Oljefondets anslag:

Norges verdier forduftet

Forrige uke ble det bestemt at Oljefondet skal selge seg ut av Russland. I mellomtida har Moskva-børsen blitt stengt, og verdiene så godt som forduftet, varsler Nicolai Tangen.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved årsskiftet hadde det norske Oljefondet aksjer i det russiske markedet som var verdt 27 milliarder kroner.

Siden den gang har Russland invadert Ukraina, og den russiske økonomien er i krise på grunn av internasjonale sanksjoner.

- Verdiene tapt

Når Børsen spør oljefondsjef Nicolai Tangen direkte om verdiene de har i Russland for alle praktiske formål er tapt, svarer oljefondsjefen:

- Ja, dessverre så er de det. Vi hater å tape penger i Oljefondet, og her har vi sannsynligvis tapt bortimot 27 milliarder kroner.

Oljefondet har etter beste evne forsøkt å anslå verdien av sine russiske aksjer, blant annet ved å se på hva som har skjedd med de russiske selskapene som er notert på børsen i Moskva.

- Vi anslår at verdien er 2,5 milliarder, men det er et veldig usikkert tall, sier Nicolai Tangen.

Både Tangen og oljefondets nestsjef Arild Grande understreker at det knytter seg veldig stor usikkerhet til det anslaget.

- Det kan være at de er så godt som verdiløse på et tidspunkt, sier Grande.

Den aller største verdien til Oljefondet i Russland var i det statlige Gazprom, der Oljefondet eide 0,86 prosent av alle aksjene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.