Lekkasjen i Østersjøen:

Norsar: - Sannsynlig eksplosjon

Finlands statsminister sier at gasslekkasjen i Østersjøen trolig skyldes en «ekstern handling». Norske forskere har oppdaget det som trolig er en eksplosjon langs den finske kysten av Østersjøen.

- EKSTERN AKTIVITET: Finlands statsminister holder pressekonferanse om gassrørlekkasjen i Østersjøen... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finland har iverksatt full etterforskning etter at det oppsto en lekkasje fra en gassrørledning mellom Finland og Estland i Østersjøen. Det var klokka 02.00 natt til søndag at trykket plutselig sank i en av ledningene som lenker sammen det nordeuropeiske gassnettet.

- Villet handling

Det slås nærmest fast fra finsk side at lekkasjen har oppstått som følge av en villet handling.

- Det er sannsynlig at lekkasjen skyldes et ekstern handling, sa Finlands statsminister Petteri Orpo under en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Statsministeren sier at de har funnet lekkasjen. Den er lokalisert i Finlands økonomiske sone. Kystvaktens nestkommanderende, Markku Hassinen, sier at skaden ble lokalisert mandag.

En talsperson fra det finske nasjonale kriminalpolitiet sa om skadeomfanget:

- Det er av en slik art at det ikke kan ha oppstått av naturlige årsaker. Størrelsen tilsier at dette er resultat av en villet handling.

Han ønsker ikke å sammenlikne skaden med den på Nord Stream-rørledningen for et år siden.

Norsar: - Eksplosjon

Tirsdag kveld melder Norsar, som spesialiserer seg på seismologi og seismisk overvåkning, at de har oppdaget det som trolig er en eksplosjon langs den finske kysten av Østersjøen kl. 01:20 (lokal tid i Finland) 8. oktober 2023.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.