SAS-streiken

Norges vilkår ukjent for SAS

SAS-toppsjef Anko van der Werff kjenner ikke Norges krav for å stryke lånet på 1,5 milliarder kroner i bytte mot aksjer.

SAS-STREIKEN: Konsernsjef i SAS, Anko van der Werff, møtte Børsen 5. juli, dagen etter at pilotstreiken var et faktum. Reporter: Jon Even Andersen / Mia Engenes Bratlie Vis mer
Publisert

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fikk ros for sitt taktiske grep da han, midt under innspurten av meklinga mellom SAS og pilotene, tilbød det kriserammede selskapet 1,5 milliarder kroner.

«Under gitte forutsetninger og på gitte vilkår», tilbød Vestre å slette hele eller deler av Norges coronakriselån på 1,5 milliarder kroner - i bytte mot aksjer.

Den norske staten kan dermed igjen bli eier i SAS, som vi solgte ut de siste restene av i 2018.

- Tillitsfullt samarbeid

Vestre har ikke utdypet hva han mener med «gitte vilkår». Men det overordnede budskapet er tydelig:

- Selskapet er et ektefødt barn av det skandinaviske samarbeidet og den skandinaviske modellen. Et godt og tillitsfullt samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver er vår suksessoppskrift. Dette er like viktig nå som alltid, sa Vestre da han la fram planen tirsdag i forrige uke.

INGEN KJÆRE MOR: Jan Christian Vestre er klar på hva Norge skal bidra med og ikke skal bidra med for å hjelpe den økonomiske situasjonen i SAS. Video/Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Næringsministeren har også vært tydelig på at Norge ikke ser for seg å bli en langsiktig eier i SAS, og at regjeringen må ha tro på selskapets redningsplan.

- Smart spill

Norges tilbud kom få timer før den opprinnelige fristen for enighet i SAS gikk ut, onsdag i forrige uke.

- Regjeringen spiller smart. Dette legger skikkelig press på partene nå i innspurten av meklingen for 900 SAS-piloter, sa flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Børsen om Vestres betingede tilbud.

Fem og et halvt døgn seinere - etter flere utsettelser og forlengede frister - ble 900 SAS-piloter kastet ut i streik.

20 timer seinere opplyste SAS at selskapet har søkt konkursbeskyttelse i USA. Det åpner opp langvarige og kompliserte juridiske prosesser der målet er å forhandle fram nye avtaler med långivere, kreditorer og leasingselskaper.

- Ikke ikke-skandinavisk

SAS-sjef Anko van der Werff er sikker på at Norges tilbud ikke settes i fare som følge av streiken og juridiske prosesser i USA.

STREIK: Konsernsjef i SAS Anko van der Werff raser etter at det nå blir pilot-streik. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Er det som skjer i SAS nå i tråd med den norske regjeringens vilkår?

- Jeg har faktisk ennå ikke sett nedskrevet hva disse betingelsene er, sier Anko van der Werff til Børsen.

- Det er vist til den skandinaviske modellen?

- Ja, og derfor må vi se den eksakte ordlyden. Fordi vi følger den skandinaviske modellen, sier van der Werff.

Han viser til SAS Connect - et datterselskapet som pilotforeningene i Norge, Sverige og Danmark mener er opprettet for å spenne beina under de etablerte fagforeningene.

- SAS Connect er et dansk flyselskap, med danske arbeidslivsregler og en dansk fagforening. Det er ikke noe ikke-skandinavisk med det. Så vår prosess vil bli løst, og den norske regjeringen vil se at det vi holder på med er den rette veien framover.

Kjent i mai

Anko van der Werff framholder at selskapet har vært tydelige, åpne og transparente om en mulig gjeldsbeskyttelsesprosess i flere uker.

- Det ble uttrykkelig gjort kjent for hele markedet i kvartalsrapporten 31. mai at en juridisk prosess kunne bli aktuelt, sier han til Børsen.

- Så tidspunktet, dagen etter streiken, er tilfeldig?

- Streiken er selvfølgelig en påskyndende faktor. Det var aldri satt noen eksakt dato, men i den grad det var en dato, ble den framskyndet av streiken. Nettopp fordi det er så åpenbart alvorlig med et daglig tap på 100 millioner kroner. Mitt hjerte blør for alle som ikke får reist. Og finansielt er det åpenbart veldig dårlige nyheter, sier van der Werff.

Vil ikke kommentere

Børsen har i flere omganger rettet spørsmål til næringsminister Jan Christian Vestre om hvorvidt streiken påvirker vurderingene av å omdanne 1,5 milliarder kroner i gjeld til aksjer i SAS.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

Svaret kommer på en e-post, fra Næringsdepartementets kommunikasjonsrådgiver Yngve Angvik:

- Dette er en pågående prosess i et børsnotert selskap, så det ryddigste er at vi ikke kommenterer dette ytterligere, sier Angvik.

Børsen har også vist til SAS-toppsjefens uttalelser om at han ikke er blitt gjort kjent med hva regjeringen legger i ordlyden visse vilkår.

- Hvilken informasjon om dette har dere gitt SAS?

- Vi har ingen flere kommentarer i denne saken, svarer Angvik, som ellers viser til at dialogen med SAS skjer gjennom kreditoren Eksportfinansiering Norge (Eksfin).

Eksfin sier til Børsen at de ikke har noe å tilføye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer