Norwegian har pantsatt «alt»

Tilsynelatende solide pant i fly, en hangar og landingstillatelser har rast i verdi. Det gir Norwegian gode kort overfor kreditorene.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flyselskapet Norwegians kamp for å overleve corona-krisen har konsernsjef Jacob Schram flere gode kort på hånda.

Norwegian har vist stor oppfinnsomhet for å gi kreditorene sikkerheter, og har pantsatt nærmest alt man kan tenke seg.

Mens kreditorenes pant har rast i verdi, har forhandlingsviljen steget. Grunnen er at det blir lite å hente i tilfelle en konkurs.

- Hvis kreditorene hadde vært trygge på at pantene deres er mer enn gode nok, ville de hatt færre incentiver til å finne en forhandlingsløsning, sier daglig leder Bjørn Slåtto i Eika Kapitalforvaltning.

Pantsatt hangar

Slåtto burde vite hva han snakker om: Eika Kapitalforvaltning er med i den brokete massen av andelseiere i fire obligasjonslån - en type gjeldspapirer som handles på børsen.

Til sammen har disse rundt fem milliarder kroner til gode fra Norwegian.

Ett lån har pant i en hangar på Gardermoen, som i 2014 ble verdsatt til 285 millioner kroner. To lån har pant i landingstillatelser på Londons Gatwick-flyplass, verdsatt i oktober til 385 millioner dollar. Det siste lånet har det irske datterselskapet som eier flyene garantert for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer