Norwegian ber om nåde

En jungel av banker, spekulanter og anonyme truster i land som USA, Japan og Cayman Islands kan avgjøre Norwegians skjebne.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En måned etter at corona-viruset tok Norge på senga, slåss Norwegian for livet i en krise som er mer akutt enn SAS' og Widerøes.

For at Norwegian skal få sine øremerkede statsgarantier på tre milliarder kroner, må kreditorer gi betalingsutsettelse til 30. juni, og noen må skyte inn frisk kapital.

Det må konsernsjef Jacob Schram få til før kassa er helt tom, i et selskap med 11000 ansatte og fly som er parkert på ubestemt tid.

- I prinsippet må alle lånegiverne gi sin tilslutning til betalingsutsettelse, men dette er et av de momentene vi har jobbet med å få en avklaring på, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Planla topp - fikk krise

Norwegian-sjef Jacob Schrams kamp for å få selskapets astronomiske gjeld under kontroll skjer i det som egentlig skulle være et toppår.

Da hans forgjenger Bjørn Kjos i 2012 annonserte kjøp av 222 nye fly, skulle leveringene ifølge nettstedet E24 skje fra 2016, med en topp i 2020.

- Da har jeg vel rundt 200 fly, var Kjos´ spådom overfor E24.

I stedet forlot Norwegian i 2018 den ekstreme vekststrategien og begynte den møysommelige jobben med å krympe gjelda og gjøre selskapet lønnsomt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer