Oljefondets anslag:

Norges verdier forduftet

Forrige uke ble det bestemt at Oljefondet skal selge seg ut av Russland. I mellomtida har Moskva-børsen blitt stengt, og verdiene så godt som forduftet, varsler Nicolai Tangen.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved årsskiftet hadde det norske Oljefondet aksjer i det russiske markedet som var verdt 27 milliarder kroner.

Siden den gang har Russland invadert Ukraina, og den russiske økonomien er i krise på grunn av internasjonale sanksjoner.

- Verdiene tapt

Når Børsen spør oljefondsjef Nicolai Tangen direkte om verdiene de har i Russland for alle praktiske formål er tapt, svarer oljefondsjefen:

- Ja, dessverre så er de det. Vi hater å tape penger i Oljefondet, og her har vi sannsynligvis tapt bortimot 27 milliarder kroner.

Oljefondet har etter beste evne forsøkt å anslå verdien av sine russiske aksjer, blant annet ved å se på hva som har skjedd med de russiske selskapene som er notert på børsen i Moskva.

- Vi anslår at verdien er 2,5 milliarder, men det er et veldig usikkert tall, sier Nicolai Tangen.

Både Tangen og oljefondets nestsjef Arild Grande understreker at det knytter seg veldig stor usikkerhet til det anslaget.

- Det kan være at de er så godt som verdiløse på et tidspunkt, sier Grande.

Den aller største verdien til Oljefondet i Russland var i det statlige Gazprom, der Oljefondet eide 0,86 prosent av alle aksjene.

Sberbank, som har kollapset på London-børsen og trukket seg ut av Europa, var den neste største investeringen ved årsskiftet.

Den tredje største investeringen var også innen gass- og oljesektoren, nemlig i Lukoil.

Tangen forteller at Oljefondet bestemte seg for å ikke foreta seg noe med de russiske investeringene i slutten av forrige uke, men siden den gang har bildet endret seg.

Regjeringen har bestemt at Oljefondets eiendeler skal fryses, og det skal lages en plan for hvordan de kan kvitte seg med sine verdipapirer i Russland.

- Jeg vil understreke at vi lager denne planen under ekstrem usikkerhet. Markedene er stengt i Russland, det er mange sanksjoner, og vi må vite hvordan vi best selger oss ut av selskapene uten å bryte sanksjonene, sier nestleder i Oljefondet, Trond Grande.

- Politisk beslutning

Fondet har gått ned 6,1 prosent så langt i år, sier Tangen.

- Investeringene i Russland utgjør 0,2 prosent, så de investeringene i seg selv er en liten del av tilbakegangen for fondet, sier Tangen.

Fredag i forrige uke sa Tangen at det å selge aksjene på det tidspunktet vil være en gavepakke til oligarkene.

- Det har vært et dramatisk skifte i løpet av helgen. Det vi sa på fredag - som finansiell investor var det riktig. Nå er jo den beslutningen som ble tatt over helgen ikke en investeringsbeslutning, men en politisk beslutning. Den forholder vi oss til.

- Betyr det at du på sett og vis er uenig?

- Nei, jeg forstår godt at politikerne har kommet til den beslutningen, sier Tangen til Børsen.

Usikkert salg

Ifølge oljefondssjefen er det for øyeblikket mye de ikke vet om hvordan de skal kvitte seg med aksjene.

- Vi vil gjerne fortelle så mye vi kan, men vi vet ikke så mye. For øyeblikket er verdipapirene frosset. Vi vet ikke når markedet åpner. Vi har sanksjoner å forholde oss til, og det er en rekke motparter vi ikke kan selge til. Hvordan dette vil utarte, vet vi ikke, sier Tangen.

Oljefondsjefen sier utslaget vil ta tid, fordi man ikke alltid enkelt kan vite hvem en kjøper er og det er sterke begrensinger på hvem man kan selge til. Han tror likevel de får solgt aksjene.

- Spørsmålet er om vi får noen penger for dem, sier Tangen.

Holder stengt

For det er som Tangen sier ikke spesielt lett å selge sine verdipapirer i Russland for tida. Moskva-børsen er torsdag stengt for fjerde dag på rad, og russerne har lagt ned et forbud mot at utlendinger selger aksjer.

Det har fått flere økonomer til å advare om at investorer og selskap med verdier i Russland må regne med å tape store summer.

- Jeg ser en del sier de skal selge seg ned i Russland, men hvordan de skal gjøre det vet nok ikke de heller, sa sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank til Børsen tidligere denne uka.

- Spørsmålet er om man bare må slippe det, og si at det ikke har verdi. Skrive det ned til null, fortsatte han.

Johansen fikk også støtte fra sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen.

- Det betyr i realiteten at verdiene er tapt, og at vårt eget oljefond og norske bedrifter som forlater Russland må ta reelle tap. Konflikten mellom Russland og vesten er i ferd med å eskalere til total isolasjon. Vi må forvente en nedtur i aksjemarkedet og mer uro i finansmarkedet framover, og trolig en svakere krone om konflikten eskaleres, skrev Holvik i en analyse mandag.

Historisk sett har aksjemarkedene hentet seg kraftig inn igjen etter større kriser. På spørsmål om fondet, hvis man ser på det rent finansielle, kan styrke seg når markedene igjen går oppover, sier Tangen at han ikke tror det.

- Hvis vi skal se på det rent finansielt, så er olje- og energiprisene høyere. Det betyr at vi forventer å få mye penger inn i fondet i år. Det kan vi invstere på lavere nivåer enn det vi har sett, sier Tangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer