Norwegian-aksjen kraftig ned fra start

Bratt åpning nedover etter framleggelsen av kvartalsresultat.

KONSERNSJEF: Konsernsjef i flyselskapet Norwegian ASA, Jacob Schram besøker selskapets base på Gatwick flyplass utenfor London. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
KONSERNSJEF: Konsernsjef i flyselskapet Norwegian ASA, Jacob Schram besøker selskapets base på Gatwick flyplass utenfor London. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen slapp Norwegian resultatene fra fjerde kvartal og 2019.

Resultatene blir ikke godt mottatt på børsen. Aksjen stuper seks prosent fra start, og er i åpningsminuttene ned mer enn sju prosent.

Etter en halvtimes handel har aksjen tatt seg noe opp, og ligger rundt fem prosent ned.

Norwegian fikk et underskudd før skatt på 2 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor.

I en pressemelding opplyser selskapet at enhetsinntektene økte ni måneder på rad.

I midten av mars i fjor besluttet Norwegian å sette Boeings 737 MAX-fly på bakken etter flyulykken i Etiopia. Selskapet har derfor gjennom store deler av året leid inn fly for å unngå kanselleringer og forsinkelser, som har påvirket selskapets økonomi.

Det har også vært problemer med Rolls-Royce-motorene på Dreamliner-flåten.

Dette mener Norwegian er begrunnelsen for at resultatet for året endte med et tap på 1,6 milliarder kroner. Det vises samtidig til at det underliggende driftsresultatet før eierkostnader (EBITDAR) doblet seg til 6,5 milliarder kroner.

- Vil snu utfordringene

Fjerde kvartal ble det underliggende driftsresultatet før eierkostnader (EBITDAR) forbedret til 436 millioner kroner sammenlignet med et tap på 118 millioner kroner i fjerde kvartal 2018.

De totale inntektene var 8,9 milliarder kroner, skriver selskapet i pressemeldingen.

- I løpet av 2020 er vårt mål å snu utfordringer til muligheter. Vi er fortsatt opptatt av å tilby større valgmuligheter til kundene, bidra til en mer bærekraftig luftfart og utvikle våre produkter og tjenester. Norwegian har forandret måten vi reiser på, og som selskap skal vi fortsette å gjøre det vi kan for å tiltrekke oss enda flere kunder, enten de reiser i jobb eller privat, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram i pressemeldingen.

Dette er Jacob Schrams første kvartalspresentasjon etter at han tok over som konsernsjef 1. januar.

Solgt fly og aksjer

Norwegian har gjennom 2019 gjennomført en rekke tiltak for å bedre lønnsomheten. Kostnadsreduksjonsprogrammet #Focus2019 kom i mål med et kutt på 2,3 milliarder kroner for hele året med 444 millioner kroner i fjerde kvartal.

Underskuddet etter skatt ble nesten halvert.

På forhånd hadde fire analytikere som følger selskapet tett ventet 1,8 milliarder kroner i underskudd før skatt, ifølge tall hentet av TDN Direkt, skriver DN.

Norwegian har også blant annet solgt fly, solgt Bank Norwegian-aksjene for å styrke likviditeten.

Omsetningen i 2019 var 43,5 milliarder kroner, en økning på åtte prosent sammenlignet med 2018. Økningen skyldtes blant annet økte tilleggsinntekter per passasjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer