Norsk smell: - Vi er redde

Norge tynges av en gigantisk inkassogjeld, med store mørketall. Nå frykter ekspertene at ryggsekken bare vil bli tyngre.

DYSTER UTSIKT: Daglig leder i Creditsafe Per Fjærestad (t.v.) og partner i Fair Group, Christian Aandalen, frykter at den norske inkassogjelda skal øke enda mer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DYSTER UTSIKT: Daglig leder i Creditsafe Per Fjærestad (t.v.) og partner i Fair Group, Christian Aandalen, frykter at den norske inkassogjelda skal øke enda mer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Tallene er alarmerende. Gjelda er stor - og har en kraftigere utvikling enn det man har sett tidligere, sier Christian Aandalen, partner i Fair Group til Børsen.

Den samlede inkassogjelda i Norge er på svimlende 115 milliarder kroner. Det viser tall fra Finanstilsynet. Ifølge ekspertene står nasjonen nå overfor en gigantgjeld som kun vil vokse seg enda kraftigere.

- Vi i Fair opplevde en liten nedgang i antall innsendte inkassosaker i juni, men dette har blitt avløst av et kraftig oppsving i nye registrerte saker i september. Sakene vi mottar er også større enn tidligere, fortsetter Aandalen.

- Stor varsellampe

I den ferske kvartalsanalysen til inkassoselskapet Fair og kredittopplysningsbyrået Creditsafe peker aktørene på den alarmerende utviklingen.

Selv om en «eksplosjon» i inkassosaker, betalingsanmerkninger og konkurser har uteblitt under coronakrisa, er det alvorlig grunn til bekymring.

- Inkassokravene blir større, og det betyr oftere at i enden av en inkassosak ligger en konkurs. Vi prøver ganske mange grep fram mot det. Vi har vært gjennom en periode nå med mange store konkurser, og jeg vil tro at de største ligger foran oss, sier Aandalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.