Norske studenter i krone-skvis: - Kritisk

Den rekordsvake kronekursen gjør økonomien stadig trangere for norske utenlandsstudenter flere steder. I Aarhus forteller studentmiljøet om trangere tider.

MØTTE STUDENTER: Kong Harald, dronning Sonja og Danmarks kronprins Frederik møtte norske studenter i Aarhus. Foto: Bo Amstrup / AP / NTB
MØTTE STUDENTER: Kong Harald, dronning Sonja og Danmarks kronprins Frederik møtte norske studenter i Aarhus. Foto: Bo Amstrup / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Da vi flyttet hit, kunne man fint leve på Lånekassen. Det var tilstrekkelig for å leve og til husleie og alt. Men det kan man ikke lenger. Så da er man avhengig av å jobbe ved siden av i Danmark, og få dansk inntekt, sier Nirina Hestad Riise fra Bergen, som studerer psykologi i Aarhus.

Hun har fått jobb på Aarhus teater ved siden av studiene, men påpeker at det ikke er like lett for nyankomne studenter å få jobb.

- Det er ikke kritisk for meg nå, for nå har jeg jo dansk jobb. Men det er kritisk for de som ikke har det, for de som bare har Lånekassen, sier hun.

Mye dyrere

I mer enn 400 år har nordmenn dratt til Danmark for å utdanne seg, og landet er fortsatt blant dem som tiltrekker seg flest norske studenter.

Men den siste tiden har den norske kronen nådd stadig nye bunnivåer og svekket seg kraftig mot euro og danske kroner.

- Da jeg kom hit i august var den danske kronen på 1,3, og nå er den på 1,6. Så alt er blitt 20–30 prosent dyrere. Samtidig vi får samme sum penger av staten, sier Sondre Skjærseth fra Bærum til NTB.

Han studerer arkitektur i Aarhus og sier at han må jobbe i sommer for å få det til å gå rundt. Nylig kom det tall fra Statens lånekasse som viste at 13.800 norske studenter tar graden sin i utlandet i år, det laveste antallet siden 2009/2010.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer