Krigen i Ukraina:

Norsk Moskva-veteran slakter sanksjonene

Få, om noen, nordmenn har lenger erfaring fra russisk næringsliv enn Hans Jochum Horn. Nå reagerer han på det han opplever som et sanksjonskaos, og sier at «Vesten ikke har tenkt gjennom sanksjonene i det hele tatt».

VETERAN: Norske Hans Jochum Horn satset tidlig i Norges naboland i øst. Allerede da dette bildet ble tatt i år 2000, ble han beskrevet som den nordmannen med lengst erfaring fra russisk næringsliv. Foto: Halvor Tjønn / Aftenposten / NTB
VETERAN: Norske Hans Jochum Horn satset tidlig i Norges naboland i øst. Allerede da dette bildet ble tatt i år 2000, ble han beskrevet som den nordmannen med lengst erfaring fra russisk næringsliv. Foto: Halvor Tjønn / Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg trakk meg ut av Russland for mange år siden. Jeg har ingen interesse av å fortsette å investere der, sier den delvis Moskva-bosatte investoren Hans Jochum Horn til Børsen.

I 2005 ble han rangert blant de 100 viktigste forretningslederne i Russland av den respekterte næringslivsavisen Kommersant.

Nå konsentrerer han seg om investeringer i Afrika, blant annet fiskeoppdrett og eiendom.

- Begynte ikke i går

Det er flere grunner til at han ikke synes Russland er særlig interessant, og de handler om mer enn krigen i Ukraina.

- Dette begynte ikke i går, dette begynte for over 10 år siden. Dette er et regime hvor du ikke har den rettssikkerheten du gjerne vil ha, og heller ikke de markedsmuligheten du vil ha som investor.

Han sier at dette har vært en glidende utvikling helt siden 2008, det året Putin ble statsminister etter å ha vært president siden 1999.

Fram til 2007 hadde pilene pekt oppover for russisk økonomi. Krakket i verdensøkonomien i 2008 ga ringvirkninger også i Russland, hvor det ble slutt på den sterke veksten, rettsvesenet ble strammet til og rubelen gradvis devaluert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer