Norsk smell: - Vi er redde

Norge tynges av en gigantisk inkassogjeld, med store mørketall. Nå frykter ekspertene at ryggsekken bare vil bli tyngre.

DYSTER UTSIKT: Daglig leder i Creditsafe Per Fjærestad (t.v.) og partner i Fair Group, Christian Aandalen, frykter at den norske inkassogjelda skal øke enda mer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DYSTER UTSIKT: Daglig leder i Creditsafe Per Fjærestad (t.v.) og partner i Fair Group, Christian Aandalen, frykter at den norske inkassogjelda skal øke enda mer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Tallene er alarmerende. Gjelda er stor - og har en kraftigere utvikling enn det man har sett tidligere, sier Christian Aandalen, partner i Fair Group til Børsen.

Den samlede inkassogjelda i Norge er på svimlende 115 milliarder kroner. Det viser tall fra Finanstilsynet. Ifølge ekspertene står nasjonen nå overfor en gigantgjeld som kun vil vokse seg enda kraftigere.

- Vi i Fair opplevde en liten nedgang i antall innsendte inkassosaker i juni, men dette har blitt avløst av et kraftig oppsving i nye registrerte saker i september. Sakene vi mottar er også større enn tidligere, fortsetter Aandalen.

FERSK ANALYSE: Per Fjærestad og Christian Aandalen viser til flere interessante funn i sin ferske analyse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FERSK ANALYSE: Per Fjærestad og Christian Aandalen viser til flere interessante funn i sin ferske analyse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Stor varsellampe

I den ferske kvartalsanalysen til inkassoselskapet Fair og kredittopplysningsbyrået Creditsafe peker aktørene på den alarmerende utviklingen.

Selv om en «eksplosjon» i inkassosaker, betalingsanmerkninger og konkurser har uteblitt under coronakrisa, er det alvorlig grunn til bekymring.

- Inkassokravene blir større, og det betyr oftere at i enden av en inkassosak ligger en konkurs. Vi prøver ganske mange grep fram mot det. Vi har vært gjennom en periode nå med mange store konkurser, og jeg vil tro at de største ligger foran oss, sier Aandalen.

PAKKE: Næringsminister Iselin Nybø (V) legger milliarder på bordet i en ny tiltakspakke til reiselivet. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Og det stopper ikke med dette:

- Den største varsellampa i tallmaterialet finner vi i fordringsmasse til inndriving. Her er økningen på solide 15 prosent, og nordmenn og norske selskap har nå rett i underkant av 115 milliarder kroner til inndrivelse hos inkassobyråene, sier Aandalen.

Farlig etterslep

Inkassobyråenes stadig voksende krav viser ikke totale tall for hva som er til inndrivelse i Norge. Mange bedrifter krever selv inn sine penger. I kulissene lurer derfor store mørketall.

- Den totale gjelden er vesentlig større, sier Aandalen, som videre varsler mørke skyer i horisonten. Hos Fair alene bikket man 100.000 registrerte inkassosaker i september.

- Basert på situasjonen i dag, med så mange permitterte og ledige, ser jeg ingen grunn til at samlet inkassogjeld ikke skal fortsette å øke. Vi så en vekst på 15 prosent i første halvår, og forventer at den vil vokse ytterligere 15 prosent gjennom andre halvår - kanskje enda mer.

- Det vil skape et etterslep som på et tidspunkt må hentes inn.

- Enorme ringvirkninger

- Hvordan vil dette eventuelt slå ut?

- Selv om det er færre konkurser i år enn i fjor, er omfanget av dem større målt i omsetning og tapte arbeidsplasser. Og vi frykter altså at inkassokøen vil føre til enda flere store konkurser framover. Noen næringer kan bli nesten helt utradert, som igjen vil få enorme ringvirkninger, advarer Per Fjærestad i Creditsafe til Børsen.

Han legger til:

- Norge har vært utrolig tilpasningsdyktige i møte med pandemien. Vi har hatt solide krisepakker som har berget mange. Men spørsmålet er hvor lenge vi greier vi å sitte på en økende inkassoportefølje og et næringsliv som ligger delvis helt brakk.

Ifølge rapporten begynner det totale antallet konkurser å nærme seg fjorårets nivå.

- Vi er redde for at vi framover kommer til å se en fortsatt vekst i mislighold. Antall oppbud er dramatisk opp med over 50 prosent de siste ukene, sammenliknet med fjoråret, sier Aandalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer