Norwegian-aksjen stuper

Faller med nær 50 prosent på Oslo Børs.

BRÅTT FALL: Norwegians kommende emisjon sørger for et brått fall på Oslo Børs. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRÅTT FALL: Norwegians kommende emisjon sørger for et brått fall på Oslo Børs. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Norwegian stuper på børs onsdag morgen. Ved 9.30-tida er aksjen ned nær 50 prosent og handles for rundt 29 kroner per aksje.

Det tilsynelatende dramatiske fallet er imidlertid forventet. Onsdag handles nemlig flyaksjen uten rettighet til å få bli med på selskapets kommende emisjon.

Selskapet har levd med kniven på strupen siden coronakrisa satte en effektiv stopper på så godt som all flytrafikk i mars i fjor. Reiserestriksjonene, som ble innført verden over, har skapt stor uforutsigbarhet for det norske selskapet, som fra før var tynget av en astronomisk milliardgjeld.

Norwegian er derfor på jakt etter ferske penger, og det håper de å sikre seg gjennom en emisjon.

STUPER: Norwegian-aksjen stuper på Oslo Børs onsdag. Skjermdump: Infront
STUPER: Norwegian-aksjen stuper på Oslo Børs onsdag. Skjermdump: Infront Vis mer

- Galskap

I midten av april kunngjorde Norwegian at de hadde økt sin øvre ramme for kapitalinnhenting til seks milliarder kroner.

Totalt skal det utstedes 958,5 millioner nye aksjer, med en tegningskurs på 6,25 kroner per aksje. Det er en brøkdel av der aksjekursen har ligget de siste dagene.

Selv om selskapets eksisterende aksjonærer vil bli kraftig utvannet av emisjonen, ble Norwegian-aksjer solgt for rundt 55 kroner på Oslo Børs så seint som tirsdag denne uka.

- Det framstår som galskap, kommenterte porteføljeforvalter i Broea Asset Management, Magnus Vie Sundal, overfor DN.

Fram til og med i går fikk selskapets eksisterende aksjonærer tilbud om tre tegningsretter for hver andre ordinære aksje de eide.

NORWEGIAN: Tidligere konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, er fornøyd med hvordan han arvtakere har jobbet under coronakrisen. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Nicolai Eriksen Vis mer

Likevel reagerte flere eksperter på aksjekursen tirsdag.

- Det virker ikke som at markedet helt har tatt inn over seg at denne emisjonen vil utradere dagens aksjonærer og i prinsippet burde kursen vært nærmere 6,26 kroner enn 55 kroner som den er per i dag, sa investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til avisa.

Norwegian opplyste i en børsmelding mandag at selskapet har kuttet utestående gjeld med om lag 63-65 milliarder kroner og avsluttet flykjøp for 85 milliarder kroner siden utgangen av 2019, basert på forhandlinger med kreditorer og med forbehold om endelig godkjenning av forslaget til restrukturering.

Norges rikeste på laget

Mandag ble det kjent at verdens rikeste nordmann, John Fredriksen, er blant superinvestorene som sørger for at flyselskapet Norwegian er halvveis til målet om å hente inn 6 friske milliarder kroner.

Det framgår av en børsmelding fra Norwegian.

Seks hjørnesteinsinvestorer har forpliktet seg til å kjøpe aksjer for 2,9 milliarder kroner.

Hjørnestensinvestorene er:

• John Fredriksens Geveran Trading
• Sundt AS
• Ludvig Lorentzen and associates
• DNB Asset Management
• Folketrygdfondet
• Nordea Investment Management

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer