Smitte på konferanse i Oslo

Norsk omikron-smittet: - Hoste og feber

En ansatt i Abelia ble smittet med omikron på jobbreise i Ghana. - Det var høy fokus på smittevern på reisen, sier han.

SMITTET PÅ KONFERANSE: Over 100 gjester havnet i karantene etter smitte på en konferanse på Lysebu hotell. Foto: Lysebu hotell
SMITTET PÅ KONFERANSE: Over 100 gjester havnet i karantene etter smitte på en konferanse på Lysebu hotell. Foto: Lysebu hotell Vis mer
Publisert

- Jeg har hatt relativt milde symptomer – sår hals, hoste, feber, og hodepine.

Det sier en ansatt i Abelia, som er smittet av omikron, via NHOs kommunikasjonsdirektør, til Børsen.

Abelia er NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologi-virksomheter.

100 gjester ble satt i karantene etter Abelia arrangerte en HR-konferanse på Lysebu hotell i Oslo 29. og 30. november og det ble påvist omikronsmitte.

Delegasjonsbesøk

Mannen som er smittet var uka før på besøk i Ghana i Vest-Afrika med en næringslivsdelegasjon fra Norge. Det var flere organisasjoner og virksomheter med, ifølge NHO.

Bakgrunnen for besøket var for å posisjonerer norsk IKT-næring internasjonalt.

Det var ikke før fire dager etter ankomst til Norge, at han begynte å merke symptomer.

- Isolasjon

Mannen forteller at han dro og tok en test og fikk positivt svar 1. desember.

- Jeg har siden holdt meg i isolasjon og gitt all nødvendig informasjon om alle nærkontakter til smittesporingsteamet, sier han.

Mannen vet ikke hvordan eller hvor han ble smittet, men han opplevde at det var høyt fokus og strenge regler for smittevern på reisen.

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

To bekreftet med omikron

Samme dag som mannen som er smittet med omikron fikk symptomer, var han på konferansen på Lysebu.

Foreløpig har han og en annen i Abelia bekreftet smittet med omikron og i alt 13 er bekreftet coronasmittet.

Bydelsoverlege Jorunn Thaulow i Vestre Aker i Oslo sier til Børsen at hun regner med at flere er smittet med omikron, men at de venter på testresultatene.

Flere ansatte ved hotellet og nærkontakter er også smittet. Over 300 personer er blitt bedt om å teste seg, ifølge bydelsoverlegen.

Kilden er reisesmitte fra Ghana, forteller Thaulow.

- Smitter raskt

- Er det mulig at en person kan smitte en hel konferanse?

- Det er noe vi lurer på. I dette tilfellet kan vi spore smitten tilbake til en kilde og det er tydelig tegn på at omikron smitter raskere enn andre varianter av coronaviruset.

- Hvordan har smitten spredt seg på konferansen?

- Det kan jeg ikke svare på, men vi har sett at omikron i noen tilfeller smitter bare etter en kort samtale mellom to personer. Det varierer fra tilfelle til tilfelle, sier hun og fortsetter:

- Det er bakgrunnen for at vi har en streng håndtering, sier hun.

- Nær symptomfri

Likevel er det gode nyheter for fullvaksinerte.

- De fleste omikron-tilfellene vi kjenner til er hos fullvaksinerte og de har milde symptomer. Vi tror det er på grunn av god vaksinasjonseffekt. Så vi ser at vaksinen fungerer.

Den omikron-smittede mannen beskriver seg nå som nesten helt frisk. Sju dager etter at smitten ble påvist.

- Nå er jeg nær symptomfri, sier han.

Alvorlig

Det er på grunn av omikron-varianten av coronaviruset at regjeringen nå innfører en rekke tiltak for å begrense kontakten mellom folk.

Sør-Afrika, som var det første landet som oppdaget smitte, opplever en eksplosiv økning i smittetilfeller, noe som gir grunn til å tro at omikron er den mest overførbare virusvarianten verden har sett til nå under pandemien.

Myndighetene frykter en liknende utvikling, for selv om det foreløpig ikke synes som om omikronvarianten gir tilsvarende økning i dødsstatistikken, viser tall at unge mennesker, spesielt i de yngste aldersgruppene, kan bli svært syke.

- Lav vaksinasjonsgrad

Landet omikron-smitten kommer fra, Ghana, annonserte forrige uke at de har oppdaget omikronsmitte fra reisende inn i landet, ifølge Africa news.

Smittetallene er i likhet med Norge økende i landet, ifølge John Hopkins.

Ghana har registrert over 130 000 corona-tilfeller siden det første tilfellet rundt mars i fjor. Til sammen har landet opplevd 1228 dødsfall på grunn av viruset.

Vaksinasjonsgraden i landet er lav med 2,77 prosent.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Stengt hotell

Hotellsjef og fungerende Hotelldirektør, Jan Hugo Jakobsen ved Lysebu, opplyser til Børsen at de har stengt hotellet.

- Vi har valgt å stenge hotellet helt onsdag, torsdag og fredag denne uka for å få en fullstendig oversikt over situasjonen – og gjøre en grundig nedvask av hele hotellet, sier han og fortsetter:

- Alle ansatte som har vært i kontakt med Abelia-gruppen har vært i karantene og det er påvist smitte hos tre av våre ansatte. Vi håper alle berørte har det bra og snart er på bedringens vei.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer