Norske tall bekymrer: - Alvorlig knekk

Nordmenns tro på landets økonomi stuper etter historisk løft. - Den har fått seg en alvorlig knekk, sier seniorrådgiver i Opinion, Henrik Høidahl.

TILBAKESLAG: I august faller forbrukertillitsindeksen (CCI), viser den siste målingen til Opinion. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILBAKESLAG: I august faller forbrukertillitsindeksen (CCI), viser den siste målingen til Opinion. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Som Børsen tidligere har skrevet, har nordmenns vurdering av og forventninger til landets økonomi falt og økt i kjølvannet av coronapandemien. I april nådde den et rekordlavt nivå, da forbrukertillitsindeksen (CCI) falt fra minus 10,4 prosentpoeng i mars til minus 13,3 poeng. Måneden etter, i mai, kontret grafen med et historisk løft.

Nå viser ferske tall at indeksen er på vei ned igjen – langt ned.

- Det er først og fremst indikatoren «troen på landets økonomi om 12 måneder» som får seg en alvorlig knekk i august. Den faller med hele 13,8 poeng fra juli til august og er med det igjen på et lavere nivå enn før pandemien, som sendte CCI ned til rekordlave nivåer i mars og april, sier Høidahl i en pressemelding.

I august faller indeksen fra minus 1,0 poeng i juli til minus 4,8 poeng, som er et noe lavere nivå enn i mai.

Økte smittetall, økt frykt

Fallet kommer etter rapporter om økte smittetall i Norge og en rekke land i Europa.

- I august er det 45 prosent som tror at landets økonomi vil være litt eller mye dårligere om 12 måneder, mot 31 prosent i juli. 28 prosent tror den vil være litt eller mye bedre, mot 41 prosent i juli, sier Høidahl.

For de tre andre indikatorene som utgjør CCI, sier han:

- Det er relativt sett mindre endringer i dem, men både indikatoren «egen økonomi nå, sammenliknet med for 12 måneder siden», og «troen på egen økonomi om 12 måneder», er svakere i august enn i juli.

Grafikk: Opinion
Grafikk: Opinion Vis mer

Kjøpsindeksen stabil

Høidahl forteller at den samlede kjøpsindeksen, som gir en pekepinn på sannsynligheten for kjøp av bil, bolig, større forbruksvarer og oppussing kommende 12 måneder, holder seg på akkurat samme nivå som i juli, som var svakt høyere enn i juni.

- Kjøpsplanene synes dermed i liten grad å være påvirket av fallende tillit til egen og landets økonomi denne gangen, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer