikke, og tror ikke det er noe som heter privat verdiskapning. De mener det handler om utnytting av fellesskapets ressurser, og at vi ikke er avhengige av bedriftseierne, sier Gjems-Onstad.

- Det er et klart skille i politikken, og halvparten av Norge stemmer på partier som ikke har tro på privat verdiskapning, legger han til.

- Absurd likhetsdebatt

BI-professoren tror også at det blir mer og mer sosialt akseptert at rikingene flytter. Da Bjørn Dæhlie meldte flytting til Sveits tidligere i år ble det baluba, men etter at Røkke pakket kofferten har det blitt flere og flere som har gjort det samme.

- Tallene har blitt så kraftige at jeg tror dem som regner på det forstår det. Det som er vanskelig her er at folk som ikke selv driver næringsvirksomhet skjønner hvor harde disse skattetallene er. Man må se formuesskatt og utbytteskatt i sammenheng, og det er det få politikere som gjør. Da er det helt naturlig at ikke vanlige folk forstår heller, mener han.

SKATTEBOMBE: Regjeringen hente inn 33 milliarder årlig ved å øke skattene på naturressurser. Video: NTB Vis mer

For de aller fleste milliardærene er ikke formuen på bok, men fordelt på eksempelvis aksjer og eiendom. For å betale formuesskatt på dette må mange ta ut utbytte - som igjen skal beskattes.

Han bruker Røkke som eksempel på å illustrere hvor hardt skattereglene rammer.

- Da Røkke flyttet slapp han unna skatt på 1,3 millioner kroner per dag, forsiktig regnet. Det tilsvarer 54 000 kroner i timen. Er man litt ærlig vil mange vedgå at flytting er et alternativ hvis det koster deg nær tusen kroner i minuttet å bo i Norge.

Gjems-Onstad mener også at debatten om likhet har gått altfor langt.

- I Norge snakker man om likhet som om noe helt absolutt bra. Da er det veldig fint at folk flytter, for da blir vi likere. Det sies at det er nordmenn med 500 milliarder som bor i utlandet. Det betyr 100 000 mer i likhet for oss som er igjen. Da Røkke dro, med sine 33 milliarder, betyr 6600 kroner mer i likhet for oss. Vi har ikke fått det bedre av at de flytter, men vi har blitt mer like. Likhetsdebatten i Norge har blitt helt absurd, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer