Norges Bank-«spagat»: - Ikke bra

Prisveksten i Norge er fremdeles lang over målet på to prosent. Det gir Norges Bank ytterligere hodebry, mener NHOs sjeføkonom.

SPAGAT: Norges Banks står i en krevende spagat, påpeker NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: REUTERS / Victoria Klesty / NTB
SPAGAT: Norges Banks står i en krevende spagat, påpeker NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: REUTERS / Victoria Klesty / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- SSB slutter ikke å overraske. De gjør jo bare jobben sin de, men dette er ikke bra. Det innebærer at spagaten Norges Bank står i bare blir mer og mer uttrykt, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til Børsen.

Han kommenterer ferske tall fra SSB, som viser at konsumprisindeksen (KPI), altså inflasjonen, har steget 7,5 prosent det siste året. Det er en økning på 0,3 prosent fra septembertallene.

- Prisveksten fortsetter å stige fra allerede svært høye nivåer. Det er spesielt prisutviklingen på strøm, mat og drivstoff som bidrar til at prisveksten løftes til 7,5 prosent i oktober, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Kjerneinflasjonen stiger igjen

Samtidig har også KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, kalt kjerneinflasjon, steget til nytt rekordnivå med 5,9 prosent i oktober, opp fra 5,3 prosent i september.

Denne indeksen har blitt laget siden 2001, og oktober er fjerde måneden på rad at den blir målt til nytt rekordnivå.

Dørum i NHO peker på at Stortinget har gitt Norges Bank et mandat til å holde prisveksten stabil på rundt to prosent.

- En ting er en samlet prisvekst på 7,5 prosent, som dras opp av strømpriser - om enn litt mindre nå - noe annet er kjerneinflasjonen. Det er overveltningen av kostnadssjokket til priser som treffer folk flest, sier Dørum.

Han mener det vil være «veldig rart» om ikke Norges Bank responderer på en prisvekst som er langt over målet.

- Det trekker renta isolert sett opp, sier Dørum.

NOE Å TENKE PÅ: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og hennes kolleger i Norges Bank må i desember bestemme seg for om de skal sette opp renta igjen. Dagens inflasjonstall gjør ikke sannsynligheten for en renteøkning mindre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NOE Å TENKE PÅ: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og hennes kolleger i Norges Bank må i desember bestemme seg for om de skal sette opp renta igjen. Dagens inflasjonstall gjør ikke sannsynligheten for en renteøkning mindre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Det er likevel krefter som trekker i en annen retning. For, fastslår Dørum, KPI er en levekostnadsindeks.

- Nå får folk enda mindre å rutte med. Det at folk får mindre å rutte med gjør at etterspørselen blir svakere, og da er det mindre behov for å sette opp rente for å dempe farten og trykket i norsk økonomi, sier Dørum.

Matvareprisene skyter i været

En av de viktigste faktorene for at konsumprisindeksen fremdeles er på et svært høyt nivå, er økningen i matvareprisene.

Fra september til oktober gikk prisene riktignok ned med 0,2 prosent. Det er likevel ikke gode nyheter, selv om det kan se sånn ut.

For siden oktober i fjor har økningen vært på 13,1 prosent, noe som er opp fra det samme tallet i september, som var 12,1 prosent.

- Det er vanlig at matvareprisene faller i oktober, men i år var nedgangen beskjeden sammenliknet med tidligere år. Siden nedgangen var svakere i år enn på samme tid i fjor steg tolvmånedersendringen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer ytterligere, sier Kristiansen i SSB.

Ifølge SSBs mann gjorde matvareprisene et historisk hopp i juli, og har siden da vært blant de viktigste bidragsyterne til inflasjonen på tolvmånedersbasis.

Strømprisene trekker opp

I tillegg til prisene på matvarer, er det naturlig nok de skyhøye strømprisene som har vært det heteste samtaletemaet over kjøkken- og lunsjbord det siste året.

Regjeringens strømstøtteordning har bidratt til å dempe både opp- og nedganger i prisene. SSB har derfor laget en indeks som viser strømstøtteordningens effekt på inflasjonen.

Uten strømstøtten hadde inflasjonen vært på 9,5 prosent i oktober.

På tross av dette er utviklingen i strømprisene den viktigste årsaken til at inflasjonen øker.

For selv om prisen på elektrisitet, inkludert nettleie, gikk ned 1,6 prosent fra september til oktober, så var økningen på årsbasis 24,9 prosent.

Det er en økning fra 16,7 prosent i oktober, og skyldes rett og slett at strømprisene falt mye mer fra september til oktober i fjor enn de gjorde i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer