Norwegian fille­ristet på børsen

Verste på 15 år.

SVART UKE: Norwegian starter ned nok en dag, etter ei ny svart uke på Oslo Børs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SVART UKE: Norwegian starter ned nok en dag, etter ei ny svart uke på Oslo Børs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norwegian gikk på en real smell på børsen fredag, og aksjen falt i løpet av dagen på sitt laveste nivå siden 2005. Aksjen endte på 12,2, noe som er 22,7 prosent ned i forhold til i går.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 4,43 prosent.

Har solgt 2/3

Norwegian har meldt om redusert etterspørsel på enkelte ruter på grunn av koronaviruset. Torsdag meldte flyselskapet at de kansellerer 22 flygninger mellom Europa og USA.

- Vi har per i dag solgt over 2/3 av de tilgjengelige setene i mars måned. Selv om etterspørselen akkurat nå naturlig nok er preget av usikkerhet opplever vi fremdeles at folk bestiller billetter, særlig for reiser i nær fremtid, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til Børsen.

- Vi jobber nå med å justere ruteprogrammet for at det skal være så godt tilpasset etterspørselen som mulig. Endringer vil bli annonsert så snart de er klare.

I en pressemelding onsdag påpekte Norwegian at de har få flygninger til Nord-Italia og andre regioner som er kraftig berørt av viruset.

I tillegg har Norwegian allerede redusert kapasiteten med opp mot 15 prosent i 2020. Selskapet følger utviklingen tett og vurderer løpende eventuelle andre justeringer i ruteprogrammet, heter det i pressemeldingen.

Norwegian er blant selskapene som har fått tøffest medfart på Oslo Børs i kjølvannet av spredningen av coronaviruset.

- Det er mange som ønsker oppdatert informasjon fra selskapet som følge av markedsuroen, kursutviklingen i Norwegian og andre selskaper som er eksponert mot reiseliv, samt effekter av COVID-19 viruset og tiltak fra myndigheter. Norwegian vil gi informasjon om dette på ordinært vis via Oslo Børs og ber om forståelse for at dette er en situasjon som endrer seg fortløpende. Det henvises for øvrig til den siste markedsoppdateringen fra Norwegian torsdag 5. mars, sier Sandaker-Nielsen til Børsen.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

Rystende taps-anslag

Torsdag kom også nye anslag fra International Air Travel Association over hvor store tap flybransjen vil få på passasjertransport som følge av coronaviruset.

Anslagene er nå dobbelt så høye som de var 20. februar, svimlende 583 milliarder kroner dersom viruset ikke spres videre.

I et annet scenario med videre spredning kan tape beløpe seg til over 1000 milliarder kroner, varsler organisasjonen.

PENGESNAKK: Økonom Øyestein Dørum forklarer hvordan verdensøkonomien kan bli påvirket som følge av coronaviruset. Video: NHO. Vis mer

Tallet rystet flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair.

- Jeg har aldri sett sånne tall. Det er forferdelige tall, rett og slett. At det skulle bli så ille som dette hadde jeg i min villeste fantasi aldri sett for meg. Dette er grotesk.

Også SAS har kansellert en rekke avganger, deriblant alle til Nord-Italia. Tidligere i uka ble det kjent at flygiganten Lufthansa setter 150 fly på bakken som følge av coronaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer