Krigen i Ukraina

- Norske sparepenger finansierer krigen

Venstre-leder Guri Melby vil «trykke på den store røde knappen», og innføre egne, norske sanksjoner mot Russland. - Regjeringen gjør ikke nok, sier hun til Dagbladet.

IKKE NOK: Partileder for venstre Guri Melby mener Norge ikke gjør nok for å hjelpe Ukraina. Vis mer
Publisert

- Norske sparepenger bidrar til å finansiere krigen i Russland, sier Venstre-leder Guri Melby til Dagbladet.

Hun vil derfor ha Oljefondet ut av Russland umiddelbart.

- For mange nordmenn er det nok vanskelig å fatte at vi ikke bare tar pengene våre Russland av nå. Dette er penger vi har råd til å tape, om det skulle bli sånn. Vi kan ta Oljefonde ut av Russland med en gang, sier hun videre.

Sanksjoner

Den tidligere kunnskapsministeren krever at regjeringen tar grep og straks innfører egne sanksjoner mot Russland.

Foreløpig vil Jonas Gahr Støre og co. bare følge EUs sanksjoner.

- Det er ikke godt nok. Jeg synes det er for dårlig av regjeringen. Vi står i en posisjon hvor vi kan, og bør, gjøre mer. Oljefondet må ut av Russland umiddelbart. Equinor må kutte sine forretningsforbindelser til Russland. Og vi bør diskutere om sanksjonene kan sørge for at russiske oljeselskaper også fjernes fra norsk sokkel, sier Melby.

Oljefondssjef Nicolai Tangen er foreløpig avvisende til å trekke norske oljepenger ut av Russland.

- De russiske aksjene er en bitte liten del av Oljefondet, mindre enn en kvart prosent, så viktigere er hva som har skjedd med de andre børsene. Det har også vært en negativ utvikling på grunn av det som har skjedd i Ukraina, sa Tangen tidligere denne uka.

KREVER MER: Guri Melby forlanger egne, norske sanksjoner mot Russland. Foto: Stian Drake / Dagbladet
KREVER MER: Guri Melby forlanger egne, norske sanksjoner mot Russland. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

1 milliard

I tillegg ønsker Venstre-lederen å gjøre et midlertidig unntak fra norsk lov og gi Ukraina økonomisk støtte til å kjøpe militært materiell.

Venstre fremmer tirsdag et forslag i Stortinget om å gi 1 milliard kroner til Ukraina. Disse pengene skal lande få lov til å kjøpe militært utstyr for.

Foreløpig har regjeringen nøyd seg med å sende 200 millioner i nødhjelp, men statsminister Støre har åpnet for å gi mer til Ukraina.

«Atomknappen»

Blant de strengeste tiltakene EU kan innføre er å utestenge Russland fra Swift-systemet som muliggjør økonomiske transaksjoner mellom land.

Enkelte eksperter har omtalt sanksjonen som «den økonomiske atomknappen», fordi den vil ramme Russland hardt.

- Trykk på den store røde knappen, sier Melby tydelig.

En rekke EU-land, seinest Italia, ønsker også å utestenge Russland fra Swift. Men Tyskland holder igjen, blant annet fordi landet kjøper mye gass av Russland.

Guri Melby ber om at den norske regjeringen legger økonomiske hensyn til side i denne saken.

- Det er noen ting som betyr mer enn penger. Ukraina er invadert av Russland, og vi bør gjøre alt vi kan for å bistå dem. Å stenge Russland ute fra Swift er et tiltak jeg mener Norge bør støtte, sier hun.


Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer