Norsk-svensk advarsel: - Uakseptabelt

Går hardt ut mot grensekrangel.

KLAR BESKJED: Fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget, og landshøvingen i Värmland, Georg Andrén, mener nordmenn og svensker må slutte å lete etter syndebukker. Her avbildet sammen med en ansatt ved tollen i Magnormoen.
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
KLAR BESKJED: Fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget, og landshøvingen i Värmland, Georg Andrén, mener nordmenn og svensker må slutte å lete etter syndebukker. Her avbildet sammen med en ansatt ved tollen i Magnormoen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Vi er urolige for det. At det pekes finger over grensen, er ingen tjent med, sier landshøvding Georg Andrén under et digitalt pressetreff tirsdag.

Grensestengingen mellom Norge og Sverige har unektelig utløst høy temperatur, gnisninger, og frykt blant enkelte for at det nordiske samarbeidet står på kanten av et stup.

Den norske regjeringen møtte derfor full jubel da de opphevet corona-restriksjonene for svenske grenseområder lørdag 25. juli. Kjøpelystne nordmenn flokket igjen til blant annet Värmland, og fylte handlevognene til randen.

Så klatret smittetallene igjen opp til rødt nivå. Solbergs regjering svarte med nok en gang å innføre karantenekrav for nordmenn som besøker Värmland og flere andre regioner i Sverige.

- Har tapt

I kjølvannet av den nokså betente grensesituasjonen, har landshøvdingene i Dalarna og i Värmland, samt fylkesmann Knut Storberget i Innlandet, gått sammen for å finne løsninger. Utgangspunktet er de nordiske landenes felles visjon.

Under et pressetreff tirsdag, presenterte trioen flere utviklingspunkter for framtida. Samtidig kom landshøvding Georg Andrén og fylkesmann Knut Storberget med en kraftig advarsel til både nordmenn og svensker:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.