Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26

Norge verre enn Kina

Norge ble kåret til «dagens fossil» på klimatoppmøtet i Glasgow denne uka. Ikke uten grunn. Norge er utslippsversting i verden, langt over både Kina og USA, om vi måler karbonutslipp per person.

UTSLIPPSVERSTING: Norge er blant verdens verste forurensere, om du regner det totale norske olje- og gassutslippet, fordelt på hver innbygger. Grafikk: NASA
UTSLIPPSVERSTING: Norge er blant verdens verste forurensere, om du regner det totale norske olje- og gassutslippet, fordelt på hver innbygger. Grafikk: NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede dag to på klimatoppmøtet i Glasgow fikk Norge og Jonas Gahr Støre verstingprisen «dagens fossil» i Glasgow.

- Vi må tåle at det blir rettet oppmerksomhet mot at Norge er en produsent av olje og gass, og at vi ikke har satt sluttdato for videre leting. Jeg registrerer at mange ser dette som et paradoks, når vi også er opptatt av klima. Men jeg er helt uenig i at Norge ikke er en konstruktiv bidragsyter i det internasjonale klimasamarbeidet, skrev Espen Barth Eide til Dagbladet i en e-post.

- Norge har ansvar

Norge er et lite land, og ligger derfor langt bak store utslippsland som Kina, USA, Russland og Inda når det kommer til det totale karbonutslippet. Her er vi på en 61. plass, ifølge Global Carbon Budget (GCP).

Ting endrer seg drastisk om du går dypere inn i tallene fra det anerkjente GCP-prosjektet. Norges utvinning av olje og gass forurenser både innenlands og utenlands, selv om det bare er utslippene innenlands som telles for Norges del, på den internasjonale statistikken.

Men om vi tar med norske olje- og gassutslipp både i og utenfor Norge, blir bildet ganske annerledes. Om vi deler dette per innbygger, havner Norge på fjerdeplass på verstinglista, bak med Qatar, Brunei og Oman.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer