Krigen i Ukraina:

Norsk Moskva-veteran slakter sanksjonene

Få, om noen, nordmenn har lenger erfaring fra russisk næringsliv enn Hans Jochum Horn. Nå reagerer han på det han opplever som et sanksjonskaos, og sier at «Vesten ikke har tenkt gjennom sanksjonene i det hele tatt».

VETERAN: Norske Hans Jochum Horn satset tidlig i Norges naboland i øst. Allerede da dette bildet ble tatt i år 2000, ble han beskrevet som den nordmannen med lengst erfaring fra russisk næringsliv. Foto: Halvor Tjønn / Aftenposten / NTB
VETERAN: Norske Hans Jochum Horn satset tidlig i Norges naboland i øst. Allerede da dette bildet ble tatt i år 2000, ble han beskrevet som den nordmannen med lengst erfaring fra russisk næringsliv. Foto: Halvor Tjønn / Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg trakk meg ut av Russland for mange år siden. Jeg har ingen interesse av å fortsette å investere der, sier den delvis Moskva-bosatte investoren Hans Jochum Horn til Børsen.

I 2005 ble han rangert blant de 100 viktigste forretningslederne i Russland av den respekterte næringslivsavisen Kommersant.

Nå konsentrerer han seg om investeringer i Afrika, blant annet fiskeoppdrett og eiendom.

- Begynte ikke i går

Det er flere grunner til at han ikke synes Russland er særlig interessant, og de handler om mer enn krigen i Ukraina.

- Dette begynte ikke i går, dette begynte for over 10 år siden. Dette er et regime hvor du ikke har den rettssikkerheten du gjerne vil ha, og heller ikke de markedsmuligheten du vil ha som investor.

Han sier at dette har vært en glidende utvikling helt siden 2008, det året Putin ble statsminister etter å ha vært president siden 1999.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Fram til 2007 hadde pilene pekt oppover for russisk økonomi. Krakket i verdensøkonomien i 2008 ga ringvirkninger også i Russland, hvor det ble slutt på den sterke veksten, rettsvesenet ble strammet til og rubelen gradvis devaluert.

Horn konstaterer at også utenlandske bedrifter har fått det tøffere, med unntak av spesielle nisjebransjer.

- Hvis du selger Mercedes, har Russland vært et fantastisk marked til for noen uker siden, men for veldig mange som baserer seg på eksport eller mer kortsiktige investeringer, er det vanskelig, sier Horn.

- Har jo ikke tenkt

Når sanksjonene kommer på toppen av dette, blir det nær umulig, mener han.

- Vesten har jo ikke tenkt gjennom sanksjonene i det hele tatt. Ingen har oversikt over virkningene av sanksjonene, og det er den usikkerheten som gjør det så vanskelig, sier Horn.

Han legger til at også Russlands mot-sanksjoner er uklare.

- Husk at eierstrukturene ofte går gjennom mange ledd. Hvis du har 30 prosent av et selskap som er ti prosent eid av en oligark, hva da? Og hvilke produkter gjelder det? Det er så mange ting som er uavklart at du som forretningsmann bare sitter og lurer på om det er bryet verdt, sier Horn.

Selv har han kommet til at det ikke er det.

MÅ STOPPES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk hardt ut mot Italia under nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag 22. mars. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Frosset

For dem som allerede har investert tungt i Russland, som Equinor og selskaper i Aker-systemet, frykter Horn at det kan bli enklere sagt enn gjort å trekke seg ut.

- Å trekke seg ut betyr vanligvis å selge den andelen man har i en bedrift, men hvis det ikke er noen kjøpere, hva gjør du da? For veldig mange vil det bety at du må ligge lavt og vente.

- Og håpe at det skal bli mulig å selge i framtida?

- Ja, i dag har du ikke en gang lov til å selge, hvis du kommer fra et «uvennlig» land. Det er jo frosset av russiske myndigheter, sier Horn.

Han kvier seg for å si så mye om moral i denne sammenhengen.

- Jeg tror folk vet veldig godt hva som ideelt sett er rett og galt, men det er ikke alltid du kan gjøre det du gjerne vil gjøre, fordi omverdenen er slik den er, sier Horn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer