Norsk uteliv tordner: - Katastrofe

Utelivstopp i Trondheim varsler massepermittering. 14 utesteder i Bergen stenger dørene. Utelivsgigant i Oslo slår alarm. Slik reagerer serveringsbransjen på de nasjonale tiltakene.

ROPER UNISONT OM HJELP: En uke etter at Oslo kommune innførte strengere smitteverntiltak for serveringsbransjen, må resten av landet følge etter. Det får blant andre en utelivstopp i Trondheim til å reagere sterkt. Avbildet er Kulturhuset, eid av NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROPER UNISONT OM HJELP: En uke etter at Oslo kommune innførte strengere smitteverntiltak for serveringsbransjen, må resten av landet følge etter. Det får blant andre en utelivstopp i Trondheim til å reagere sterkt. Avbildet er Kulturhuset, eid av NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er som å ta smertestillende når du har kreft - meningsløst, sier Jan-Tore Fladvad til Børsen.

Han er eier av utestedene Fire Fine og Barmuda i Trondheim. Snaue tre uker etter byens serveringsbransje jublet over utvidet skjenketid til klokka 02.00, er reglene igjen strammet inn.

Torsdag presenterte regjeringen nye smitteverntiltak som blant annet medfører nasjonal skjenkestopp klokka 24.00. Serveringssteder med skjenkebevilling kan heller ikke slippe inn nye gjester etter 22.00. Endringen iverksettes ved midnatt, natt til lørdag 7. november.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

- Håpløst

Hovedstaden har foreløpig levd under ovennevnte tiltak i ei uke. Nå må resten av landet følge etter. I Bergen har man i dag besluttet å stenge dørene for 14 utesteder, skriver BT.

- Dette er årelating og seigpining. Myndighetene burde ha stengt ned det vi driver med og heller kommet med støtte. Det ville ha vært en mer ærlig tilnærming, sier daglig leder ved Ricks AS, Tom Greni, som driver tolv utesteder i Bergen, til avisa.

Også i Trondheim er fortvilelsen stor.

- Dette er håpløst. I sosiale lag er smitten langt høyere enn ved utestedene. Vi har allerede prøvd tidlig skjenkestopp i Trondheim, og det fungerte dårlig. Ved å stenge oss, risikerer du full fest i bydelene. Da har vi langt høyere grad av smittevern her, fortsetter Fladvad.

I FHIs rapport fra uke 43-44 oppgis det at mest vanlig antatt smittested blant annet stammet fra privat husstand med 41 prosent. Ved private arrangement var antatt smitte på 10 prosent. Til sammenlikning var smitten på 4 prosent ved serveringssteder, barer, eller utesteder.

- Jeg har forståelse for at noe må gjøres, at grep må tas, men dette er et billig tiltak for regjeringen, og det er vi som sitter igjen med regninga, mener Fladvad.

Sender permitteringsvarsel

Forrige uke skrev Børsen at NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder, stenger krana fullstendig ved flere av sine serveringssteder. Det kommer som en direkte konsekvens av de skjerpede kravene. Flere aktører stenger altså dørene framfor å gå i tap ved å holde åpent.

Fladvad i Trondheim opplyser at de har totalt 50 ansatte ved Fire Fine og Barmuda. Foreløpig er to i lederstaben delvis permitterte. I dag vil Fladvad sende ut permitteringsvarsel til samtlige ansatte.

- Jeg vet ikke om vi må stenge fullstendig. Det kan vi i dag ikke utelukke. Dette er derfor et preventivt grep. Så lenge vi har midler, vil vi holde åpent av hensyn til de ansatte.

- Tatt opp millionlån

Fladvad legger ikke skjul på at coronaåret 2020 har gitt dramatiske utslag i regnskapet.

- Vi har gått kraftig ned i omsetning, men resultatet er svekket med seks millioner kroner. I fjor hadde vi et overskudd på i overkant av fem millioner. Vi har lånt mye penger av banken. Vi overlever, men går ut av denne krisa med betydelig gjeld.

Utelivstoppen - som mildt sagt er lite imponert over statens redningspakker - illustrerer situasjonen:

- Vi har vært i banken og lånt millionbeløp, og vi har fått noen få hundre tusen i støtte. Vi betaler mer i skatt enn vi har fått i samlet tilskudd fra staten, framholder han.

- Ikke vits

Fire Fine og Barmuda er ikke de eneste i Trondheim som fortviler over de nye nasjonale reglene.

- Vi må vurdere å permittere folk. Det er allerede såpass lav omsetning at det nesten ikke er vits i å ha åpent, sier Aina Catrine Hammern, daglig leder ved Good Omens i Trondheim, til Adressa.

Reiseliv- og serveringsbransjen ble forrige uke lovet mer penger for å kompensere for coronatapene, der blant annet støtteordningen forlenges til og med februar neste år. Støttenivået økes også fra 50 til 60 prosent.

- Om vi ikke får kompensasjon, regner jeg med at Good Omens ikke overlever ut året. Utgiftene blir for store. Når det er innstramminger hele tida, går det også utover psyken til de ansatte. Vi vet aldri hvordan det blir om ei uke, fortsetter Hammern til avisa.

- En rekke svakheter

Utelivsgigant i NOHO Norway mener at det nå er viktigere enn noensinne at kompensasjonsordningene går i takt med restriksjonene.

- Vi har stor forståelse for at strenge tiltak må til, men for å kunne redde julen for våre ansatte og deres familier må flere tiltak på plass umiddelbart, sier administrerende direktør i NOHO Norway, Karl-Henning Svendsen, til Børsen og fortsetter:

- Det er en rekke svakheter og urettferdige elementer i gjeldende ordning som må rettes opp, mener han.

Svendsen oppfordrer regjeringen til å se på følgende krisetiltak:

- Utbetalinger må gjøres fortløpende, våre ansatte kan ikke vente til 2021 Best ville det vært hvis serveringsbransjen straks fikk samme type ordning som resten av kulturbransjen, nemlig kompensasjon av tapt omsetning.

- Så langt har regjeringen i stedet justert omfanget av eksisterende ordning med kompensasjon av faste, uunngåelige utgifter. Men ordningen er ikke utvidet med lønnstilskudd, noe som kunne monnet mer for bransjen og våre ansatte, fortsetter han.

- En katastrofe

Atle Teige er styreleder for serveringsstedet Pingvinen i Bergen.

Pingvinen er tilknyttet Engengruppen, som har seks serveringssteder i vestlandshovedstaden. Ett av dem - den intime vinbaren Don Pippo - stengte dørene i mars.

På Pingvinen har de skåret ned staben og administrasjonen til et absolutt minimum, forteller Teige, som selv er permittert.

- Regjeringen ber folk holde seg hjemme. Altså, det er jo en katastrofe. Kanskje vi må stenge totalt, sier styrelederen om smitteverntiltakene som ble lagt fram torsdag.

- Vi har allerede hatt et halvt år med marginal drift. Dette vil sannsynligvis kunne velte en hel bransje.

BEKYMRET: Atle Teige, som er styreleder for Pingvinen i Bergen. Foto: Privat
BEKYMRET: Atle Teige, som er styreleder for Pingvinen i Bergen. Foto: Privat Vis mer

Hovedbudskapet fra statsminister Erna Solberg (H) er at nordmenn i størst mulig grad må holde seg hjemme de neste ukene. Teige mener at beskjeden fra statsministeren burde vært motsatt.

- Regjeringen skulle rett og slett bedt folk om å gå ut. Der er det ansvarlige mennesker som har kontroll over oppførselen til folk.

Styrelederen ser med bekymring fram mot Bergen kommunes pressekonferanse klokka 18, der nye tiltak skal presenteres.

- Hvis det blir så voldsomme innstramminger om at folk ikke skal gå ut, da kan det hende vi må stenge helt.

FLERE INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg informerer om coronasituasjonen i landet. Video: NTB Vis mer

- Slutt på festene

Under torsdagens pressekonferanse beskrev statsminister Erna Solberg situasjonen som «svært alvorlig».

Hun påpekte at det er blitt mer enn 6000 flere smittetilfeller i Norge de siste ukene og advarte om at vi kan få en situasjon som den man ser flere steder i Europa.

Det er også bakteppet for at regjeringen strammer inn på en rekke tiltak, blant annet hvor mange som kan være samlet til private sammenkomster og arrangementer. Videre er anbefalingen fortsatt at man ikke skal ha mer enn fem gjester hjemme.

- Nå må det være slutt på festene for en periode, uttalte Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer