Norwegian-selskaper begjært konkurs: - Smertefullt

Dreier seg om bemanningsselskaper i blant annet Sverige og Danmark. Aksjekursen stuper etter nyheten.

Publisert
Sist oppdatert

I en børsmelding opplyser Norwegian at fire bememanningsselskaper, som Norwegian har brukt til å ansette piloter og kabinpersonale i Sverige og Danmark, har begjært seg selv konkurs. Avgjørelsen kom mandag.

- Effekten coronaviruset har hatt på luftfartsindustrien er uten sidestykke. Vi har gjort alt vi kan for å unngå denne beslutningen, som er en siste utvei, og vi har bedt om tilgang til statlig støtte i både Sverige og Danmark, heter det i en uttalelse fra Norwegian-sjef Jacob Schram.

1571 piloter og 3134 kabinansatte i Sverige, Danmark, Finland, Spania, Storbritannia og USA blir rammet av konkursen.

De rundt 700 pilotene og 1300 kabinansatte med base i Norge, Frankrike og Italia berøres ikke.

- Smertefullt og ubehagelig

Schram utdyper overfor Dagbladet og beskriver avgjørelsen som «smertefull og ubehagelig».

- Dette er en prosess jeg helst skulle vært foruten, men det er den eneste utveien for å kunne overleve. Dette ble dessverre en konsekvens for å kunne dra kostnadene enda lenger ned, slik at vi kan leve enda lenger, sier han.

- Hvordan kunne dette vært unngått?

- Hvis vi hadde hatt en større sikkerhet her jeg nå står, mer penger på bok og løpet lå lenger framfor oss, ville vi kanskje vært i en annen situasjon. Men slik er det ikke. Dette har tatt veldig lang tid.

- Jobber døgnet rundt

- Våre piloter og kabinbesetning er kjernen i vår virksomhet, og de har gjort en fantastisk jobb i mange år. Jeg er virkelig lei meg for konsekvensene denne konkursbegjæringen vil ha for våre kolleger. Vi jobber døgnet rundt for å komme oss gjennom denne krisen, med et mål om å komme sterkere tilbake og bringe så mange som mulig av våre kolleger opp i lufta igjen, heter det i uttalelsen fra selskapet.

Begjæres konkurs:

  • Pilot Services Sweden AB
  • Norwegian Pilot Services Denmark ApS
  • Norwegian Cabin Services Denmark ApS
  • Norwegian Air Resources Denmark LH ApS

I Norge finnes det permitteringsmuligheter som innebærer at staten står for lønnskostnadene i en permitteringsperiode.

- Dessverre finnes ingen slike tilsvarende permitteringsmuligheter i Sverige og Danmark, hvilket betyr at kostnader ville fortsette selv om piloter og kabinpersonale ikke er i arbeid, skriver Norwegian.

- Den første formelle søknaden til svenske myndigheter ble sendt for en måned siden, men det er fremdeles ikke kommet konkrete forslag til likviditetstiltak, sier konsernsjefen.

Markedet reagerte umiddelbart på nyheten om konkursen, og Norwegian-aksjen stupte. I minuttene etter var aksjen ned 16 prosent fra åpningskursen i dag.

I skrivende stund er aksjen ned 14,7 prosent, og Norwegian-aksjen omsettes for 4,6 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer