Norwegian-aksjonærene stemte ja til kriseplanen

Aksjonærene vil sitte igjen med 5,2 prosent av selskapet.

SE NÅ: Mandag blir en skjebnedag for Norwegian. Dette er siste nytt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det klart at Norwegians aksjonærer stemmer ja til selskapets mye omtalte kriseplan. Aksjonærene vil med det sitte igjen med 5,3 prosent av selskapet, ifølge Norwegians finansdirektør Geir Karlsen. Det skriver E24, som følger generalforsamlingen digitalt.

Selskapets toppledelse har i flere uker jobbet på spreng for å sikre nok egenkapital til å kunne utløse statlige kriselån på 2,7 milliarder kroner. For å lykkes var de avhengige av støtte fra aksjonærene under dagens ekstraordinære generalforsamling.

Støtten var overveldende.

Over 96 prosent av aksjonærene stemte for emisjonen, som skal sikre for at det skal hentes inn mellom 300 og 400 millioner, ifølge DN. Over 95 prosent stemte for å gjøre om milliarder i obligasjonsgjeld til egenkapital, mens en like overbevisende andel stemte for at gjelden fra leasingselskapene kunne bli omgjort til egenkapital, ifølge avisa.

DNB Verdipapirservice har ifølge E24 opplyst at 38 millioner aksjer, tilsvarende 23,79 prosent av selskapet, er representert på den digitale generalforsamlingen. 23 millioner aksjer er representert ved fullmakt og 434 eier med totalt 15 millioner aksjer er til stede ved å ha logget seg på.

Under generalforsamlingen sa konsernsjef Jacob Scram at "nye" Norwegian ikke vil ha full operasjon før i 2022, skriver DN.

Han gjorde det også klart at alternativet til å stemme ja til kriseplanen ville vært konkurs. Schram advarte også mot det han omtalte som falske forhåpninger ved å tro at staten kunne gå inn med egenkapital i flyselskapet.

Flyselskaper over hele verden sliter tungt fordi restriksjoner etter utbruddet av coronaviruset har satt en stopper for nær all reisevirksomhet. Ifølge bransjens egne tall står over 90 prosent av verdens flypark parkert på bakken. For Norwegian er situasjonen ekstra krevende, fordi selskapet allerede før virusutbruddet var tynget av gjeld.

FRAMTIDEN: Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, forteller om framtiden til flyselskapet. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Stans i handelen

Norwegian meldte i en børsmelding mandag morgen at selskapet forventet å skaffe mer enn nok egenkapital for å sikre den statlige krisepakka.

I børsmeldingen opplyser selskapet at det nå også er oppnådd enighet med flere av leasingselskapene - noe som måtte på plass etter at avtalene med långiverne kom på plass søndag.

Eierne i det kriserammede flyselskapet møtes til digital ekstraordinær generalforsamling klokka 8.30 for å behandle selskapets forslag om å gjøre om gjeld til egenkapital.

Noen minutter før møtet startet, varslet Oslo Børs at det er innført stans i handelen av Norwegian-aksjene fram til generalforsamlingen er ferdig og resultatet publisert.

Det er også varslet en pressekonferanse i Norwegians hovedkontor på Fornebu klokka 12 i dag.

Overbevist av Kjos

Norwegian opplyste i en børsmelding natt til mandag at selskapet hadde sterk støtte fra leasingselskapene som de leier fly av.

Søndag kunngjorde Norwegian at det hadde fått samtlige av de fire långivergruppene med på sin redningsplan.

Søndag kveld ble det også klart at småaksjonærene som tidligere hadde varslet opprør mot Norwegians kriseplan, valgte å ombestemme seg. Det skjedde etter tett dialog med Norwegian-gründer Bjørn Kjos.

Sterk støtte

Men fremdeles gjensto det å komme til enighet med leasingselskapene før den ekstraordinære generalforsamlingen mandag.

Natt til mandag la selskapet ut en børsmelding hvor det gikk fram at selskapet hadde sterk støtte fra leasingselskapene.

- Selskapet har fått sterk støtte fra både obligasjonseiere og leasingsselskaper, og styret har derfor oppdatert forslaget til beslutninger for den ekstraordinære generalforsamlingen slik at denne enigheten gjenspeiles og innsnevrer de potensielle resultatene for aksjonærene, skrev Norwegian i børsmeldingen.

10 milliarder kroner

Mandag morgen melder Norwegian at det er oppnådd enighet med flere av leasingselskapene, som eier og leier ut flere av flyene i Norwegians flåte.

Avtalene innebærer en omgjøring til egenkapital på 730 millioner dollar, opp fra tidligere varslet 550 millioner dollar, heter det i børsmeldingen.

- Med det betydelige bidraget fra leasingselskaper og aksjonærer, forventer selskapet å konvertere mer enn 10 milliarder kroner fra gjeld til egenkapital, heter det i meldingen mandag morgen.

Norwegian forventer dermed å overoppfylle kravet til 8 prosent egenkapital som skal til for å sikre den statlige krisepakka på 2,7 milliarder kroner.

Fakta om Norwegian

  • Det femte største lavprisselskapet i verden.
  • Fraktet over 36 millioner passasjerer i 2019.
  • Har de siste årene hentet inn flere milliarder kroner gjennom emisjoner.
  • Ekstraordinær generalforsamling 4. mai behandler forslag om å gjøre om lån til aksjer og en ny emisjon.
  • Økt egenkapital er blant kravene for at selskapet skal få tilgang på en statlig garantiordning på inntil 2,7 milliarder kroner. (Kilde: Norwegian, NTB)

Forslaget til avtale vil ifølge NTB innebære at eiernes nåværende eierandel på 100 prosent reduseres kraftig til rundt 5 prosent. Redningsplanen må ha to tredels flertall på generalforsamlingen.

Norwegian-ledelsen har i ukevis arbeidet intenst med hvordan de skal skaffe nok egenkapital til å kunne utløse statlige kriselån på 2,7 milliarder kroner. Et avgjørende ledd i planen har vært å få eierne av obligasjonslån med på at deler av lånene gjøres om til aksjer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer