Norsk-svensk advarsel: - Uakseptabelt

Går hardt ut mot grensekrangel.

KLAR BESKJED: Fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget, og landshøvingen i Värmland, Georg Andrén, mener nordmenn og svensker må slutte å lete etter syndebukker. Her avbildet sammen med en ansatt ved tollen i Magnormoen.
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
KLAR BESKJED: Fylkesmann i Innlandet, Knut Storberget, og landshøvingen i Värmland, Georg Andrén, mener nordmenn og svensker må slutte å lete etter syndebukker. Her avbildet sammen med en ansatt ved tollen i Magnormoen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Vi er urolige for det. At det pekes finger over grensen, er ingen tjent med, sier landshøvding Georg Andrén under et digitalt pressetreff tirsdag.

Grensestengingen mellom Norge og Sverige har unektelig utløst høy temperatur, gnisninger, og frykt blant enkelte for at det nordiske samarbeidet står på kanten av et stup.

Den norske regjeringen møtte derfor full jubel da de opphevet corona-restriksjonene for svenske grenseområder lørdag 25. juli. Kjøpelystne nordmenn flokket igjen til blant annet Värmland, og fylte handlevognene til randen.

Så klatret smittetallene igjen opp til rødt nivå. Solbergs regjering svarte med nok en gang å innføre karantenekrav for nordmenn som besøker Värmland og flere andre regioner i Sverige.

- Har tapt

I kjølvannet av den nokså betente grensesituasjonen, har landshøvdingene i Dalarna og i Värmland, samt fylkesmann Knut Storberget i Innlandet, gått sammen for å finne løsninger. Utgangspunktet er de nordiske landenes felles visjon.

Under et pressetreff tirsdag, presenterte trioen flere utviklingspunkter for framtida. Samtidig kom landshøvding Georg Andrén og fylkesmann Knut Storberget med en kraftig advarsel til både nordmenn og svensker:

De mener landene må slutte å lete etter syndebukker.

- Vi er urolige for det. At det pekes finger over grensen, er ingen tjent med. Her må både nordmenn og svensker ta ansvar. Vi må jobbe sammen, sier Andrén, og får støtte fra Storberget:

- Det er helt uakseptabelt. Vi må være med å bidra til respekt og forståelse for forskjellige kjøreregler. Både landene, län og fylker må samarbeide om å møte pandemien sammen. I det øyeblikket vi tror at vi tjener på snakke om «dem» og «oss», har vi tapt. Vi er ikke trygge i Norge eller Sverige før alle er trygge, fastslår Storberget.

Artikkelen fortsetter under:

STOR GLEDE: Regionene Kalmar, Östergötland, Örebro og Värmland i Sverige fikk i juni beskjed om at områdene ikke lenger var omfattet av reiserådet, og det blir det god stemning av. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Klinsj mellom ansatte

Riksdagspolitiker Kjell-Arne Ottosson (KD) og kommunepolitiker Jonas Ås (KD) i Årjäng er blant dem som har uttalt seg om «Sverige-skammen». Overfor NTB mener førstnevnte at gnisningene er «tydelig både i sosiale medier og i norske medier, med veldig tøffe ordelag».

Ås driver selskaper på tvers av grensen og påstår på sin side at situasjonen er så betent at «den norske staben har distanserte seg fra den svenske staben».

Det vil fylkesmannen og landshøvdingene ha slutt på. Knut Storberget påpeker at coronahåndteringen ikke bare har vært ulik mellom Norge og Sverige, men også lokalt.

- Allerede i mars og april hadde vi en stor debatt rundt ulikhetene på hvordan kommunene i Norge håndterte situasjonen. Vi vet at det er diskusjoner - både blant enkeltpersoner og familier, sier Storberget som opplever at dialogen blant norske og svenske politikere har vært ryddig.

Artikkelen fortsetter under:

- Min erfaring, både før, etter og nå, er at myndighetenes kontakt er tett og nær. Fra første dag har man tydelig markert fra begge sider at vi skal komme gjennom dette sammen, til tross for ulike kjøreregler, sier Storberget.

- Uro

At det igjen ble innført karantene for nordmenn i midten av august, var unektelig en knusende beskjed for næringslivet på svensk side.

Selv om Andrén og hans politiske kolleger helst skulle sett en åpning av grensa, understreker trioen at helse og liv kommer først.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner i den anledning valgte brødrene Ole Jørgen Troøyen og John Bjørnar Troøyan å sove på parkeringsplassen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg mener vi ser en gradvis harmonisering mellom landene i forhold til hvordan vi hanskes med dette. Jeg skal ikke undervurdere forventninger og frustrasjon. I stedet må vi må lytte og svare på uroen som finnes. Det er en del av vår strategi, sier Andrén.

Den dreier seg blant annet om å møte pandemien sammen, snakke med hverandre og ikke om hverandre, lære av hverandre, møtes på digitale plattformer - og å jobbe sammen.

- Vårt samarbeid sender et sterkt signal om å akseptere og respektere hverandres forskjeller. Det er vi helt avhengige av, sier Storberget.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer