Norges Bank holder styringsrenta uendret

Norges Bank holder styringsrenten på null prosent og signaliserer at den kommer til å ligge rekordlavt helt til neste vår.

NULL: Sentralbanksjef Øystein Olsen tror styringsrenta vil bli holdt på null prosent en god stund framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NULL: Sentralbanksjef Øystein Olsen tror styringsrenta vil bli holdt på null prosent en god stund framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Norsk økonomi er hardt rammet av koronapandemien og lider under et kraftig økonomisk tilbakeslag. Det er stor usikkerhet om hvor utviklingen går framover. Rentekomiteen har derfor kommet til at styringsrenten skal holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Utviklingen har stort sett vært slik prognosene i Pengepolitisk rapport i desember tilsa, poengterer han. Der kommer det fram at renta trolig vil ligge på dagens nivå i over ett år framover.

Norges Bank anslo i desember en vekst i Fastlands-BNP på 3,7 prosent i år og 3,1 prosent i 2022.

Smitteøkning bremser

Etter flere måneder med oppgang i norsk økonomi, falt aktiviteten igjen mot slutten av fjoråret. Boligprisene har steget videre. Inflasjonen er litt for høy, men sterkere kronekurs siden mars og utsikter til lav lønnsvekst tilsier at den vil avta fremover.

– Gjeninnhentingen i økonomien bremses nå av den økte smitten og strengere smittevern. Samtidig har vaksineringen kommet godt i gang, og den økonomiske veksten ventes å ta seg opp utover i 2021, sier Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer