Norwegian kan ikke utelukke konkurs

Flygiganten svarer etter brutal beskjed.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen i dag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norwegians administrerende direktør Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen holdt pressekonferanse mandag formiddag etter at regjeringen satte foten ned for ekstrastøtte til flyselskapet.

- Det er ingen tvil om at vi er svært skuffet nå, er det krystallklare budskapet fra Jacob Schram.

- Vi har vært tydelig hele veien. Da vi fikk 3 milliarder i lån fra staten, var vi knalltydelig på om corona fortsatte over sommeren, ville vi trenge mer hjelp. Det er ingen overraskelse at vi trenger det. Jeg har gjentatt offentlig nå i høst og i dialog med regjeringen at vi trenger hjelp komme gjennom dette, fortsetter han.

  • Se video øverst i artikkelen.

Selskapet forteller at de når går en svært usikker framtid i møte.

- Det vi trengte er hjelp for å komme gjennom vinteren og inn mot sommeren 2022. Vi har vist at vi har en solid forretningsplan. Derfor føles dette som knyttneveslag i magen. Det er særlig trist for kundene og ikke minst for våre ansatte som har stått på dag og natt.

På spørsmål om selskapets konkursrisiko i dag, svarer Norwegian-sjefen:

- Vi utelukker ingenting når det gjelder det, permitteringer, eller oppsigelser. Vi kan ikke utelukke noen scenarier. Det er krevende. Jeg har ingen garantier, men vi har tro og håp om at vi skal klare det, sier Schram.

- At regjeringen nå har besluttet å ikke gi Norwegian ytterligere likviditetsstøtte, er svært skuffende og oppleves som en skikkelig knyttneve i magen for alle i hele Norwegian som har kjempet for selskapet og i ei tid da våre konkurrenter mottar tosifrede milliardbeløp fra sine lands myndigheter, uttalte Norwegians konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding tidligere i dag.

Regjeringen mener på sin side at det ikke er «en forsvarlig bruk av fellesskapets midler».

- SKUFFET: Norwegians finansdirektør Geir Karlsen og administrerende direktør Jacob Schram (t.v) avbildet etter møte med næringsminister Iselin Nybø og samferdselsminister Knut Arild Hareide i september. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- SKUFFET: Norwegians finansdirektør Geir Karlsen og administrerende direktør Jacob Schram (t.v) avbildet etter møte med næringsminister Iselin Nybø og samferdselsminister Knut Arild Hareide i september. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Norwegian har bedt om økonomisk støtte i milliardklassen, og regjeringen har vurdert at det i denne situasjonen ikke er en forsvarlig bruk av fellesskapets midler, sier næringsminister Iselin Nybø.

Hun mener at slik støtte vil også kunne være konkurransevridende.

- Aktørene i norsk luftfart kan også trekke på mange av de andre generelle ordningene vi har lagt fram, sier Nybø.

Ifølge konsernsjefen bidrar selskapet til å opprettholde 24.000 arbeidsplasser i landet og en verdiskaping på rundt 18 milliarder kroner i året.

- Det alene skulle tilsi at fortsatt støtte til selskapet ville vært en samfunnsøkonomisk lønnsom investering. Hvordan man kan lande på en annen konklusjon, er for meg vanskelig å forstå, sier Schram.

Markedet reagerte umiddelbart på den brutale nyheten, og Norwegian-aksjen raste med over ti prosent fra start. Drøye 20 minutter etter børsåpning var aksjen ned med hele 22,36 prosent.

Under pressekonferansen opplyser Schram at selskapet nå vil se på mulighetene for veien videre.

- Vi jobber med flere alternativer for dette scenariet og kommer tilbake med konkrete beslutninger. Vi er innstilt på å snu enhver stein og vil gi alt for å klare å komme gjennom dette.

Håndsutrekning

Selv om regjeringen avviser tilleggsstøtte til Norwegian - og Braathen - varsler de likevel at de vil utvide og forsterke de allerede eksisterende ordningene for luftfarten.

Regjeringen vil blant annet foreslå å bevilge et betydelig beløp til kjøp av minimumstilbud på innenlands flyruter.

- Vi vil forlenge muligheten til å kjøpe ruter, og dermed sørge for å opprettholde et tilstrekkelig flytilbud for de reisende fram til markedene normaliserer seg. Dette er regjeringens hovedmål på kort sikt. Fly er en sentral del av transporttilbudet i et langstrakt land som Norge, og vi ønsker å sikre en konkurransedyktig norsk luftfartsbransje også etter corona, uttalte samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) mandag formiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer