Bø i Vesterålen:

«Norges Monaco»: Raser etter NRK-dokumentar

Nordlands-kommunen skapte ståhei da den vedtok Norges laveste formuesskatt for å tiltrekke seg rikinger.

«SKATTEPARADIS»: Bø i Nordland lokket rikinger til seg ved å fjerne den kommunale delen av formueskatten. Rikingene forsvant like fort som de kom. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«SKATTEPARADIS»: Bø i Nordland lokket rikinger til seg ved å fjerne den kommunale delen av formueskatten. Rikingene forsvant like fort som de kom. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I 2020 meldte skikongen Bjørn Dæhlie flytting til Bø i Vesterålen - samme år som kommunen hadde vedtatt Norges laveste formuesskatt.

Det var Høyre-ordfører Sture Pedersen som var hjernen bak grepet - som skulle bidra til å gjøre Nordlands-kommunen mer attraktiv å bo i.

Også eiendomsmilliardærer Kjartan Aas, Dag S. Stiansen og Francis Stüchrath endret folkeregistrert adresse for å redusere skatten. Felles for de fire er at de nå bor i Sveits.

Gleden ble nemlig kortvarig for ordføreren, som ikke klarte å holde på milliardærene lenge.

Ordfører: - Føler jeg ble hengt ut

«Norges Monaco» og prosessen rundt skattevedtaket er nå behørig dekket i NRK-dokumentaren «Det norske skatteparadiset». Den faller ikke i god jord hos alle.

- De kunne jo prøvd, på slutten av et elendig program, å gi oss noen lyspunkt. Slått på lyset eller filma på dagtid. Alt er så mørkt at du skulle tro det var Hitchcock som lagde det. Dette var urettferdig mot oss i Bø.

Slik lyder dommen til lokalpolitiker Håkon Ulriksen (H) til NRK - som har sendt dokumentaren. Han var tidligere i uka ute i lokalavisa, Bladet Vesterålen, og freste mot filmen.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den er skapt av Hulias Film AS, og delvis finansiert av statskanalen.

Heller ikke ordfører Pedersen er imponert over resultatet.

- I dagens mediebilde må jeg tåle å bli stilt til veggs. Men dette synes jeg ble altfor ensidig. Jeg føler jeg ble hengt litt ut, sier han til NRK.

Avviser svartmaling

Han mener at det ser ut som om han og flertallet overkjører kommunestyret, noe han avviser.

LOKKET RIKINGER: Sture Pedersen (H) har siden 2007 vært ordfører i Bø kommune i Vesterålen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LOKKET RIKINGER: Sture Pedersen (H) har siden 2007 vært ordfører i Bø kommune i Vesterålen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Politikerne reagerer også på at det er benyttet mørke og dystre bilder fra kommunen, som gir et inntrykk av et forlatt og trist sted. Ulriksen mener uttrykket likner en film fra etterkrigstida.

Både NRK og filmskaperne avviser at de forsøker å svartmale kommunen og ordføreren.

- Det er alltid verdifullt med ulike meninger, og det er fint å se at filmen engasjerer. Samtidig er det synd at Pedersen og Ulriksen ikke kjenner seg igjen i framstillingen, sier prosjektredaktør i NRKs eksternredaksjonen, Anne Kvadsheim, til eget mediehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer