Norsk turistsjokk: - Ekstremt

Mange har tatt Erna Solbergs norgesferie-oppfordring på strak arm. Ordførere i fremskutte turistmagneter innrømmer at næringa ble tatt på senga.

POPULÆRT: Lofoten regnes som et av Norges mest populære turistmål. I år har Vågan kommune måttet omstille seg kraftig i møte med den norske turistbølgen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
POPULÆRT: Lofoten regnes som et av Norges mest populære turistmål. I år har Vågan kommune måttet omstille seg kraftig i møte med den norske turistbølgen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Det er lett å være etterpåklok og si at vi trengte mer ressurser, sier Vågan-ordfører Frank Johnsen til Børsen.

Denne sommeren har Lofoten, som et av Norges mest populære reisemål, vært fritt for busslaster med utenlandske turister. I stedet har et voldsomt antall norske person- og campingbiler gjort sitt inntog i det spektakulære øyriket.

Det har ført til bortvising av festglade ungdommer, kriseløsninger for fjerning av søppel og trøblete toalett-forhold. For å nevne noe.

- Vi er veldig glade for at mange nordmenn har valgt å legge turen til oss. Det er med å bidra til å redde en del av reiselivsnæringa, men vi har hatt flere bobiler og bilturister enn vi er vant med. Deres behov har kanskje vært noe annet enn vi har vært rigget for.

Tok vakthold-grep

Vågan, som vanligvis er et velsmurt turistmaskineri, har stått overfor trafikale utfordringer og uro. Som følge av dette har lokalpolitikerne slått alarm og etterlyst økt politiberedskap.

- Vi har hatt noen episoder i Henningsvær. Rundt 15-20 norske ungdommer satte opp telt i et område hvor det var camping forbudt, og holdt hele samfunnet våken på natta. Jeg skjønner at innbyggerne opplevde det som problematisk, sier Johnsen.

Etter et møte med politiet onsdag, besluttet kommunen å ta et drastisk grep.

- Politiet har bedt dem om å fjerne teltene, så vi håper situasjonen er løst nå. Vi har også inngått en avtale med et privat vaktselskap. De vil framover patruljere området, og sørge for nattero i Henningsvær.

STORINNRYKK: Mange hundre turister går daglig opp det populære fjellet Reinebringen i Lofoten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
STORINNRYKK: Mange hundre turister går daglig opp det populære fjellet Reinebringen i Lofoten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix Vis mer

- Ekstrem

Festglade nordmenn er ikke den eneste floka kommunen har fått på bordet. I en vanlig sommersesong baserer man seg på å tømme søppel én gang i måneden. Ved et nytt bobilanlegg like utenfor Henningsvær, hentes det nå søppel hver fjerde dag.

- Det påfører oss en del ekstra arbeid med å holde det rent og pent. Vi har også bygget opp en god infrastruktur for turistene, og har satt ut flere mobile toaletter, men det har vist seg å ikke være nok, sier Johnsen og fortsetter:

- Jeg opplever at vi har håndtert situasjonen etter beste evne, men det er klart at det har vært utfordringer.

- Mm, mhm, lyder det anerkjennende fra Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad, etter å ha hørt oppsummeringen fra Lofoten. I Geiranger og omegn har man også opplevd en ekstraordinær turistsesong.

- Dette har vært en ekstrem sommer på mange måter. Å ta høyde for den tilstrømmingen som har vært nå, har ikke vært mulig, sier Tryggestad til Børsen.

- Forferdelig

Hvert år farter flere hundre tusen turister til Geiranger - der et stort antall ankommer med cruiseskip eller turistbusser. Denne sommeren har fjorden imidlertid stått uberørt, og bussene er byttet ut med personbiler.

- Vi har selvfølgelig opplevd kø og kødannelse - spesielt ved ferjeleiet. Vi ser også at det har vært store utfordringer i forhold til ferjeavvikling, men her har man satt inn ekstra ressurser.

Ordføreren forklarer at turismen tok seg kraftig opp i juli, etter en fullstendig amputert forsommer. For det lokale næringslivet har den enorme tilstrømmingen vært sårt tiltrengt, men det har også skapt hodebry.

- Forbruksmønsteret til nordmenn er helt annerledes. De legger igjen mye mer penger, noe som er svært positivt i forhold til hotell- og restaurantbransjen.

- Men, og det er et stort «men». Å dimensjonere opp bemanningen i forhold til besøkstall, har vært vanskelig. Det har nok resultert i en del kø og kanskje en del frustrasjon hos gjester som ikke får den servicen de forventer.

KJØPSFEST: Butikksjef ved Rema 1000 Kurudsand i Kongsvinger frykter en eventuell åpning av svenskegrensa vil åpne for handelslekkasje. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hovedinntrykket er at de norske turistene har hatt det veldig bra, men for oss har det vært forferdelig vanskelig å forberede seg på alt i forkant. Forhåpentligvis vil vi, med disse erfaringene, være enda bedre skodd til neste år.

- Frykter høsten

Næringslivet i både Lofoten og Geiranger har sikret seg solide omsetningstall i juli, opplyser ordførerne. Kommunene legger imidlertid ikke skjul på at det er umulig å ta igjen det tapte.

- Selv om juli var en god måned, er det ikke i nærheten av å kompensere for tapet resten av sesongen. Vi er bekymret for høsten, og for noen bedrifter blir det en kamp for å overleve. Vi håper derfor at staten, gjennom kompensasjonsordningen, vil bidra til å sikre videre overlevelse, sier Tryggestad.

- Sommeren har vært bra, men næringslivet frykter høsten, istemmer Johnsen.

Utenlandske gjester står vanligvis for åtte millioner reisedøgn i Norge i juli og august. Ifølge reiselivsdirektør Bente Holm i Visit Norway er det umulig for nordmenn å kompensere for antallet.

- Jeg frykter høsten og vinteren. Jeg tror reiselivet kommer til å slite lenge, sier Holm til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer