Norsk milliardær i redningsaksjon

For andre gang på under tre år forsøker det kriserammede flyselskapet BRA å unngå konkurs.

KONKURSBESKYTTELSE: Det svenske flyselskapet BRA søkte forrige uke om konkursbeskyttelse i Sverige. Foto: Flybolaget BRA
KONKURSBESKYTTELSE: Det svenske flyselskapet BRA søkte forrige uke om konkursbeskyttelse i Sverige. Foto: Flybolaget BRA Vis mer
Publisert

Det går ikke så «bra» for det svenske flyselskapet med samme navn.

Den norske milliardæren Per G. Braathen opplever nok en gang økonomisk turbulens med det svenskregistrerte flyselskapet Braathen Regional Airlines (BRA), skriver danske Finans.

Selskapet har nemlig møtt kraftig motvind fra en svak svenske krone, stigende kostnader og renter den siste tida .

Nå opplyser selskapet i en pressemelding at de skal gjennom en finansiell rekonstruksjon. BRA har i den forbindelse fått konkursbeskyttelse.

- Beslutningen om å søke om rekonstruksjon er nødvendig for å kunne ivareta arbeidsplasser, luftfartsinfrastrukturen i Sverige og virksomheten på lang sikt.

Det sier Braathen i pressemeldingen.

Får konkursbeskyttelse

Sara Dahlqvist, markeds- og kommunikasjonssjef i BRA, opplyser til Børsen at selskapet søkte om foretaksrekonstruksjon torsdag.

Dette er en ordning som lar selskaper i økonomiske problemer rydde opp i gjelden sin, og samtidig få beskyttelse fra konkurs.

Ordningen har flere likheter med den amerikanske chapter 11-prosessen, som flyselskapet SAS har stått i siden juni 2022.

Økte kostnader

Årsakene til at flyselskapet nå står i hardt vær, er sammensatte.

- Pandemien var en stor utfordring for flybransjen, og med den pågående resesjonen har innenlandsreisene avtatt, skriver selskapet i pressemeldingen.

- Samtidig har kostnadene for alt fra flyplassavgifter til drivstoffpriser og renter økt. Selskapet er sterkt negativt påvirket av valutaeffekter på grunn av den svake svenske krona.

- En helt annen situasjon

Dette er imidlertid ikke første gang at selskapet opplever motvind.

Under coronapandemien i 2020 ble det i siste øyeblikk funnet en løsning som gjorde det mulig å holde selskapets fly på vingene.

Også da gikk BRA inn i en foretaksrekonstruksjon.

- Dagens situasjon er en helt annen enn den som var under pandemien da reiser stort sett var ikke-eksisterende. Denne gangen kommer vi til å fortsette virksomheten vår som vanlig, og kundene kommer ikke til å bli berørt, sier administrerende direktør i Ulrika Matsgård i BRA i pressemeldingen.

Internasjonale flygninger

BRA er ledende i Sverige når det gjelder innenriksreiser. I fjor åpnet flyselskapet flere ruter til og fra Aarhus lufthavn i Danmark, og ble dermed internasjonalt.

Flyselskapet har cirka 500 ansatte.

Det er den norske milliardæren Per G. Braathen som er hovedeier i BRA. Han eier totalt 81 prosent av selskapet gjennom sitt investeringsselskap Braganza.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer