Norges Bank:

Norges gullgrep: - Ikke lurt

I 2004 solgte Norges Bank unna nesten hele gullreserven sin for tre milliarder kroner. I dag ville den vært verdt 23 milliarder.

GULLET SOM «FORSVANT»: Hvem som kjøpte det norske gullet for snart 20 år siden, er et mysterie. Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB
GULLET SOM «FORSVANT»: Hvem som kjøpte det norske gullet for snart 20 år siden, er et mysterie. Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940, fikk man i all hast fraktet 50 tonn gull fra Oslo, som tok veien gjennom Lillehammer, Åndalsnes, London og endte i Canada og USA.

Gullmyntene kom hjem igjen til Norge i 1987, mens gullbarrene ble i USA, hvor man fikk avkastning av å låne dem ut.

De kom aldri hjem igjen. I 2004 ble alle, med unntak av sju som skulle stilles ut, solgt av Norges Bank og daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem. Om det var de fysiske barrene fra den mye omtalte gulltransporten som ble solgt, kan ikke slås fast, men Norge har like fullt ingen gullreserve den dag i dag.

Gullet fikk vi tre milliarder kroner for. I dag, 19 år seinere, ville 33,5 tonn med gull være verdt over 23 milliarder kroner - nesten åtte ganger så mye.

«Tapte» 14 milliarder: - Ikke lurt

Avkastningen på inntektene har økt med omtrent 200 prosent, og er nå omtrent 9,3 milliarder kroner, opplyser Norges Bank til Børsen.

- Med fasiten i hånda vet vi at det ikke var lurt å selge gullet. Å beholde gullet hadde gitt en enorm merverdi, sier Torodd Rande, konsernsjef og administrerende direktør i K.A. Rasmussen, produsent og leverandør av edelmetaller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.