Invasjonen av Ukraina:

Norsk selskap tatt på senga av Zelenskyj

Under Zelenskyjs tale på Stortinget navnga han ett selskap. Administrerende direktør er forbløffet.

STORTINGET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom med kritikk mot et norsk selskap under talen sin til Stortinget. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tale til Stortinget onsdag tok han opp flere bønner til Norge. Han ba blant annet om flere våpen, i tillegg til at han ba alle norske selskaper å stoppe all handel og alt samarbeid med Russland.

- Jeg er takknemlig for at Norge støtter seg til EU-sanksjonene. Men jeg ber dere om å gjøre noe annet i tillegg. Det er viktig at alle europeiske selskaper ikke hjelper denne krigsmaskinen, som allerede har drept tusenvis av vårt folk, ødelagt dusinvis av byer totalt. Ikke en krone, jeg ber dere, ikke en euro av disse skattene må gå til å hjelpe den russiske aggresjonen, sa han, før han fulgte opp:

- For eksempel, selskapet deres Motus Tech og andre selskaper må slutte å støtte Russlands evne til å ødelegge naboer. Hvordan kan man levere skipsutstyr til Russland når de bruker flåten sin til å utvinne havet og ødelegge enhver mulighet for fri navigasjon, spør han.

Overrasket

Børsen har tatt kontakt med Ukrainas ambassade i Norge for å få bekreftet hvilket selskap det dreier seg om. De opplyser om at det er Motus Technologies AS. Selskapet holder til i Molde.

- Det kan ikke være oss, det kan jeg ikke forstå, sier administrerende direktør Kjell Hollen umiddelbart når Børsen ringer ham.

TALTE TIL NORGE: Volodymyr Zelenskyj kom med flere bønner til Norge under talen onsdag. Foto: Heiko Junge / POOL / NTB
TALTE TIL NORGE: Volodymyr Zelenskyj kom med flere bønner til Norge under talen onsdag. Foto: Heiko Junge / POOL / NTB Vis mer

Han hadde da ikke fått med seg at selskapet var nevnt av Zelenskyj, og får opplest kritikken av Ukrainas president.

- Vi samarbeider ikke med Russland. Vi er et lite firma som leverer utstyr til å fange krabber. Vi følger selvfølgelig alle retningslinjer og sanksjoner, og har stoppet alt nysalg, forklarer han.

Det er altså ikke forbudt å handle med Russland så lenge motparten ikke er sanksjonert. Zelenskyj oppfordrer altså alle selskaper å droppe all handel med Russland uavhengig av sanksjonene.

- Hvis han nevner oss, så gjør han det, og det er jo greit. Vi støtter Ukraina hundre prosent i konflikten, vi ønsker at denne krigen tar slutt, slik at vi får spart menneskeliv så fort som mulig, understreker Hollen.

Sjekket med advokater

Han forklarer at det er omtrent 15 prosent av leveransene deres som går til russiske fiskebåter, og at de bare har ett russisk selskap de leverer til. Hvilket dette er ønsker han ikke å opplyse om, men sier at det ikke er omfattet av sanksjonene.

- Vi har sjekket med våre advokater, som sier at så lenge de ikke er sanksjonert, så kan vi ikke juridisk stoppe midt i kontrakten. Foreløpig må vi forholde oss til inngåtte kontrakter, men vi stopper alt nysalg. Vi kan ikke ta på oss nye kontrakter under det regimet som er nå, sier han.

RØRENDE: Professor i retorikk Kjell Lars Berge analyserer Zelenskyjs tale til Stortinget 30. mars. Video: Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Børsen har også spurt Ukrainas ambassade i Norge om hvorfor Zelenskyj eksplisitt nevnte Motus Technologies AS, men de sier at de ikke kan kommentere på hva presidenten sa.

- Kanskje var det bare et eksempel på et selskap som kan ha fortsatt samarbeid med russiske selskaper, svarer de i en e-post.

Ifølge årsregnskapet omsatte Motus Technologies AS for 107 millioner kroner i 2020, noe ned fra året før. Dette forklares med coronapandemien. Driftresultatet endte på 14,8 millioner kroner. Selskapet leverer hovedsakelig til Norge, men har 28 millioner i salgsinntekter fra utlandet. Hollen forklarer at rundt 15 prosent av inntektene kommer fra Russland.

I 2020 hadde selskapet 43 ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer