Norwegian kjøper Widerøe

- Dette er en milepæl i norsk luftfartshistorie, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen.

MILLIARDAVTALE: Den avtalte prisen Norwegian skal betale for aksjene i Widerøe er 1,125 milliarder kroner. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en milepæl i norsk luftfartshistorie. Vi er to norske flyselskap som har levd side om side i mange år, og til sammen kjenner vi luftfartsmarkedet i landet svært godt. Nå vil vi sammen skape et enda bedre og helhetlig tilbud for alle våre passasjerer, og vi ser fram til at kundene kan reise enkelt og sømløst på tvers av rutenettverkene våre, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Norwegian inngår en avtale om å kjøpe Widerøe. Det kommer fram i en pressemelding torsdag.

Beskjeden ga umiddelbare utslag på Norwegian-aksjen, som i åpningsminuttene steg over seks prosent på børs.

Svært glade

Den avtalte prisen Norwegian skal betale for aksjene i Widerøe er 1,125 milliarder kroner. Endelig pris vil være avhengig av visse vilkår, blant annet justering for Widerøes lønnsomhet i 2023, heter det.

- Et svært høyt, norsk avgiftsnivå i kombinasjon med en tøff, internasjonal konkurranse gjør det vanskelig for et lite, regionalt flyselskap å klare seg uten en sterk partner, sier konsernsjef Stein Nilsen i Widerøe i en uttalelse.

- Vi er derfor svært glade for at vi har funnet sammen med Norwegian, og at vi får en industriell eier som ønsker å utvikle selskapene videre. Vi er overbevist om at denne løsningen er til beste for Widerøe, for våre ansatte, og ikke minst for kundene våre, fortsetter han.

Widerøe skal fortsatt bestå som eget flyselskap, med egen merkevare, organisasjon og med hovedkontor i Bodø. Norwegian skriver at avtalen, inngått med WF Holding AS, vil gi kundene et bedre rutetilbud, flere valgmuligheter og bidra til norske arbeidsplasser.

Begge selskapene vil fortsette å ha baser, hovedkontorer og ansatte i Norge på samme måte som i dag, skriver Norwegian i pressemeldingen.

- Overrasket

- Jeg ble overrasket da jeg så børsmeldingen. Men etter å ha lest den, synes jeg det virker fornuftig av begge parter. Ikke minst for Norwegian som vil styrke sin konkurranseposisjon i Norge. Primært mot SAS og sekundært mot eventuelt andre utenlandske selskaper som har radaren på det norske innenlandsmarkedet. Det blir tøffere for dem når du har Norwegian også ute i distriktet, sier flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnæs, til Børsen.

- Men når det er sagt tror jeg ikke markedet skal bli engstelige for at Norwegian blir for store både innenriks og i distriktene.

- Jeg tror ikke dette betyr at de skal pumpe opp prisene. Jeg tror de skal bli mer effektive og koordinere det så godt at du får flere forretningsreisende, som vi vet at betaler mer for billettene sine, som gjør det mulig for Widerøe å tilby flere billetter til markedet til en hyggeligere pris.

- Konkurransetilsynet var ute på banen og sa at rammene rundt et oppkjøp først må godkjennes av dem. Hva tenker du om det?

- Konkurransetilsynet har noe de skulle ha sagt når to så store aktører innenfor en bransje går sammen, det må vi avvente å se. SAS eide Widerøe for ikke så lenge siden. Sett fra mitt ståsted så tror jeg dette er noe som går igjennom konkurransetilsynet, sier Elnæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer