Norges Bank-«spagat»: - Ikke bra

Prisveksten i Norge er fremdeles lang over målet på to prosent. Det gir Norges Bank ytterligere hodebry, mener NHOs sjeføkonom.

SPAGAT: Norges Banks står i en krevende spagat, påpeker NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: REUTERS / Victoria Klesty / NTB
SPAGAT: Norges Banks står i en krevende spagat, påpeker NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: REUTERS / Victoria Klesty / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- SSB slutter ikke å overraske. De gjør jo bare jobben sin de, men dette er ikke bra. Det innebærer at spagaten Norges Bank står i bare blir mer og mer uttrykt, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til Børsen.

Han kommenterer ferske tall fra SSB, som viser at konsumprisindeksen (KPI), altså inflasjonen, har steget 7,5 prosent det siste året. Det er en økning på 0,3 prosent fra septembertallene.

- Prisveksten fortsetter å stige fra allerede svært høye nivåer. Det er spesielt prisutviklingen på strøm, mat og drivstoff som bidrar til at prisveksten løftes til 7,5 prosent i oktober, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Kjerneinflasjonen stiger igjen

Samtidig har også KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, kalt kjerneinflasjon, steget til nytt rekordnivå med 5,9 prosent i oktober, opp fra 5,3 prosent i september.

Denne indeksen har blitt laget siden 2001, og oktober er fjerde måneden på rad at den blir målt til nytt rekordnivå.

Dørum i NHO peker på at Stortinget har gitt Norges Bank et mandat til å holde prisveksten stabil på rundt to prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.