Corona i Norge:

Norges exit-strategi

Statsminister Erna Solberg tror at noe vil gå av seg selv, men vil prioritere kunnskap, kompetanse og det grønne skiftet.

ET SKREKKSCENARIO: Dette er statsminister Erna Solbergs tre scenarier rundt håndteringen av coronapandemien. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert

Fredag erklærte statsminister Erna Solberg at Norge i beste fall kan avvikle de fleste smitteverntiltakene allerede før sommeren, men at man i verste fall må videreføre mange av tiltakene utover høsten. Nå forteller hun til Børsen hva som blir viktig for henne i Norges exit-strategi.

- Exit-strategien vil være avhengig av hvor vi befinner oss i disse scenarioene. Det er klart at vi vet at det vil bli ganske mye aktivitet i Norge med en gang. Folk har brukt mye mindre penger det siste året, rett og slett fordi det har vært mindre gøy å bruke dem på. Det betyr at det vil være et oppdemmet behov for å gå ut og gjøre de hyggelige tingene, så noe vil gå av seg selv, sier Solberg til Børsen og fortsetter:

- Samtidig ser vi at vi er nødt til å jobbe med kunnskap og kompetanse for vårt konkurranseutsatte næringsliv, og derfor gir vi nå penger til forskning og utvikling, samt tiltak knyttet til det grønne skiftet.

Solberg påpeker at regjeringen allerede i mai 2020 la fram Norges vei ut av krisa. Noen måneder seinere ble Norge rammet av den andre smittebølgen, og befolkningen har siden november vært omfattet av strenge smitteverntiltak.

MUTASJON: Slik har det britiske viruset mutert. Video: Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier. Vis mer

Barn og unge

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby opplyser til Børsen at hennes hovedprioritet i Norges exit-strategi vil være barn og ungdom.

- Vi har sagt at vi skal prioritere barn og ungdom, og det er utrolig viktig å sikre barn muligheten til å gå på skole, og ikke minst studentene muligheten til å studere. Tapt utdanningsprogresjon kan få veldig store konsekvenser for ungdommenes liv. Derfor må vi sikre at vi ikke får en generasjon med unge som får det vanskeligere resten av livet på grunn av et tøft år. Det er I hvert fall min hovedprioritet, sier Melby til Børsen.

- I tillegg må vi selvsagt sikre at vi støtter næringslivet, slik at de har jobber som de kan gå til i framtida. Så det å ha gode stimuleringsordninger som både gir trygghet, men også omstilling, vil være prioritert fram mot sommeren.

NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) opplyser under en pressekonferanse at de viderefører de nasjonale tiltakene til midten av februar. Dette er de nye tiltakene på Østlandet. Vis mer

Exit-strategi

Også finansminister Jan Tore Sanner trekker fram regjeringens plan fra mai 2020 på spørsmål om Norges exit-strategi.

- Den handler om å skape mer, den handler om jobber, og den handler om å inkludere flere. For nå sørger vi for at resultatet av denne krisa er at ikke flere blir langtidsledige, at ikke flere blir støtt ut av arbeidslivet, og det er bakgrunnen for at regjeringen satser så tungt på utdanning og kompetanse, både for dem som er i skolen, men også for dem som nå går på dagpenger, sier Sanner til Børsen og fortsetter:

- Det handler også om at en del av de økonomiske tiltakene må fases ut samtidig som smitteverntiltakene også tas ned.

FHI brukte 13 dager på å analysere det muterte viruset fra Nordre Follo. Nå rustes det opp i avdeling for medisinsk genetikk og klinikk for laboratoriemedisin ved OUS. Reporter: Amanda Walnum og Emilie Rydning. Vis mer

Kompensasjonsordningen

Det er også årsaken til at kompensasjonsordningen for bedrifter som er rammet av pandemien foreslås forlenget ut juni 2021, noe som ble kunngjort da regjeringen la fram økonomiske tiltak for 16,3 milliarder kroner fredag.

- Vi er i en situasjon som ikke er forutsigbar. Det må også politikken ta hensyn til. Men det som er regjeringens budskap, er for det første å gjøre det som er nødvendig for at vi skal komme godt ut av krisa. Og vi kommer til å ha økonomiske tiltak så lenge krisa varer. Det er viktig, det er vannplanken, og vi er godt forberedt på til å håndtere ulike situasjoner, sier Sanner og fortsetter:

- Så er det slik at kompensasjonsordningen er innrettet for en situasjon hvor vi har strenge smitteverntiltak. Og når vi har strenge smitteverntiltak, så skal vi ha liten aktivitet, og da gir vi kompensasjon. Men vi legger til grunn at fram mot sommeren, så er det sannsynlig at vi kan åpne noe mer opp, da er det ikke riktig å ha støtteordninger som skal holde aktiviteten nede. Da er det riktigere å heller legge til rette for at folk kan komme tilbake i jobb, og at vi kan få aktiviteten opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer