Norsk gassøknad skaper strid i Danmark

De to opposisjonspartiene Enhedslisten og Alternativet ber regjeringen i Danmark si nei til norsk gassutvinning på dansk sokkel i Nordsjøen.

BER DANMARK SI NEI: Norske Noreco har søkt om å utvinne fra feltet Elly/Luke på dansk sokkel, noe som skaper strid i Danmark. Bildet viser oljefeltet Johan Sverdrup, på norsk sokkel. Foto: Carina Johansen / NTB
BER DANMARK SI NEI: Norske Noreco har søkt om å utvinne fra feltet Elly/Luke på dansk sokkel, noe som skaper strid i Danmark. Bildet viser oljefeltet Johan Sverdrup, på norsk sokkel. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folketinget i Danmark har satt 2050 som sluttdato for olje- og gassutvinning i Nordsjøen, men holder i særlige tilfeller døra på gløtt for nye prosjekter.

Norske Noreco har søkt om å utvinne fra feltet Elly/Luke, som de mener kan produsere opptil 5 milliarder kubikkmeter gass. Det tilsvarer 2,5 ganger Danmarks årlige gassforbruk.

Noreco argumenterer for at danskprodusert gass er mer klimavennlig enn flytende LNG-gass som fraktes på gasstankere fra USA. Enhetslisten er ikke enig.

- Det har vært store diskusjoner om hvorvidt dette i virkeligheten stemmer. Noen mener at de danske boreplattformene ikke er så grønne. Men det er klart at transport av fossil brensel alltid er utfordrende, sier partiets leder Mai Villadsen.

Forsyningssikkerhet

Regjeringen i Danmark har argumentert med behov for å styrke forsyningssikkerheten, men havner dermed på kollisjonskurs med sitt eget løfte om grønn omstilling, mener Enhedslisten og Alternativet. De ber derfor regjeringen si nei til Norecos søknad.

- Det er dypt deprimerende at regjeringen har tenkt å tillate at det skal bores etter mer gass. Vi vet at vi slett ikke kan hente opp mer og særlig ikke gjennom ny boring dersom vi skal nå verdens klimamål, sier Villadsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer