Dagbladet avslører:

Norges nye våpenpakt med USA

Norske og amerikanske toppbyråkrater har jobbet med en plan: USA skal selge norske våpen på det internasjonale markedet.

UKJENT PLAN: USA og Norge jobber med en avtale som skal gjøre at norske våpen blir solgt som amerikanske på det internasjonale markedet. Både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet (bildet) er involvert i prosessen, opplyser flere kilder til Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB
UKJENT PLAN: USA og Norge jobber med en avtale som skal gjøre at norske våpen blir solgt som amerikanske på det internasjonale markedet. Både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet (bildet) er involvert i prosessen, opplyser flere kilder til Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slik kan norske våpen selges til land som er anklaget for krigsforbrytelser – uten at våpensalgene bryter med de strenge norske eksportreglene.

Dagbladet kan i dag avsløre:

  • At USA og Norge jobber med en avtale som skal gjøre at norske våpen blir solgt av USA, som amerikanske, på det internasjonale markedet. Både Utenriksdepartementet (UD) og Forsvarsdepartementet (FD) er involvert i prosessen, opplyser flere kilder til Dagbladet.
  • At avtalen skal gå ut på at de norske våpnene skal selges etter amerikansk eksportregelverk. Våpnene kan da selges til de landene USA måtte føle for.
  • At Norge vet at USA vil videreselge norske våpen til tredjeland, og aktivt er med på å utarbeide avtalen.

På spørsmål fra Dagbladet om avtalen med USA, bekrefter Birgitte Frisch, spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, at det er aktuelt med mulig salg av norsk materiell gjennom det amerikanske systemet Foreign Military Sales.

I en e-post skriver hun at « (...) det er viktig at nasjonale behov for å beskytte norsk forsvarsevne ivaretas. Dette beskyttelsesbehovet gjelder også mulig salg gjennom det amerikanske systemet Foreign Military Sale (FMS).»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.