Norske datterselskaper begjært konkurs

Krisa har krevd omfattende opprydningsarbeid i Norwegian. Nå er det åpnet konkurs i to av selskapets norske datterselskaper.

STYRER UT AV KRISA: Torsdag ble det åpnet konkurs i Norwegian Ground Handling AS og Norwegian Cargo AS. Foto: Carina Johansen / NTB
STYRER UT AV KRISA: Torsdag ble det åpnet konkurs i Norwegian Ground Handling AS og Norwegian Cargo AS. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ble de to norske selskapene Norwegian Ground Handling AS og Norwegian Cargo AS begjært konkurs.

Det kommer fram i kunngjøringer hos Brønnøysundregistrene.

Overfor Børsen opplyser kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Esben Tuman, at konkursåpningene ikke vil få noen konsekvenser for driften av hovedselskapet.

- Som følge av pandemien og at vi ikke lenger har langdistansevirksomhet, har inntektene til disse selskapene falt bort. Dette berører ingen ansatte, sier Tuman.

- Inntektsbortfall

Han forteller at selskapene i all hovedsak har vært tilknyttet oppgaver innen Norwegians langsdistansevirksomhet, henholdsvis last og håndtering av oppgaver på bakken.

Norwegian tok som et kjent kraftig grep tidligere i år, og la ned langdistanserutene som nok et ledd i redningsplanen.

- Uten oppgaver og med inntektsbortfall, har ikke selskapene hatt mulighet til å overholde sine økonomiske forpliktelser. Men dette får ingen konsekvenser for vår drift framover, understreker Tuman.

Datterselskap konkurs

Etter et dramatisk år preget av coronapandemi og rettsprosesser i Irland, avsluttet flygiganten en vellykket rekontruksjonprosess onsdag denne uka.

Selskapet jobber i disse dager mot «nye» Norwegian, noe som blant annet innebærer å få en mer forenklet og optimalisert selskapsstruktur. Tirsdag ble det klart at også Norwegians svenske datterselskap, Norwegian Air Sweden AB, begjærer seg konkurs.

Bakgrunnen for dette er nettopp rekonstruksjonen.

I forbindelse med opprydningsarbeidet har Norwegian hentet friske midler fra en rekke kjente investorer, deriblant milliardær John Fredriksen.

Dette bidrar til at selskapet oppfyller kravene fra irske og norske domstoler om restrukturering - som igjen vil sikre konsernsjef Jacob Schram & Co det statlige kriselånet lovet fra regjeringen i vinter.

Sistnevnte var i svært optimistisk humør da han møtte pressen onsdag denne uka.

- I dag har vi skrevet historie, ikke bare Norwegian-historie og i luftfarten, men også norgeshistorie, uttalte Jacob Schram under pressekonferansen.

- Flere tusen kreditorer

Norwegians finansdirektør Geir Karlsen la samtidig til at det siste året, og spesielt de siste seks månedene, har vært en intens periode.

- Vi har forhandlet med 30-40 store banker og flere tusen kreditorer, sier han.

Karlsen fortalte videre at selskapet har hatt tre hovedmål i rekonstruksjonsprosessen:

- Det første har vært å overleve. Det har også vært viktig med fleksibilitet, slik at vi kan bygge opp selskapet i takt med at coronasituasjonen blir lettere. For det tredje har vi ønsket at selskapet skal være enda mer konkurransedyktig enn før pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer