Norwegian klar med kriseplan

Norwegian håper å få gjort om gjeld til aksjer, i et forsøk på å redde det kriserammede selskapet.

Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kriserammede Norwegian foreslår at selskapets gjeld konverteres til egenkapital, og kaller inn til ekstraordinær generalforsamling.

Norwegian vil konvertere rundt fem milliarder kroner i obligasjonslån, fordelt på fire lån, til aksjekapital. De ønsker også å gjøre om lease-gjeld, altså framtidige leieforpliktelser til flyutleieselskaper, til aksjekapital.

Selskapet håper å få til planen gjennom avtaler med obligasjonseiere långivere, leasingselskaper og leverandører.

Tiltakene Norwegian selv foreslår for å innfri vilkårene i statens låneprogram, ble presentert i en børsmelding onsdag. De innebærer blant annet at:

  • Deler av gjelden hos leasingselskaper, banker og andre kreditorer søkes konvertert til aksjer i Norwegian.
  • Bruk av andre finansielle instrumenter til å konvertere annen relevant gjeld til egenkapital eller andre egenkapitalinstrumenter.
  • Hele eller deler av obligasjonslånene konverteres til aksjer i Norwegian.
  • Gjennomføring av en etterfølgende rettet emisjon med mulig fortrinn til eksisterende aksjonærer.
STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- Helt avgjørende

Forslagene vil bli lagt fram under en ekstraordinær generalforsamling 4. mai.

- Det styret nå foreslår er helt avgjørende for å innfri de strenge kravene myndighetene har satt for at vi skal få tilgang på lånegarantier som vil gi oss til sammen tre milliarder kroner. Vårt mål er å kunne komme tilbake i luften, gjenåpne rutene våre og sørge for at våre permitterte kolleger kommer tilbake på jobb, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding.

- Vi har innledet dialog med obligasjonseierne og andre kreditorer. Vi har også allerede begynt arbeidet med «Nye Norwegian» og det vil fortsette med full styrke de neste ukene, fortsetter Schram.

Som Dagbladet og Børsen skrev tidligere i dag gjør ei kontantkasse med bare fire milliarder kroner ved årsskiftet at Norwegian-sjef Jacob Schram forhandler om kapp med tida.

Men at selskapet på grunn av corona-krisen nå «brenner» penger i hurtig tempo, gir også kreditorene kniven på strupen.

- Den eneste måten dette ikke går i veggen, er at kreditorene utsetter gjelda, sa analysesjef Lars-Daniel Westby i SpareBank 1 Markets til Dagbladet.

Gode kort på hånda

Konsernsjef Schram har likevel flere gode kort på hånda i Norwegians kamp for å overleve coronakrisa.

Norwegian har vist stor oppfinnsomhet for å gi kreditorene sikkerheter, og har pantsatt nærmest alt man kan tenke seg.

Mens kreditorenes pant har rast i verdi, har forhandlingsviljen steget. Grunnen er at det blir lite å hente i tilfelle en konkurs.

- Hvis kreditorene hadde vært trygge på at pantene deres er mer enn gode nok, ville de hatt færre incentiver til å finne en forhandlingsløsning, sa daglig leder Bjørn Slåtto i Eika Kapitalforvaltning.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer