Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26

Norge verre enn Kina

Norge ble kåret til «dagens fossil» på klimatoppmøtet i Glasgow denne uka. Ikke uten grunn. Norge er utslippsversting i verden, langt over både Kina og USA, om vi måler karbonutslipp per person.

UTSLIPPSVERSTING: Norge er blant verdens verste forurensere, om du regner det totale norske olje- og gassutslippet, fordelt på hver innbygger. Grafikk: NASA
UTSLIPPSVERSTING: Norge er blant verdens verste forurensere, om du regner det totale norske olje- og gassutslippet, fordelt på hver innbygger. Grafikk: NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede dag to på klimatoppmøtet i Glasgow fikk Norge og Jonas Gahr Støre verstingprisen «dagens fossil» i Glasgow.

- Vi må tåle at det blir rettet oppmerksomhet mot at Norge er en produsent av olje og gass, og at vi ikke har satt sluttdato for videre leting. Jeg registrerer at mange ser dette som et paradoks, når vi også er opptatt av klima. Men jeg er helt uenig i at Norge ikke er en konstruktiv bidragsyter i det internasjonale klimasamarbeidet, skrev Espen Barth Eide til Dagbladet i en e-post.

- Norge har ansvar

Norge er et lite land, og ligger derfor langt bak store utslippsland som Kina, USA, Russland og Inda når det kommer til det totale karbonutslippet. Her er vi på en 61. plass, ifølge Global Carbon Budget (GCP).

Ting endrer seg drastisk om du går dypere inn i tallene fra det anerkjente GCP-prosjektet. Norges utvinning av olje og gass forurenser både innenlands og utenlands, selv om det bare er utslippene innenlands som telles for Norges del, på den internasjonale statistikken.

Men om vi tar med norske olje- og gassutslipp både i og utenfor Norge, blir bildet ganske annerledes. Om vi deler dette per innbygger, havner Norge på fjerdeplass på verstinglista, bak med Qatar, Brunei og Oman.

- Selv om disse utslippstallene ikke føres opp på offisielle utslippslister, så har Norge et ansvar for utslippet av oljen og gassen som produseres i Norge, men som selges til andre land, sier Robbie Andrew, seniorforsker ved Cicero.

HAR ANSVAR: Norge har et selvstendig ansvar for all olje- og gass den produserer. Også den som blir eksportert til utlandet, mener Ciceros Robbie Andrew, som er en bidragsyterne til den anerkjente Global Carbon Budget. Foto: Cicero
HAR ANSVAR: Norge har et selvstendig ansvar for all olje- og gass den produserer. Også den som blir eksportert til utlandet, mener Ciceros Robbie Andrew, som er en bidragsyterne til den anerkjente Global Carbon Budget. Foto: Cicero Vis mer

På verdens karbonutslipp-statistikker regnes utslippene som hvert land slipper ut innenfor landets grenser (41 millioner tonn i Norge) i 2020. Utslippene fra norsk olje og gass som selges til utlandet er langt høyere (507 millioner tonn = utslipp totalt fra Norges olje- og gassindustri).

Vil vinne valg

Når verdens ledere nå forsøker å bli enige om å kutte sine utslipp for å unngå at kloden blir varmet opp med veldig mye mer enn 1,5 grader, er det utslipp innenfor egne grenser som regnes.

Norge har varslet at de vil fortsette å leite etter ny olje og gass framover, selv om Det internasjonale energibyrået og FN advarer om nettopp dette.

- Det kommer store penger inn i den norske statskassa fra olje og gass, og det er vanskelig å vinne valg med å si du skal røre næringer med mange arbeidsplasser, sier Andrew, og fortsetter:

- Tror nordmenn flest at Norge er så gode og grønne som norske politikere liker å fortelle at vi er? At vi er gode på miljø, fred og alt sånn? Ute i verden ser mange uansett på Norge som en av verdens store olje- og gassprodusenter.

Trenger nyanser

Sjøl er Andrew fra New Zealand, også et land med politikere som stadig portretterer landet og politikken som «rent og grønt».

- Vi fant jo etter hvert ut at det var mye som ikke var det. Norge er kanskje heller ikke så grønt som mange liker å tenke. Eller tenker de egentlig det? Lurer forskeren.

Han er ikke glad i svart og hvitt-portretteringer og kåringer over verst og best, slik beskrevet i saken over.

- Det finnes alltid nyanser, og det finnes ikke én løsning som bare er bra - eller bare dårlig, sier han.

Å skulle leite og pumpe opp ny olje og gass - samtidig som Norge vil redde kloden - er et voldsomt paradoks. I hvert fall om målet er å kutte utslipp.

- Norge står i en særstilling, ufortjent eller ikke, så har vi en fortsatt en slags miljøledestjerne, men den er vi i ferd med å skusle bort nå når selv IEA er mer progressive enn oss. Vi møter oss selv i døra. Selve prinsippet om at vi skal bruke kompetansen som vi har brukt på offshore og leverandørindustrien til de ny grønne næringen tror jeg alle er enige i. Men denne omstillinga må skje nå. Retorikkene om at vi skal utvikle, ikke avvikle, er vanskelig å forstå i utlandet. Det står Barth Eide i en politisk spagat, og det er aldri behagelig, sier Dag O. Hessen, professor ved Universitetet i Oslo.

Gjort for lite

Om verden skal klare å unngå en opphetet klode, må alle land bidra med utslippskutt. Langt mer enn hittil.

I 2021 forventes de globale utslippene å øke med 4,9 prosent i forhold til corona-året, viser tall fra nettopp GCP, som offentliggjøres i dag.

- Til tross for det verden gikk gjennom i 2020 med covid-pandemien, ser vi nå at co₂-utslippene fra fossile kilder igjen er på vei opp. Det viser at verden har gjort lite for å sørge for grønne krisepakker, sier Glen Peters, forskningsleder ved Cicero og en del av lederteamet i The Global Carbon Project.

Her kommer det fram at:

  • Co₂-utslippene fra kull er ventet å øke med 5,7 prosent. De er nå 1 prosent høyere enn i 2019.
  • Co₂-utslippene fra gass er ventet å øke med 4,3 prosent, som gjør at årets karbonutslipp er nesten to prosent høyere enn 2019. Altså en økende trend.
  • Co₂-utslippene fra olje er ventet å øke med 4.4 prosent. På grunn av kraftig nedgang i 2020, vil oljeutslipp ligge seks prosent under 2019-nivå.
SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

Utslippene øker

Altså ingen nedgang, slik lederne i Glasgow sier er helt nødvendig.

- Det var ventet at det ville bli en økning i co₂-utslippene i 2021 i takt med at covid-19-restriksjonene ble opphevet. Men økningen var større enn mange hadde forventet, sier Peters.

Fortsatt utslipp gir større co₂-konsentrasjon i atmosfæren, og forskerne har regnet seg fram til at vi i 2021 vil ha 49 prosent mer co₂ i atmosfæren enn i førindustriell tid.

- Klimaendringene styres av den totale mengden co₂ som er sluppet ut i atmosfæren de siste århundrene, med betydelige variasjoner fra år til år, sier Peters og avslutter:

- Den globale oppvarmingen stopper når utslippene kuttes til rundt null.

En lang vei å gå for alle verdens land, med andre ord.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Norge: - Gammelt nytt

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide lar seg ikke overraske av at «utslippene per norske borger vil selvsagt bli høyere dersom utslippene ved bruken av norskprodusert olje og gass i andre land blir tillagt Norge».

- Dette er vel kjent og gammelt nytt. Men det er altså ikke slik man regner i det internasjonale klimasamarbeidet, sier Barth Eide i en mail til Dagbladet.

Barth Eide viser videre til at «løsningen på klimakrisen ikke minst ligger i at verden over tid faser ut sitt forbruk av kull, olje og gass og erstatter dem med utslippsfrie alternativer».

- Det hjelper rett og slett ikke særlig mye om Norge isolert sett reduserer sin oljeproduksjon dersom verden totalt bruker like mye olje og gass. Da vil etterspørselen gjøre at andre land øker sin produksjon, og klimagassutslippene vil være uendret, sier klimaministeren.

HJELPER IKKE: At Norge reduserer oljeproduksjonen hjelper ikke om verden totalt bruker like mye olje og gass, svarer klimaminister Espen Barth Eide på kritikken om at Norge fortsetter å leite etter ny olje og gass. Foto: NTB
HJELPER IKKE: At Norge reduserer oljeproduksjonen hjelper ikke om verden totalt bruker like mye olje og gass, svarer klimaminister Espen Barth Eide på kritikken om at Norge fortsetter å leite etter ny olje og gass. Foto: NTB Vis mer

Han mener det kan være negativt for klimaet, hva angår gass i Europa.

- Da ville gassen både ville blitt transportert over lengre avstander som øker metanutslippene og i mange tilfeller med tildeles betydelig høyere utslipp i produksjonen, sier Barth Eide.

Han viser videre til at Norge skal jobbe nasjonalt og internasjonalt for en omstilling av energiforbruket fra fossil til fornybar energi.

- Dette blir en av de største teknologiske omstillingene verden har sett og er like vanskelig som den er viktig. Det vil selvsagt skape et mindre marked for norsk olje og gass, men et bedre klima og nye markeder for norsk, grønn industri.

FORURENSER MEST: Åsgard-feltet på Haltenbanken i Norskehavet har størst karbonutslipp på norsk sokkel, med over 860 000 tonn karbondioksid, co2. Arkivfoto: NTB
FORURENSER MEST: Åsgard-feltet på Haltenbanken i Norskehavet har størst karbonutslipp på norsk sokkel, med over 860 000 tonn karbondioksid, co2. Arkivfoto: NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer