Folketinget i Danmark har satt 2050 som sluttdato for olje- og gassutvinning i Nordsjøen, men holder i særlige tilfeller døra på gløtt for nye prosjekter.
Norske Noreco har søkt om å utvinne fra feltet Elly/Luke, som de mener kan produsere opptil 5 milliarder kubikkmeter gass. Det tilsvarer 2,5 ganger Danmarks årlige gassforbruk.

Klar beskjed til Norge: - Nei takk!
Noreco argumenterer for at danskprodusert gass er mer klimavennlig enn flytende LNG-gass som fraktes på gasstankere fra USA. Enhetslisten er ikke enig.
- Det har vært store diskusjoner om hvorvidt dette i virkeligheten stemmer. Noen mener at de danske boreplattformene ikke er så grønne. Men det er klart at transport av fossil brensel alltid er utfordrende, sier partiets leder Mai Villadsen.
Forsyningssikkerhet
Regjeringen i Danmark har argumentert med behov for å styrke forsyningssikkerheten, men havner dermed på kollisjonskurs med sitt eget løfte om grønn omstilling, mener Enhedslisten og Alternativet. De ber derfor regjeringen si nei til Norecos søknad.
- Det er dypt deprimerende at regjeringen har tenkt å tillate at det skal bores etter mer gass. Vi vet at vi slett ikke kan hente opp mer og særlig ikke gjennom ny boring dersom vi skal nå verdens klimamål, sier Villadsen.

Putins oljeknep: - Lider ingen nød
Krever møte
Alternativet mener at det vil stride mot intensjonen i Nordsjøavtalen og krever et møte med energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
- Det er sterkt bekymringsfullt dersom ministeren åpner katteluka for på nytt å tillate utvinning av gass i Nordsjøen, sier partiets leder Franciska Rosenkilde.
- Et av de viktigste tiltakene i overgangen til et bærekraftig samfunn er at vi gjør oss uavhengige av fossilt brensel. Nå tar regjeringen et skritt i motsatt retning, sier hun.
Endret situasjon
Aagaard sier at situasjonen er endret med Russlands invasjon av Ukraina, og at Danmark nå må styrke forsyningssikkerheten.
- Hvis og såframt det fins noe der ute, og det overhodet kan utnyttes, så er det ikke snakk om et kjempefelt. Men det er tross alt et bidrag til å sikre Europas gassforsyningssikkerhet, sier han.
- Det endrer ikke på dansk klimapolitikk. Danmark kommer ikke til å bruke mer naturgass av den grunn. Våre planer om å fase ut naturgass er uforandret, sier Aagaard.