Handel med Russland:

Norge verst i Skandinavia

Mens importen av russiske varer har stupt i våre naboland etter krigens utbrudd, befinner Norge seg på en skandinavisk jumboplass.

EKSPORTERER TIL NORGE: Det er fortsatt handel mellom Russland og Norge, selv om den er sterkt begrenset grunnet sanksjoner. Her president Vladimir Putin. Foto: Aleksandr Zemlianitsjenko / Reuters / NTB
EKSPORTERER TIL NORGE: Det er fortsatt handel mellom Russland og Norge, selv om den er sterkt begrenset grunnet sanksjoner. Her president Vladimir Putin. Foto: Aleksandr Zemlianitsjenko / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Til tross for internasjonal fordømmelse, stadig nye sanksjonspakker og store løfter fra statsledere fra nær hele Vesten, handler Europa fortsatt med Russland i stor skala.

En fersk gjennomgang av handelsstatistikk for samtlige EU-land viser at Russland-importen totalt bare har falt med fem beskjedne prosent.

Tallene er basert på EU-statistikk i perioden mars 2022 til og med februar 2023, sammenliknet med samme periode året før.

Knust av svenskene

Svenskene kan vise til en dramatisk nedgang på hele 90 prosent i perioden. I Danmark er nedgangen på 66 prosent, mens Finland har strupt importen med 52 prosent.

Norge er som kjent ikke medlem i EU, og er dermed ikke en del av statistikken til svenskene. Børsen har imidlertid gått gjennom SSB-statistikk over utenlandshandel, og sett på hvordan import fra Russland har utviklet seg de siste åra.

I fjor kunne Børsen melde at handelen med Russland hadde eksplodert i mars, måneden etter at landet invaderte Ukraina. Det tok som kjent flere uker før Norge hadde implementert EU-sanksjonene i norsk lov, noe som åpnet for at man kunne sluse penger gjennom landene før enkelte dører ble låst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer