Norwegian med nye permitteringer

To uker etter at Norwegian hentet tilbake 600 ansatte, har selskapet sendt ut nytt permitteringsvarsel til mange av sine ansatte.

PERMITTERES: To uker etter at Norwegian tilbakekalte 600 ansatte på jobb, blir en betydelig andel av dem permittert igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PERMITTERES: To uker etter at Norwegian tilbakekalte 600 ansatte på jobb, blir en betydelig andel av dem permittert igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få bransjer har blitt hardere rammet enn flybransjen etter at coronakrisen traff som en flodbølge i mars. Så godt som alle verdens fly ble i løpet av kort tid satt på bakken, og her hjemme måtte Norwegian permittere rundt 90 prosent av arbeidsstyrken.

Nyheten om at Norge ville åpne opp for karantenefrie reiser fra Norge til utvalgte land i Europa nå i juli, ble derfor mottatt som en enorm gledesmelding hos flyselskapene og mange av deres ansatte.

For snaut to uker siden fikk 600 av Norwegians permitterte ansatte nemlig komme tilbake på jobb, for å ta unna den forventede bølgen av reisende.

Men gleden skulle vise seg å bli kortvarig for en hel del av dem. Denne uka har nemlig minst 80 Norwegian-ansatte fått beskjed om at de permitteres.

Det bekrefter selskapet overfor Børsen:

Norwegian har nå gitt beskjed til 35 kabinansatte om at de permitteres helt, og 45 piloter om at de permitteres 50 prosent.

Børsen er kjent med at flere av disse er blant de 600 som hadde fått beskjed om at de skulle få komme tilbake på jobb i juli.

ÅPNER: Norwegian gjenåpner 76 ruter for reiser fra 1. juli, både innenlands og til andre land i Europa. Foto: Norwegian Vis mer

- Usikkerhet

I kommunikasjonen til de ansatte beklager Norwegian at de er nødt til å kansellere tilbakekallelsen til jobb, og i stedet sende ansatte tilbake i videre permittering. Helt konkret viser selskapet til mindre etterspørsel enn forventet.

Overfor Børsen forklarer flyselskapet permitteringen med stor usikkerhet blant de reisende.

- Vanligvis er det flere ansatte i flybransjen om sommeren på grunn av høyere aktivitet enn i resten av året - hvor også mange av våre ansatte avvikler ferie. Samtidig betyr de myndighetspålagte reiserestriksjonene i noen av våre markeder at etterspørselen og muligheten til å fly kommersielt fortsatt er ganske usikker, sier Andreas Hjørnholm, presseansvarlig i Norwegian, til Børsen.

- Derfor gjør vi fortløpende justeringer i produksjonen. Vi har gitt beskjed til 35 av våre kabinansatte om at de permitteres helt og til 45 av våre piloter at de permitteres 50 prosent.

NORWEGIAN: Tidligere konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, er fornøyd med hvordan han arvtakere har jobbet under coronakrisen. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Nicolai Eriksen Vis mer

Ga ingen garanti

Da Norwegian kom med gladbeskjeden om at flere hundre ansatte skulle få komme tilbake til jobb, fulgte det samtidig med en advarsel:

- Vi opplever noe økning i etterspørselen og er glade for at vi kan kalle tilbake 600 kolleger fra permisjon. Men, det er ingen garanti for at de ikke må ut igjen i permisjon hvis etterspørselen skulle falle, sa Norwegians kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til NRK i slutten av juni.

Det hadde han altså helt rett i.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer