Norges Bank kutter renta

Ekstraordinært rentekutt fra Norges Bank. Styringsrenta reduseres med 0,5 prosentenheter til 1 prosent.

SETTER NED RENTA: Norges Bank setter ned renta, varsler banken selv fredag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SETTER NED RENTA: Norges Bank setter ned renta, varsler banken selv fredag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På kort sikt vil aktiviteten i norsk økonomi reduseres betydelig som følge av virusutbruddet, fastslår Norges Bank.

- Mange bedrifter er allerede negativt påvirket. Det er kommet flere varsler om permitteringer, og arbeidsledigheten ventes å øke. Et markert fall i oljeprisen bidrar også til å svekke de økonomiske utsiktene, skriver sentralbanken i sin begrunnelse for at renta ble kuttet på et ekstraordinært møte torsdag.

Etter planen skulle Norges Banks rentemøte først holdes torsdag om ei uke. Men ekstraordinære tider krever ekstraordinære tiltak.

Åpner for mer

Norges Bank slår fast at flere rentekutt kan komme.

- Det er betydelig usikkerhet om varigheten og konsekvensene av virusutbruddet, og det er en risiko for et markert tilbakeslag i økonomien. Komiteen følger utviklingen og er forberedt på å sette renten ytterligere ned, understreker sentralbanken.

Norges Bank påpeker at en lavere rente kan ikke forhindre at coronautbruddet får store konsekvenser for norsk økonomi. «Et rentekutt vil likevel kunne dempe tilbakeslaget og begrense risikoen for mer langvarige konsekvenser for produksjon og sysselsetting», heter det.

Redde liv viktigst

Sentralbanken slår fast at de viktigste tiltakene for å begrense konsekvensene av virusutbruddet er de som begrenser smitten og redder liv.

Norges Banks oppgave er å fremme økonomisk stabilitet.

- Det gjør vi gjennom å bidra til robuste og effektive betalingssystemer og finansmarkeder, og ved å tilpasse rentenivået til den økonomiske situasjonen, skriver banken på sine nettsider.

Nyheten kommer etter komiteens møte i går. I dag legger også regjeringen fram en krisepakke i forbindelse med utbruddet av coronaviruset.

Børsene verden over har vært i fritt fall de siste dagene, og Oslo Børs stupte med 8,77 prosent i går etter at regjeringen la fram inngripende krisetiltak og USAs president Donald Trump varslet flyforbud for europeere til USA.

Wall Street hadde i går sin verste dag siden 1987.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer