Norsk turistsjokk: - Ekstremt

Mange har tatt Erna Solbergs norgesferie-oppfordring på strak arm. Ordførere i fremskutte turistmagneter innrømmer at næringa ble tatt på senga.

POPULÆRT: Lofoten regnes som et av Norges mest populære turistmål. I år har Vågan kommune måttet omstille seg kraftig i møte med den norske turistbølgen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
POPULÆRT: Lofoten regnes som et av Norges mest populære turistmål. I år har Vågan kommune måttet omstille seg kraftig i møte med den norske turistbølgen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Det er lett å være etterpåklok og si at vi trengte mer ressurser, sier Vågan-ordfører Frank Johnsen til Børsen.

Denne sommeren har Lofoten, som et av Norges mest populære reisemål, vært fritt for busslaster med utenlandske turister. I stedet har et voldsomt antall norske person- og campingbiler gjort sitt inntog i det spektakulære øyriket.

Det har ført til bortvising av festglade ungdommer, kriseløsninger for fjerning av søppel og trøblete toalett-forhold. For å nevne noe.

- Vi er veldig glade for at mange nordmenn har valgt å legge turen til oss. Det er med å bidra til å redde en del av reiselivsnæringa, men vi har hatt flere bobiler og bilturister enn vi er vant med. Deres behov har kanskje vært noe annet enn vi har vært rigget for.

Tok vakthold-grep

Vågan, som vanligvis er et velsmurt turistmaskineri, har stått overfor trafikale utfordringer og uro. Som følge av dette har lokalpolitikerne slått alarm og etterlyst økt politiberedskap.

- Vi har hatt noen episoder i Henningsvær. Rundt 15-20 norske ungdommer satte opp telt i et område hvor det var camping forbudt, og holdt hele samfunnet våken på natta. Jeg skjønner at innbyggerne opplevde det som problematisk, sier Johnsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer