McDonald's:

Norsk toppsjef går av etter skrekkavsløring

Administrerende direktør i Food Folk Norge, Børre Kleivan, fratrer sin stilling.

BAKTEPPET: Arbeidstilsynet avdekket skandaleforhold for de ansatte ved denne restauranten i Åsane. Så kom bekymringmeldinger fra ytterligere to andre McDonald's-restauranter i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen
BAKTEPPET: Arbeidstilsynet avdekket skandaleforhold for de ansatte ved denne restauranten i Åsane. Så kom bekymringmeldinger fra ytterligere to andre McDonald's-restauranter i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Administrerende direktør i Food Folk Norge, som forvalter merkevaren McDonald's i det norske markedet, fratrer sin stilling.

Det skjer etter at det ble avdekket kritikkverdige forhold ved tre av McDonald’s sine restauranter i Bergen som drives av Food Folk Norge gjennom selskapet Zero Five AS.

Børsen og BA har tidligere omtalt at Arbeidstilsynet kom på uanmeldt tilsyn ved McDonald’s Arken i Åsane, der det ble det slått full alarm om sjokkerende og kritikkverdige arbeidsforhold.

Rovdrift av ansatte - med press om å arbeide tross sykdom, underbemanning og for få pauser, var blant de rystende funnene. Avsløringen utløste et kraftig jordskjelv internt i det som utgjør en av Norges største restaurantkjeder.

- Mitt ansvar

Kleivan har tidligere erkjent et alvorlig nederlag overfor Børsen i forbindelse med saken.

- For McDonald’s er trygge arbeidsplasser nøkkelen til suksess. Når vi nå har sett så store avvik som det arbeidstilsynet oppdaget på Arken, og det skjer under min ledelse, så er det til syvende og sist mitt ansvar. Vi har blitt enige om at det videre arbeidet best håndteres med en ny person i lederstolen, sier Børre Kleivan i en melding.

Mats Hörnell, administrerende direktør i Food Folk Norden, takker Kleivan for hans innsats og viktige bidrag:

- Som en av Norges største arbeidsgivere for unge har vi et ekstra ansvar for å sikre en trygg og god arbeidsplass. Vi har allerede gjort viktige grep for å bedre forholdene som ble avdekket. Vi vil takke Kleivan for hans genuine innsats og verdifulle bidrag til organisasjonen, og ønsker ham lykke til videre.

Kleivan har jobbet i Food Folk Norge siden januar 2020, og vil fortsette i selskapet i en overgangsperiode. Erik Jansson tiltrer som fungerende administrerende direktør inntil ny leder er på plass, opplyses det.

- Kollapset

Børsen har tidligere omtalt Julie Follesø (20), som var fulltidsansatt ved ett av de aktuelle spisestedene. Så sluttet 20-åringen i protest.

- Folk har besvimt gjentatte ganger. Etter å ha kollapset på gulvet, fikk du kjeft for å dra til legevakten eller hjem. Den lave bemanningssituasjonen gjorde at man ikke hadde kapasitet til å spise, eller å ta pause. Var man syk på jobb, fikk man beskjed om å fortsette. Sendte du sykdomsmelding, ble du nedringt og bedt om å komme på jobb likevel, framholder Follesø til Børsen.

FIKK NOK: Julie Follesø var tidligere fulltidsansatt hos McDonald's, men sluttet i protest. Foto: Paul S. Amundsen
FIKK NOK: Julie Follesø var tidligere fulltidsansatt hos McDonald's, men sluttet i protest. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer

På spørsmål om de ansatte varslet om forholdene, svarte hun:

- Gjentatte ganger. Vi sa fra gang på gang om bemanningssituasjonen, men ble aldri hørt. Jeg synes det er skremmende at det ikke finnes bedre internkontroll og sikkerhetssystemer som fanger opp dette, mener hun.

- Uendelig lei meg

Kleivan erkjente at det hadde vært en alvorlig svikt i varslingsrutinene.

- Ja, slik jeg bedømmer det, ettersom varslene aldri nådde oss. Det skal være trygt, givende og gøy å arbeide i McDonald's. Funnene i tilsynsrapporten strider mot absolutt alle våre verdier, sa Kleivan til Børsen forrige uke.

Han opplyste at selskapet har satt enorme ressurser på å rydde opp i saken, og ga samtidig lovnad om at noe liknende ikke skulle skje igjen.

- Jeg er uendelig lei meg og skuffet for at dette har funnet sted. (...) Vi skal styrke våre rutiner, og jeg har gitt mitt ord på at jeg skal gjøre absolutt alt i min makt for at dette ikke gjentar seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer