Norwegian får ja til irsk konkursbeskyttelse

Skjebnedagen for Norwegian munnet ut i et ja. Flyselskapets datterselskaper får konkursbeskyttelse. - Denne avgjørelsen gir oss handlerom, slår selskapet fast overfor Børsen.

D-DAG FOR NORWEGIAN: Mye sto på spill for Norwegian under mandagens høring i Dublin. Konsernsjef Jacob Schram (t.v.) og finansdirektør Geir Karlsen hadde bedt om konkursbeskyttelse for datterselskaper i Irland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
D-DAG FOR NORWEGIAN: Mye sto på spill for Norwegian under mandagens høring i Dublin. Konsernsjef Jacob Schram (t.v.) og finansdirektør Geir Karlsen hadde bedt om konkursbeskyttelse for datterselskaper i Irland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er glade for at irsk rett mener Norwegian og vår situasjon er egnet for å gjennomføre reorganiseringsprosessen vi har igangsatt. Denne avgjørelsen gir oss handlerom til å jobbe mot målet om å redusere gjeld, tilpasse flåtestørrelsen og igjen bli et selskap som er attraktivt for alle typer investorer, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til Børsen.

Mandag ettermiddag ble det klart at Norwegians datterselskaper får konkursbeskyttelse etter en skjebnetung høring i The High Court i Dublin i Irland. I møtet sa leasingselskapene Aercap, BOC Aviation og Avolon at de godtar planene, melder Reuters.

Konkursbeskyttelsen gjelder for Norwegians irske datterselskaper Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets.

Norwegians største verdier, flyene, ligger i sistnevnte selskap.

- På kanten av stupet

Norwegian har vært i dyp krise i lengre tid, blant annet på grunn av coronapandemien og høy gjeld.

I tillegg til at de nevnte datterselskapene får konkursbeskyttelse, skriver E24 at Norwegian har søkt beskyttelse for tre datterselskap under AAA og NAI, samt at morselskapet i Norge, Norwegian Air Shuttle (NAS), skal få beskyttelse som relatert part.

Dermed fører dagens beslutning til at långivere ikke kan slå selskapet konkurs på flere måneder.

Konkursbeskyttelsen vil ifølge NTB gi Norwegian et pusterom på opptil fem måneder, som skal brukes til en finansiell overhaling der selskapet håper å kunne kvitte seg med deler av gjelden, blant annet gjennom å tilpasse flåtestørrelsen.

SJENKESTOPP: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier at sjenkestoppen i kommunen kan bli videreført etter 14. desember. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

- På kanten av stupet

Børsen skrev tidligere mandag at dersom Norwegians datterselskaper ikke skulle få konkursbeskyttelse, ville det se svært vanskelig ut for flyselskapet.

- De ba om konkursbeskyttelse for å bygge mur rundt sine aktiva, slik at ikke kreditorene skal kunne gå etter flyene, og dermed akselerere faren for en Norwegian-konkurs, sa Jacob Pedersen, aksje-analysesjef i den danske banken Sydbank, til Børsen.

Pedersen påpekte at ved et nei, ville kreditorene få mulighet til å begjære Norwegian konkurs hvis de ikke får pengene sine tilbake.

- Hvor gode sjanser har de til å greie seg hvis de får nei til examinership?

- Det blir veldig mye vanskeligere for dem. Hvis konkursbeskyttelse avvises, blir det veldig vanskelig for selskapet, sa Pedersen.

«Examinership» er den formelle betegnelsen på konkursbeskyttelse i Irland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer