Lekkasjen i Østersjøen:

Norsar: - Sannsynlig eksplosjon

Finlands statsminister sier at gasslekkasjen i Østersjøen trolig skyldes en «ekstern handling». Norske forskere har oppdaget det som trolig er en eksplosjon langs den finske kysten av Østersjøen.

- EKSTERN AKTIVITET: Finlands statsminister holder pressekonferanse om gassrørlekkasjen i Østersjøen... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finland har iverksatt full etterforskning etter at det oppsto en lekkasje fra en gassrørledning mellom Finland og Estland i Østersjøen. Det var klokka 02.00 natt til søndag at trykket plutselig sank i en av ledningene som lenker sammen det nordeuropeiske gassnettet.

- Villet handling

Det slås nærmest fast fra finsk side at lekkasjen har oppstått som følge av en villet handling.

- Det er sannsynlig at lekkasjen skyldes et ekstern handling, sa Finlands statsminister Petteri Orpo under en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Statsministeren sier at de har funnet lekkasjen. Den er lokalisert i Finlands økonomiske sone. Kystvaktens nestkommanderende, Markku Hassinen, sier at skaden ble lokalisert mandag.

En talsperson fra det finske nasjonale kriminalpolitiet sa om skadeomfanget:

- Det er av en slik art at det ikke kan ha oppstått av naturlige årsaker. Størrelsen tilsier at dette er resultat av en villet handling.

Han ønsker ikke å sammenlikne skaden med den på Nord Stream-rørledningen for et år siden.

Norsar: - Eksplosjon

Tirsdag kveld melder Norsar, som spesialiserer seg på seismologi og seismisk overvåkning, at de har oppdaget det som trolig er en eksplosjon langs den finske kysten av Østersjøen kl. 01:20 (lokal tid i Finland) 8. oktober 2023.

Denne eksplosjonen ble oppdaget ved bruk av stasjoner i Finland, skriver Norsar i en pressemelding.

Figuren under viser signaler fra den seismiske stasjonen FINES i det sørlige Finland.

Grafikk: Norsar
Grafikk: Norsar Vis mer

Beregninger viser at opprinnelsessignalet kommer fra sørvest, og er lokalisert til å være omtrent 20 km nord for Paldiski i Estland.

Ifølge Norsar er hendelsen estimert til å ha en styrke på 1,0, som er mindre en Nord Stream-eksplosjonen i september 2022.

De understreker at både plasserings- og størrelsesestimater er forbundet med relativt stor usikkerhet. Ytterligere analyse av dataene pågår.

PATRULJE: Bildet fra den finske grensevakten viser den finske grensevaktens fartøy Turva som vokter området 11. oktober 2023 på sjøen nær stedet der den skadede gassrørledningen Balticconnector er lokalisert i Finskebukta. Foto: Lehtikuva / Handout / Finnish Border Guard - Finland out
PATRULJE: Bildet fra den finske grensevakten viser den finske grensevaktens fartøy Turva som vokter området 11. oktober 2023 på sjøen nær stedet der den skadede gassrørledningen Balticconnector er lokalisert i Finskebukta. Foto: Lehtikuva / Handout / Finnish Border Guard - Finland out Vis mer

- I startfasen

I tillegg til gassrørlekkasjen er det en skade på en kommunikasjonskabel.

Skaden på kommunikasjonskabelen skal ha skjedd i Estlands økonomiske sone.

Statsministeren sier de har hatt kontakt med Nato og EU i forbindelse med saken, i tillegg til statsministeren i Estland.

Finske myndigheter har iverksatt en etterforskning, og den er fortsatt på et svært tidlig stadium, sier Orpo.

- I den internasjonale situasjonen i dag, mener vi fra finsk side at man bør være svært, svært forsiktig med å ta forhastede konklusjoner.

Journalister på pressekonferansen spør om det er grunn til å mistenke at Russland står bak.

- Det er viktig å ikke trekke forhastede konklusjoner. Vi er i startfasen. Vårt standpunkt nå er at vi skal finne ut hvem som står bak. Vi ønsker ikke å spekulere, sier talspersonen fra det nasjonale kriminalpolitiet.

Nato-sjef Jens Stoltenberg bekreftet tidligere i dag at Nato er klare til å støtte alle de allierte som påvirkes av lekkasjen på gassledningen, ifølge Reuters.

Han har vært i dialog med president Sauli Niinistö.

- Nato deler informasjon og står klare til å hjelpe de allierte det gjelder, skriver Stoltenberg på X/Twitter.

Finske medier: Mistenker Russland

Både det finske sikkerhetspolitiet og forsvaret undersøker hva som kan ha skjedd.

- På grunn av det uvanlige trykkfallet er det nærliggende å mistenke at årsaken til hendelsen er skade på rørledningen til havs, uttaler det finske statseide selskapet Gasgrid, som eier rørledningen.

Ifølge kilder i utenriks- og sikkerhetspolitiske miljøer, mistenker den finske regjeringen at Russland har slått til mot gassrørledningen mellom Finland og Estland, skriver Iltalehti.

Dette er så langt ikke bekreftet fra offisielt hold.

- Den verdenspolitiske situasjonen og situasjonen i vårt nærområde er kritisk. Vi er forberedt. Denne type situasjoner kan ikke komme som noen overraskelse, sier Orpo på spørsmål fra Iltalehti som har fått bakgrunnsinformasjon om at finske myndigheter mistenker at Russland står bak.

- Alle forstår at et slikt angrep må etterforskes grundig, legger han til.

Avisa spør også om Finland har diskutert artikkel 4 og 5 i Nato-traktaten med Jens Stoltenberg.

- President Niinistö har vært i kontakt med Stoltenberg. Dette blir tatt på alvor. Siden vi er Nato-allierte, så har vi vært i kontakt.

Godt forberedt

Forsyningssituasjonen i Finland er under kontroll, framholder Orpo.

- Dette er ikke en handling som lammer oss. Men det er absolutt bekymringsfullt at dette skjer, det er helt sikkert, sier han.

Han sier at bruddet på kommunikasjonskablene ikke er kritisk.

- Finland er godt forberedt. Beskyttelse av kritisk infrastruktur er allerede en svært viktig sak for oss.

Finlands finansdepartement sier at en reparasjon av ledningen vil ta flere måneder, og at gassprisene kan øke denne vinteren, ifølge Reuters.

Det finske forsvaret sier i en uttalelse at de ikke ser noen militær trussel mot Finland for øyeblikket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer