Norwegian kollapset på børsen

Overreaksjon, mener flyanalytiker. Norwegian dumper billettprisene.

RASER NEDOVER: Norwegian-aksjen faller tungt torsdag. Samme dag ruller Norwegian ut en stor tilbudskampanje. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RASER NEDOVER: Norwegian-aksjen faller tungt torsdag. Samme dag ruller Norwegian ut en stor tilbudskampanje. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norwegian-aksjen var i fritt fall på Oslo Børs i dag. På det meste var aksjen ned 25 prosent. Aksjen endte ned 21,64 ved børsens slutt.

Aksjen har rast nedover denne uka i kjølvannet av spredningen av coronaviruset.

I 13.10-tida ble aksjen omsatt for rundt 17 kroner, det laveste siden mars 2009. På ei uke er aksjeverdien halvert.

- Overreagerer

En av grunnene til at flyselskapet faller på børsen, er at coronaviruset kan endre folks reiseplaner. I går ble det første tilfellet av coronaviruset på norsk jord bekreftet.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair mener at markedet overreagerer.

- Kina er jo allerede på vei tilbake, både innenlands og utenlands, med unntak av arnestedet for dette viruset. Så vi snakker om en effekt på 30 dager pluss. Bare i det perspektivet alene mener jeg markedet overreagerer, sier Elnæs til Børsen.

- I tillegg må vi ta inn over oss at Norwegian har solgt billetter for måneder framover. Dessuten er hovedtrafikken til USA, ikke til Asia, med unntak av en liten operasjon til Thailand, sier han.

- Hva med Europa og usikkerheten som brer seg her?

- Sannsynligheten for at hele Europa skulle bli stengt ned anser jeg som meget begrenset. Det kan bli lockdown lokalt og i en begrenset periode, men da er Norwegian i en unik situasjon der de kan vri trafikken og fortsette å fly på USA fra andre europeiske destinasjoner, sier Elnæs.

Gjelds-spøkelse

Etter en dramatisk nedgang i aksjekursen denne uka, sendte Norwegian ut en børsmelding rett før 10.30 i dag. Ifølge meldingen kommer den på bakgrunn av spekulasjoner og bevegelser i aksjekursen de siste dagene.

Meldingen inneholder avklaringer om selskapets konvertible gjeld. Ifølge meldingen er det konvertible lånet garantert av datterselskapet Arctic Aviation Assets (AAA).

Samtidig opprettholder selskapet guidingen fra kvartalspresentasjonen 13. februar i år.

Dumper prisen

Allerede før børsmeldingen ble publisert, sendte Norwegian ut en e-post til kundene om en stor kampanje.

Selskapet tilbyr nå opptil 20 prosent rabatt på alle flyreiser ut denne uka.

– Vi har regelmessige kampanjer og salg av billetter er jo nettopp ethvert selskaps virkemiddel for å øke inntektene, sier Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til Dagens Næringsliv.

Tidligere denne uka sa Sandaker-Nielsen til Børsen at selskapet følger coronasituasjonen tett:

- Vi etablerte for flere uker siden et tverrfaglig team internt under ledelse av kriseberedskapsorganisasjonen. Denne gruppen har daglige oppdateringer og følger situasjonen tett, fortalte han.

Jevnlig kontakt med helsemyndigheter og luftfartsmyndigheter skal sikre at Norwegian er oppdatert på status, ifølge Sandaker-Nielsen.

- Så langt opplever vi ingen endring i etterspørsel nå, og våre flyginger påvirkes heller ikke, lød løypemeldingen fra informasjonsdirektøren.

Bredt børsfall

Også hovedindeksen på Oslo Børs er ned også torsdag. Etter å ha hentet seg noe inn igjen mot slutten av dagen i går, hadde børsen nok en svak åpning i dag tidlig. Rundt lunsjtider hadde fallet tiltatt, og økt til rundt tre prosent.

Kokka 13.45 i dag har fallet økt ytterligere, og hovedindeksen er ned 3,5 prosent.

Også SAS rammes av coronaviruset, og selskapet varslet i går at det regner med et tap på 200 millioner som følge av blant annet kanselleringer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer