Norges Bank kutter renta

Ekstraordinært rentekutt fra Norges Bank. Styringsrenta reduseres med 0,5 prosentenheter til 1 prosent.

SETTER NED RENTA: Norges Bank setter ned renta, varsler banken selv fredag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SETTER NED RENTA: Norges Bank setter ned renta, varsler banken selv fredag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På kort sikt vil aktiviteten i norsk økonomi reduseres betydelig som følge av virusutbruddet, fastslår Norges Bank.

- Mange bedrifter er allerede negativt påvirket. Det er kommet flere varsler om permitteringer, og arbeidsledigheten ventes å øke. Et markert fall i oljeprisen bidrar også til å svekke de økonomiske utsiktene, skriver sentralbanken i sin begrunnelse for at renta ble kuttet på et ekstraordinært møte torsdag.

Etter planen skulle Norges Banks rentemøte først holdes torsdag om ei uke. Men ekstraordinære tider krever ekstraordinære tiltak.

Åpner for mer

Norges Bank slår fast at flere rentekutt kan komme.

- Det er betydelig usikkerhet om varigheten og konsekvensene av virusutbruddet, og det er en risiko for et markert tilbakeslag i økonomien. Komiteen følger utviklingen og er forberedt på å sette renten ytterligere ned, understreker sentralbanken.

Norges Bank påpeker at en lavere rente kan ikke forhindre at coronautbruddet får store konsekvenser for norsk økonomi. «Et rentekutt vil likevel kunne dempe tilbakeslaget og begrense risikoen for mer langvarige konsekvenser for produksjon og sysselsetting», heter det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer